facebook
twitter

Горещи новини

България се сбогува със Стоянка Мутафова

1073
Илияна Кирилова

До 16 ч. днес в Сатиричния театър продължава поклонението пред кралицата на българската комедия - Стоянка Мутафова. 

Множество колеги от актьорската гилдия, политици, близки, приятели и почитатели се струпаха в студената и мъглива сутрин пред театъра, за се сбогуват с Г-жа Стихийно бедствие. 
Доайенката на българската комедия почина в петък във ВМА след тежко боледуване. Тя бе на 97 години и беше най-възрастната активно играеща на сцена актриса в света. 

Вчера в театъра, който бе нейният втори дом - Стоянка е един от основателите му през 1956 г. и игра на сцената му почти до края - се състоя поклонението пред голямата актриса. По тъжна ирония то съвпадна с рождения ден на Стефан Данаилов - друга легенда на българското кино и театър, когото изпратихме само преди седмица.

Да почетат паметта на Стоянка Мутафова дойдоха актьорите Владо Пенев, Христо Мутафчиев, Искра Радева, Калин Сърменов, Любо Нейков, Ирен Кривошиева и др., както и министърът на културата Боил Банов, предшественикът му Вежди Рашидов, кметът на София Йорданка Фандъкова, певците Васил Найденов и Богдана Карадочева, илюзионистът Астор и т.н.

"Тя не е човекът, за който трябва да правим тъжните физиономии. Ходих при нея по болниците, цялата беше окичена със системи и скочи от леглото, прегръща ме, пълна с енергия и жизнена жена", каза Вежди Рашидов.

Директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов сподели, че никога не е чул Мутафова да се оплаква. Излизала на сцената, а след това нямало спиране: "Мощните, емоционалните взривове, които природата и света ни дават, като Стояна, те са за това - да дойдат и да ни научат. Според мен това е някаква мисия, нейната. Тя оставяше след себе си хора с паднали мандибули от възхищение. Наистина си отива едно поколение, което няма да се повтори. Но ние трябва да го помним и да го превърнем в пример". 

"Стоянка е жива. Стоянка е театърът. Стоянка е жизнелюбието и ние ще я обичаме, докато ни има", с тези емоционални думи изпрати колежката си Татяна Лолова - друга легенда на театралната сцена, с която често са ги бъркали през годините.

С изключителна енергия, винаги с усмивка на лице и страхотно чувство за хумор, Стоянка Мутафова бе на сцената повече от 70 години. Първата ѝ роля е още от 1945 г., когато играе прислужница в пиеса на Молиер. "Кралица на българската комедия", „Фурия“, „тайфун“ и „г-жа Стихийно бедствие“ са само няколко от множеството имена, които ѝ е дала публиката през продължителната ѝ кариера. Мутафова в не едно интервю е споделяла: „Мечтата ми е никога да не стана нормална“.

 

Все още няма коментари

Още

Румен Радев: Това ли е чистата и свята република на Дякона?

19.02.2020

Обновена

3063 40
Хиляди изпратиха Стефан Данаилов

03.12.2019

622
"Стоянка е жива. Стоянка е театърът"

10.12.2019

226 1

Влез или се регистрирай за да коментираш