Медия без
политическа реклама

218 са вече случаите на коронавирус у нас

Готвим се за следващата фаза - всички болници в България да работят с COVID-19

24 Март 2020Обновена
Брифинг във връзка с икономическите мерки на правителството за времето на извънредното положение у нас

Брифинг във връзка с икономическите мерки на правителството за времето на извънредното положение у нас

Posted by bTV Новините on Tuesday, March 24, 2020

През днешния ден има 16 нови случая на положителни тестове за COVID-19 в България, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски на редовния следобеден брифинг на Националния оперативен щаб за борба с разпространяването на коронавирус у нас. Така общият брой на заболелите в страната достигна 218.

"В Стара Загора – двама души, в София – седем лица, в Плевен има още един случай, в Пазарджик има четири нови случая, като там заразените вече са седем, в Добрич има още един случай и общо стават шест там, във Варна има още един случай, като там стават 11. От тях в критично състояние няма, в "Пирогов" не е установено дали е заразен пациент в по-тежко състояние", уточни началникът на оперативния щаб, като подчерта, че изследваният продължават и бройката може да не е окончателна за днес.

Ген. Мутафчийски разкри, че във ВМА има цяло семейство с коронавирус – майката, бащата и две деца на 4 и 7 години, както и сестрата на майката. С изключение на майката, другите нямат болестни оплаквания. Майката е с двустранна бронхопневмония, поясни началникът на оперативния щаб.

Относно бързите тестове, Мутафчийски беше категоричен: "Не може да се харчат държавни пари за нещо, което не е надеждно."

В София има повече от 15 000 болнични легла, допълни той. Във ВМА има 21 болни с коронавирус, още толкова, за които има съмнения, и 49 се наблюдават вкъщи - с телеконферентна връзка. Всеки ден във ВМА, в "Александровска" и Инфекциозна болница обаче се преглеждат по над 120 пациенти със съмнения за коронавирус, а само преди седмица това се е налагало за по 40 души, обясни той и добави:

"С увеличаване на случаите ние сме готови вече за следващата фаза, където всички болници, които има в България, трябва да представят, според заповедта на министъра, своята готовност за работа с коронавирус. В това няма нищо неестествено. Мисля, че трябва да бъдем готови, преди да дойде моментът."

В 8:00 ч. сутринта беше съобщено, че през миналата нощ има още един установен случай, с което общият брой на заразените достигна 202. Този случай е от София, не е клиничен, вчера също новите случаи бяха в София – 7; в Пазарджик – 2; в Дупница – 1 и в Добрич – 1. За вчерашния ден новите случаи бяха 11.

"Това, че сега имаме по-малко потвърдени случаи от пика в последните дни, не показва тенденция. Общият тренд се покачва, рано е да се правят изводи, коментира ген. Мутафчийски. От няколко дни упорито се опитваме да докажем, че седем души са изчистени от вируса, те са в перфектно здраве, но не можем да докажем чисти проби, а леглата ни трябват", каза сутринта ген. Мутафчийски.

В България към момента са купени само 500 теста със средства на държавата, 6000 теста са купени със средства от дарители, обясни Мутафчийски по повод вчерашната новина, че поръчваме 1 млн. теста. От думите му се разбра, че поръчка ще има, когато се разработят надеждни бързи тестове. "Около 300 души в момента можем да тестваме, като се надяваме да удвоим и утроим капацитета", коментира той. По повод настоятелните искания да се увеличи бързото тестуване, той подчерта, че не е против него, а против опасността хора с фалшиви отрицателни резултати да не спазват предпазните мерки и да разпространяват зараза.

При всички болни се наблюдава сухота в устата, коментира ген. Мутафчийски по повод постъпващата информация по света, че сред симптомите на коронавируса е и загубата на вкус и обоняние. По този въпрос все още няма категорични заключения. Като цяло симптомите са висока температура, посинели устни, което е заради дихателна недостатъчност, обясни Мутафчийски.

Шефът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев очерта три групи, които трябва да се изследват с предимство. "Всички болни с двойна бронхопневмония трябва да се изследват. Второ - целият медицински персонал, който има клиника на заболяването. Третият случай - когато се прояви в някакъв колектив, трябва да се хванат първите случаи", обясни той.

Продължава подготовката на повече болници да посрещат болни, ще се увеличи и броят на лабораториите, които правят тестове - има заявки от 2 частни болници и от БАН, каза ген. Мутафчийски. Проведени са консултации и със здравния министър, и с премиера за обособяването във всяка болница на отделение за коронавирус инфектирани и с възможни за обособяване на интензивни легла, което е главният проблем при тежко заразените, които изискват кислородотерапия и интензивно лечение, обясни той.

Вчера е постъпило дарение от 200 000 лв. от ОББ, "Райфайзенбанк" дарява по 50 000 лв. на трите болници, които са на първа линия на пандемията. Продължават да постъпват и дарения към МЗ.

Преди ден от щаба обявиха, че капацитетът на ВМА и на "Пирогов" се изчерпва, поради което ще направят предложение на министъра на здравеопазването да издаде заповед всяка една болница, независимо от вида на собствеността й, в тридневен срок да представи обособени отделения (оборудвани и с реанимационни легла), които да работят с COVID-19.

Още по темата