Медия без
политическа реклама

Австрия открехна вратата на България и Румъния и за сухопътен Шенген

До края на годината е напълно реалистично Виена да вдигне ветото, прогнозира бивш канцлер на Австрия

17 Май 2024
Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер
БГНЕС архив
Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер

Австрия открехна вратата за пускане на България и Румъния и в сухопътен Шенген чрез изяви на настоящия вътрешен министър Герхард Карнер и на бившия канцлер Волфганг Шусел. Двете страни бяха пуснати в шенгенското пространство от 31 март т.г., но само по въздух и море заради ветото на Виена.

Сега австрийският вътрешен министър обяви, че затегнатите мерки за получаване на убежище в Австрия, включително проверките по границата и депортирането, имат ефект. "Контрабандистите вече избягват Австрия", каза консервативният политик пред германския вестник "Велт", цитиран от БТА. През първото тримесечие на 2023 г. 4450 нелегални мигранти са били заловени на границата с Унгария, а за същия период тази година броят им е бил само 190. 

"Тогава основно пристигаха мъже, които пътуват сами. Това вече спря. Една от причините е, че има повече проверки на граничните пунктове и в граничните райони. Освен това засилваме репатрирането на незаконни и криминално проявени мигранти. Всичко това е сигнал за мафията на трафикантите, че Австрия не е добро място за тях", смята министърът.

Категорична подкрепа за присъединяването на България към Шенген и по сухопътна граница обяви в София Ханс Лейтенс - изпълнителeн директор на Агенцията на ЕС за гранична и брегова охрана (Фронтекс).

Карнер призова афганистанците, които са извършили престъпления, да бъдат изпратени обратно в страната си на произход, ако това е възможно. 

"В случая със Сирия мога да бъда по-краен: провинция Латакия, например, се смята за доста безопасно място. Защо да не изпращаме сирийските граждани там в бъдеще? Не трябва да има фалшиви табута", изтъкна Карнер.

Министърът похвали Дания, която е сключила споразумение с правителството на Косово, позволяващо в страната да работят центрове за задържане с цел депортиране на осъдени престъпници от трети страни. "Австрийската народна партия иска да насърчи сключването на такова споразумение за Австрия, основано на датския модел", казва Карнер пред вестника.  

До края на годината е напълно реалистично Австрия да вдигне шенгенското вето, прогнозира в интервю за БНР бившият канцлер на Австрия Волфганг Шусел. "Австрийското вето не е насочено срещу България и Румъния, а е по-скоро зов за помощ, защото системата Шенген не работи. Влязоха хиляди нелегални мигранти – първо през Балканите, сега вече по-скоро през Средиземно море, които преминават вътрешните граници, без да бъдат задържани или регистрирани, и се установяват в Австрия, Германия или Нидерландия. Във Виена всеки ден пристигат нови и нови мигранти в рамките на така нареченото "събиране на семейства". Т.е. сега пристигат роднините на мигрантите, които са успели да стигнат до Австрия. Всяка седмица само във Виена пристигат 300-400 души, предимно жени и деца. Как да се погрижим за тях, като не ни стигат учителите, детските градини и средствата за социално подпомагане? Затова казвам, че при променената миграционна обстановка в Европа Шенген не работи", заяви бившият канцлер. Според него "новият пакт за миграцията и убежището е ново начало". И се надявам, че в Европа ще настъпи промяна. А в резултат на това вярвам, че в края на годината България и Румъния ще влязат в Шенгенското пространство и по суша", каза Шусел.

Австрийското правителство възнамерява да прехвърля осъдени лица от трети страни за изтърпяване на присъдите им в Косово, информира електронният сайт на Австрийското радио и телевизия (ОРФ), цитиран от БТА.

 

Още по темата