Медия без
политическа реклама

5 български манастира ще бъдат реставрирани с европари

24 Дек. 2019
Бачковският манастир кандидатства за европейско финансиране с проект на стойност малко над 1,2 млн. лв.
БГНЕС/Архив
Бачковският манастир кандидатства за европейско финансиране с проект на стойност малко над 1,2 млн. лв.

Пет от най-старите български манастири, обявени за паметници на културата – Бачковският, Троянският, Кремиковският, Килифаревският и Плаковският, както и три църкви, се очаква да бъдат реставрирани с европари, предаде БНТ, като цитира съобщение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Ремонт на сгради, облагородяване на района и туристически център се предвижда да бъдат направени във втория по големина български манастир - „Успение Богородично" край Бачково. Той кандидатства за европейско финансиране с проект на стойност малко над 1,2 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. 

В процес на разглеждане е проектът на Троянския манастир „Успение Богородично", където трябва да бъдат извършени реставрационно-консервационни и ремонтни работи на западното крило на манастирския комплекс и основната църква в него. 

Действащият девически манастир „Рождество Богородично" край Килифарево също се нуждае от пари за ремонт и реставрация. Планирано е там да бъдат изградени нова магерница, конферентна зала, паркинг, туристическа пътека до стария манастир и мост на река Белица.

Плаковският манастир „Св. пророк Илия" край Велико Търново има нужда от средствата за основен ремонт и реконструкция на манастирските сгради и централния храм. Проектът предвижда основни реставрационно-консервационни дейности и изграждане на туристически атракции. В момента проектът се съгласува с Министерството на културата, тъй като манастирът е национален паметник. 

В края на месец ноември беше подписан договор за ремонт на Кремиковския манастир по проект на Столична община. В него ще бъдат инвестирани малко над 9,5 млн. лв. Предвижда се да бъде извършена реставрация на стенописи, ремонт на покрива и дренажа на средновековната църква „Свети Георги" в манастира и да бъдат запазени и представени археологическите разкопки в района.

В края на ноември беше одобрено и финансиране за консервация и реставрация на фасадата на катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий" в Бургас. Още две православни църкви кандидатстват за европари с проекти за обновяване. Това са храмовете „Св. Димитър" и „Св. Панталеймон" в област Видин. Към църквата „Св. Димитър" е планирано и изграждането на музей.

По Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. бе разработен специален механизъм, включващ безвъзмездни средства и нисколихвено кредитиране, по който храмовете - паметници на културата от национално и световно значение могат да кандидатстват за финансиране, уточняват от МРРБ.

Още по темата