Медия без
политическа реклама

ЧСИ осъди прокуратурата за 70 000 лв. обезщетение

Съдът прие, че частният съдебен изпълнител е претърпял вреди след незаконно обвинение

12 Авг. 2023
Законите се оказаха на страната на частния съдебен изпълнител.
Илияна Кирилова
Законите се оказаха на страната на частния съдебен изпълнител.

Прокуратурата трябва да плати обезщетения от 70 000 лева частния съдебен изпълнител Станимира Костова-Данова заради незаконно обвинение, съобщи lex.bg

Данова в продължение на 7 години е била обвиняема и подсъдима за престъпление по служба, за което обаче е оправдана на три инстанции. Делото е от 2006 г. за присвояване на имущество на търговеца на горива „Газтрейд Блек Сий“. Обвинението на Данова е било за това, че е нарушила служебните си задължения, от което настъпили имуществени вреди за близо 2 млн. лева. Според държавното обвинение съдебният изпълнител е образувал изпълнителното дело без извлечение от Централния регистър на особените залози за вписване на Договор за особен залог и не е изпратила призовка за доброволно изпълнение с определен 7-дневен срок на длъжника. След това прокуратурата твърди в обвинението, че Данова е описала и предала без правно основание във владение на взискателя по делото движимо и недвижимо имущество на „Газтрейд Блек Сий“ за близо 2 млн. лева.

През 2010 г. обвинителният акт срещу Данова и още няколко души е бил внесен в окръжния съд във Варна, който през 2013 г. я е оправдал. Присъдата е потвърдена от апелативния съд в града през 2015 г. и е оставена в сила от Върховния касационен съд през 2016 г. След като е завела иска срещу прокуратурата, ЧСИ твърди, че годините, през които е била обвиняема и подсъдима, са се отразили зле, както на нея, така и на семейството ѝ. Данова посочва, че с разгласяването на информация за делото в медиите е пострадал имиджът ѝ като юрист и професионалист, нарушен бил нормалният ѝ семеен живот, срамувала се, загубила много от служителите си, както и желание да работи.

На първа инстанция градският съд е приел, че делото срещу Данова е довело до социално отдръпване и притеснение от изхода му, както и че доверието към нея като ЧСИ е спаднало, а тя е развила депресивно разстройство. За да прецени, че обезщетението трябва да е 60 000 лева, съдът е взел предвид продължителността, естеството и интензитета на негативните изживявания. Софийският апелативен съд (САС) потвърждава решението, като отказва на Данова да увеличи обезщетението до исканите от нея 150 000 лева. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ЧСИ, обезщетение

Още по темата