facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

5 български манастира ще бъдат реставрирани с европари

911
 БГНЕС/Архив
Бачковският манастир кандидатства за европейско финансиране с проект на стойност малко над 1,2 млн. лв.

Пет от най-старите български манастири, обявени за паметници на културата – Бачковският, Троянският, Кремиковският, Килифаревският и Плаковският, както и три църкви, се очаква да бъдат реставрирани с европари, предаде БНТ, като цитира съобщение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Ремонт на сгради, облагородяване на района и туристически център се предвижда да бъдат направени във втория по големина български манастир - „Успение Богородично" край Бачково. Той кандидатства за европейско финансиране с проект на стойност малко над 1,2 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. 

В процес на разглеждане е проектът на Троянския манастир „Успение Богородично", където трябва да бъдат извършени реставрационно-консервационни и ремонтни работи на западното крило на манастирския комплекс и основната църква в него. 

Действащият девически манастир „Рождество Богородично" край Килифарево също се нуждае от пари за ремонт и реставрация. Планирано е там да бъдат изградени нова магерница, конферентна зала, паркинг, туристическа пътека до стария манастир и мост на река Белица.

Плаковският манастир „Св. пророк Илия" край Велико Търново има нужда от средствата за основен ремонт и реконструкция на манастирските сгради и централния храм. Проектът предвижда основни реставрационно-консервационни дейности и изграждане на туристически атракции. В момента проектът се съгласува с Министерството на културата, тъй като манастирът е национален паметник. 

В края на месец ноември беше подписан договор за ремонт на Кремиковския манастир по проект на Столична община. В него ще бъдат инвестирани малко над 9,5 млн. лв. Предвижда се да бъде извършена реставрация на стенописи, ремонт на покрива и дренажа на средновековната църква „Свети Георги" в манастира и да бъдат запазени и представени археологическите разкопки в района.

В края на ноември беше одобрено и финансиране за консервация и реставрация на фасадата на катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий" в Бургас. Още две православни църкви кандидатстват за европари с проекти за обновяване. Това са храмовете „Св. Димитър" и „Св. Панталеймон" в област Видин. Към църквата „Св. Димитър" е планирано и изграждането на музей.

По Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. бе разработен специален механизъм, включващ безвъзмездни средства и нисколихвено кредитиране, по който храмовете - паметници на културата от национално и световно значение могат да кандидатстват за финансиране, уточняват от МРРБ.

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Туристи застрашават с дъха си Мария Магдалена в Асизи

25.07.2020

197
Опорочиха “Непорочното зачатие” на Мурильо - два пъти

23.06.2020

835 1
Правителството развърза торбата с пари за манастирите

03.06.2020

1033 17

Коментари

nebenebe

То това добре, ама тези светини общо взето не са за оплакване. За Плаковсия и Килифаревския не възразявам. Ама се сещам за приказката "Където е текло , пак ще тече.". А няма свещеници в много селски църкви, щото липсва стимул материален. А партийни секретари имаше едно време навсякъде.

ПероВТ

Със заминаващата на Запад печалба на българските филиали на партньорските банки можеше да се реставрират всички български манастири и църкви. И да остане за джамиите и медресетата. Да не говорим как пък можеше да се инвестират в интерес на България милиардите - печалба на партньорските търговски вериги. А от трите комуникационни дружества, трите енергоразпределения, добивната промишленост, търговията с петролни продукти, Софийска вода...? ЕС дава пари - поне 10 пъти по-малко, отколкото взема.

dissidentbg

Всяка черква, всеки манастир в България са построени с пари и доброволен труд на вярващите. 

В България вече няма вярващи и затова се строят с просия от чужбина. 

Oldten
снимка на Oldten

Перо, пили си хапчената, брат? Аман от мрънкачи!

ДpaгaнOxpидcки

Шаренията по стената на снимката включва и някакви кубизми т.п. геометризми - точна реставрация или съвременни измишльотини? И какви са тези четири сергийки? (няма лошо, поне са еднакви - сигурно за сувенири, диплянки и магнитчета).

Invisible

  Мутренски пари, европейски пари -- няма лошо.

   Но Вярата няма да се върне.

nebenebe

Вярата у повечето от нас идва като наближи да се мре. За жалост. Търпението и уважението не би ни навредило никак.

Простнарод

Градинката и калдаръма които се виждат на снимката вече ги няма, има банални плочки каквито има във всяка битова кръчма. Оригиналната порта е свалена и е подпряна вътре на стената въпреки че беше в добро състояние, Кошарата зад църквата за дарените ягнета също я няма, керемидите са подменени с някакви много лъскави., паркинга вече е лев и нещо или 2 . От предишния шеф има добра тоалетна вън на паркига.

ПП Сергийките май ги няма или ако ги има продават свещи но само на големи празници когато има много калабалък

---------------

калабалък /тур/  мн. хора

ДpaгaнOxpидcки

Мерси.

urupuchi

Яко! Очаквам откриването на Еуроманастир "Бачковски мол".

Влез или се регистрирай за да коментираш