Quantcast

Медия без
политическа реклама

България може да не използва ефективно фонда за възстановяване

02 Май 2021
Илияна Кирилова

Очертаващите се нови предсрочни избори България може да попречат на странанта да се възползва достатъчно ефективно от създадения от ЕС фонд със 750 млрд. евро, предназначен за възстановяване на страните-членки от последиците от пандемията от коронавирус. Това съобщи Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

Посочва се, че и третата по численост в парламента политическа партия - БСП, е отказала да състави правителство, след като преди това същото сториха ГЕРБ и "Има такъв народ".

БСП няма да състави кабинет и ще върне мандата още на 5 май, когато президентът ще го връчи на Корнелия Нинова. Това реши Националният съвет на партията и ПГ на партията на съвместно над 3-часово заседание. Връщането на мандата е подкрепено от 108 души, има и 5-има въздържали

Това означава, че президентът Румен Радев трябва да разпусне парламента, да назначи служебно правителство и да свика извънредни парламентарни избори в рамките на два месеца. Като най-вероятна дата за вота се очертава 11 юли.

Тази политическа криза обаче най-вероятно ще попречи на страната ни да оползотвори в достатъчен размер средства за възстановяване на икономиката си.

Както е известно, на страната ни се полагат безвъзмездно 6,217 млрд. евро по Механизма за възстановяване и устойчивост. Премиерът в оставка Бойко Борисов се закани да прати в Брюксел плана на България, без да е минал одобрението на парламента. Борисов трябваше да го представи лично, но претърпя операция на менискус и точката изпадна от дневния ред.

Премиерът в оставка Бойко Борисов е готов да изпрати в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост във вида, в който е разработен, без да чака Народното събрание да се произнесе по него. "Утре ще пратим и Плана за възстановяване и развитие, ако искат да го подписват. И

Самият план стана обект на иронични коментари, след като части от него се оказаха незащитени и станаха публични. Съответно бяха дописани с външни потребители с осмиващи изречения.

Файлове от подготвяния от България многомилиарден План за възстановяване и устойчивост се оказаха незащитени и бяха дописани от различни потребители с осмиващи администрацията съобщения. Файловете не са били заключени въпреки изрично предупреждение на
 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?