Медия без
политическа реклама

Борисов реши да не чака парламента за плана за възстановяване

Утре го пращам, ако искат да го подписват, коментира в поредната домашна изява премиерът в оставка

27 Апр. 2021Обновена

Премиерът в оставка Бойко Борисов е готов да изпрати в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост във вида, в който е разработен, без да чака Народното събрание да се произнесе по него. "Утре ще пратим и Плана за възстановяване и развитие, ако искат да го подписват. И щаб медицински не направиха, и план нямат, само казват не е хубаво, дайте да видим вашия", коментира в поредното видео в домашна обстановка Борисов. Подобно действие би осуетило амбициите на отделни партии за по-сериозно преработване на документа, но ще приближи във времето получаването на първи траншове по плана. 

Както "Сега" писа, България очаква да получи безвъзмездно по Механизма за възстановяване и устойчивост – извънредния инструмент на ЕС за справяне с последиците от пандемията - 6.217 млрд. евро. Тя има право и на заеми до 4.5 млрд. евро, но до момента няма решение такива да се ползват. На 16 април новото Народно събрание задължи премиера Бойко Борисов да представи предложенията и мотивите на документа, като изслушването следваше да залегне в програмата на НС за 21 април. В тази седмица Борисов бе спешно опериран, а точката изпадна от дневния ред. Така Борисов не се яви в парламента, но вчера надълго и нашироко включи експерти от дома си, които да разкажат залегналите в документа предложения. Темата бе засегната и днес по време на нова сирка при Борисов - с представители на туристическия бранш.

Обявеното намерение на Борисов за внасяне на плана независимо от Народното събрание е в разрез с изразената по-рано увереност от вицепремиера Томислав Дончев, че не е редно правителството да предприема такава стъпка в последния момент."Не считам, че това почтено. Това е план, който ще се реализира следващите 5-6 години и не е редно едно правителство в края на мандата си да внася плана, макар че той е изготвен в режим на широки консултации", бе аргументът на Дончев. Новата позиция на Борисов идва в момент, в който планът влиза за обсъждане в ресорната бюджетна комисия - заседанието е насрочено за днес. За преработване на плана до момента са се обявили от партия "Изправи се! Мутри вън!". Бившият евродепутат Ивайло Калфин, настоящ директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд към ЕК коментира, че няма време за сериозна преработка на плана и е по-добре той да бъде внесен в настоящия си или леко преработен вид, за да не се губи време. Всякакви по-сериозни промени изискват обществено обсъждане, аргументира се Калфин. Планът бе подложен през изминалата година на сериозни критики заради начосването на големи ресурси към мерки като саниране и ремонти и лисата на достатъчно амбициозни планове за модернизация на страната.  

Крайният срок за внасяне на документа в ЕК е 30 април, но той е индикативен и страните-членки не търпят сакции за неспазването му. Вицепремиерът в оставка Томислав Дончев днес обяви, че България е в групата на сравнително напредналите държави с изготвянето на плана, но има и страни, които изостават. Срокът за внасяне на документа е удължен до 2022 година, съобщи още Дончев. Забавянето обаче би означавало и по-късно одобрение на плана, както и забавяне на първите траншове. България заяви желание да получи максимално позволените аванси за тази година - 13% от сумата.