Quantcast
Абсурд: Няма автобусна връзка Пловдив - Варна | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Абсурд: Няма автобусна връзка Пловдив - Варна

Двата втори по значение града се обслужват от практически неизползваеми международни линии
5 285
 Илияна Кирилова
Вътрешна линия Пловдив - Варна няма.

Транспортната (не)свързаност във вътрешността на България продължава да изумява. Оказа се, че липсва автобусна връзка между Варна и Пловдив. Двата втори по значение града се обслужват от две международни линии, но това е само теоретично. От автогарите препоръчват смяна на автобуса в Стара Загора или ползване на влак.

Читатели алармираха "Сега" за проблема, а наша проверка показа, че курсовете между Варна и Пловдив са "окапали" през пандемията. Не са възстановени осем месеца след края на ковид кризата, вероятно поради липса на интерес в превозвачите. За да се възобновят, следва градовете да субсидират линията. Но такава практика липсва - обикновено субсидии дават малки общини, за да се движат рейсове до големите.

А международните линии са практически неизползваеми, защото билетите от и за външните спирки се продават с предимство. За Варна и Пловдив - ако останат свободни места около денонощие преди тръгването. Липсва възможност човек да си купи билети електронно. В онлайн порталите на превозвачите и на автогарите вътрешните спирки дори не фигурират при базово търсене. Атина и Бремен са дестинациите на тези линии.

 

НИЩО НОВО

През лятото много българи от страната или завърнали се от чужбина са по екскурзии. И валят в момента оплаквания в социалните мрежи: липсва автобус между Русе и Ловеч, няма Добрич - Бургас, между десетки областни центрове... Но ситуацията не е нова, просто се задълбочава година след година. Ударно намаляха и туристическите обекти, разположени вън от голям град, които са достъпни с обществен транспорт. Много по-лесни са връзките от България за чужбина, отколкото вътре в нея.

Още

Съд даде на Германия 23-годишен младеж заради работа в кол център

06.10.2022

7556
Агент на ДАНС е осъден на 1 г. условно за подкуп

05.10.2022

754
Пловдив настръхна срещу "магистрала" в центъра на града

05.10.2022

11819