facebook
twitter

Горещи новини

"Булгартабак" оставя без работа 200 души в Благоевград

1006
БГНЕС архив

Фабриката на "Булгартабак" в Благоевград спира работа, но все още няма ясна позиция дали е временно. От над 2000 служители преди години, в момента в предприятието са останали около 200 души. Преди няколко дни на тях им е било съобщено, че трябва да подадат предизвестия за напускане, с мотива, че няма достатъчно работа, съобщи БНТ.

Очаква се съкратените служители да получат между четири и пет брутни работни заплати в зависимост от трудовия стаж, както и право да бъдат на борсата за четири месеца срещу минималното обезщетение. Към момента няма официално становище от "Булгартабак" дали заводът в Благоевград прекратява дейност.

Централните синдикални организации не са получили официално уведомление за намеренията на работодателя, сигналите са подадени от хората, работещи в цигарената фабрика. Според председателя на Тютюневата федерация към КТ "Подкрепа" Юли Манойлов закриването на най-голямото предприятие ще се отрази сериозно на икономиката в града.

„За хората означава едни следващи тежки месеци, години, докато намерят някаква нова работа, докато намерят ново поприще. Защото тютюневият бранш, хората, които са свързани с него, са тесни специалисти, които са работили дълги години само в тази професия. Специалисти са в този бранш и зависи колко са вече подготвени за това, което би им се явило като възможност в по-нататъшна дейност”, коментира Манойлов.

Според него лош мениджмънт е довел до съкращенията на служителите в завода. Според приватизационния договор „Булгартабак” има ангажимент да запази предмета на производство до 2021 г. в България, но не е уточнено къде.

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов коментира: „Тези 115 дка, които са черешовите градини, имахме идеи да изграждаме транспортен терминал. Вървят процедурите по ПУП, но в последно време имаме доста запитвания за такива общински терени и то конкретни на благоевградски фирми, които искат 10–15 дка, между 100–130 работни места. В момента вървим в посока поетапно, ако трябва част по част като терен ще вървим към осигуряване на такива терени. След това, ако остане свободно място, ще го мислим за тези другите проекти.”

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Увеличават се цените на цигарите в България 

14.05.2019

2663 8
Японски университет престана да назначава професори-пушачи

23.04.2019

917 18
Борисов: Всички искат евтини цигари, ама после искат и високи заплати и пенсии

26.02.2019

2929 38

Коментари

bay Dragan

ДПС + ГЕРБ = ЛЮБОВ

гарван_грачи_грозно

"БулгарБатак" - грешката е правилна!

volog2

Гербавите  не са калинки, а скакалци - нищо не остава след тях. 

kempes

След Грух и Баневи трева не никне.

Angel Stoichev ...
снимка на Angel Stoichev Dimitrov

Цигарите убиват. Сменете си препитанието и спрете пушенето. 

https://iconomicabg.blogspot.com

Manrico
снимка на Manrico

Булгартабак купен от дъщерно дружество на руската ВТБ, предполага се, че зад покупката са стояли хора около КТБ и Пеевски, на форумното болшинство пак ГЕРБ им виновен.

volog2

Че кой им го продаде? И Пеевски не е ли от ГЕРБ ?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×