Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бивш съдия осъди ВСС за 20 000 лв.

31 Дек. 2021
Илияна Кирилова

Бившият заместник-председател на Военно-апелативния съд Владимир Димитров осъди Висшия съдебен съвет (ВСС) за малко над 20 000 лв. обезщетение заради незаконно отстраняване от длъжност. Това пише "Лекс", като цитира окончателното решение на Върховния административен съд.

Историята е от 2014 г., когато прокуратурата започва разследване за злоупотреба със средства по европейска програма. Поетапно са повдигнати обвинения на група хора, сред които и военни магистрати.

Към онзи момент Владимир Димитров е зам.-шеф на Военно-апелативния съд като на 26 юни 2014 г. ВСС го определя за временен председател. След тази дата обаче той на два пъти е разпитан като свидетел по въпросното дело. До 12 декември 2014 г. Димитров три пъти подава молба за освобождаване от съдебната система. Първите две оттегля, а третата е разгледана от ВСС на 17 декември. Кадровиците тогава освобождават Димитров като и. д. шеф на съда и не приемат предложението на тогавашната Комисия по предложенията и атестирането да бъде уважена молбата му за напускане на системата. На същия ден Димитров е привлечен като обвиняем по въпросното дело.

На 18 декември 2014 г. ВСС го отстранява временно от длъжност до приключване на наказателното производство, а той подава поредна молба за напускане, като изтъква, че вече е лишен от право на пенсиониране, право на труд и от средства за препитание.

Едва на 15 януари 2015 г. ВСС освобождава Димитров от съдебната система. А той междувременно подава жалба във Върховния административен съд срещу отстраняването си от длъжност като първо тричленен, а след това и петчленен състав на ВАС отменят решението на ВСС. В началото на 2021 г. приключва и наказателното дело и всички подсъдими по него, включително и Димитров, са окончателно оправдани.

Тогава Димитров завежда дело срещу ВСС по Закона за отговорността на държавата и общини за вреди (ЗОДОВ). Той претендира за 25 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди, както и 7618 лв. лихва. Първата инстанция - Административен съд София-град, разпитва двама свидетели, които обясняват, че Димитров не се е притеснявал толкова от обвинението, което знаел, че няма да издържи, колкото от отстраняването си от длъжност, заради което остава без доходи и осигуровки. "Всичките приятели на Димитров, повечето съдии, прокурори и адвокати, ги е било страх да не ги сполети същото и са се отдръпнали. Той е изпаднал в шок", разказва още един от свидетелите. В крайна сметка първата инстанция приема, че Димитров е претърпял вреди, но смята иска му за завишен и му присъжда 15 000 лв., 4571 лв. лихви, и 768 лв. за адвокатско възнаграждение.

Висшият съдебен съвет обжалва, но върховният съд потвърждават акта на долната инстанция. Присъдени са му и допълнителни пари за адвокат. Така сега ВСС ще трябва да плати на Владимир Димитров над 20 000 лв. (15 000 лв. обезщетение, 4571 лв. лихви и общо 1000 лв. разноски за адвокат).

Ключови думи:

ЗОДОВ, обезщетение

Още по темата