facebook
twitter

Горещи новини

Борисов: България е от малкото страни, които са на плюс в търговията с Германия

У нас условията за бизнес са отлични, смята премиерът
996
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

В България има отлични условия за развитие на бизнеса. Неслучайно според проучванията 88% от германските фирми отговарят положително на въпроса дали отново биха инвестирали у нас. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с представители на Германо-българската индустриално-търговска камара. Думите му сериозно противоречат на множество международни проучвания за бизнес климата, които дават съвсем друга оценка за страната ни. Показателно е, че за 2018 г. преките чуждестранни инвестиции от Германия у нас възлизат на 105.4 млн. евро - както посочи сам Борисов - а тази сума е твърде скромна за мащабите и възможностите на немските компании.

Иначе е факт,  че Германия е най-големият купувач на български стоки. За периода януари – август 2019 г. износът ни за там е в размер на 2,876 млрд. евро. България е една от малкото държави по света, която може да се похвали, че има положително търговско салдо с Германия“, изтъкна Бойко Борисов. През 2018 г. стокообменът между двете държави достигна рекордните 8. 153 млрд. евро, а тази година се очертава рекордът да бъде подобрен. 

Германия е и водещ туристически партньор на България сред страните от ЕС, като през миналата година у нас са гостували над 850 000 немски туристи.

 

27

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Бизнесът пее през сълзи "Мила родино, ти си земен рай"

18.02.2020

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

9773 5
Корупцията по "високите етажи" тормози най-много българския бизнес

11.12.2019

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

547 1
Политиците са обявили едва 1.7 млн. лв. дарения за местните избори

10.12.2019

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

79

Коментари

dissidentbg

Германия е световен производител на високотехнологични стоки, необходими при изграждане на съвременни индустриални предприятия. В България такива предприятия НЕ СЕ строят и е естествено да не се внасят от Германия.

България внася предимно храни, защото в България вече не се произвеждат. Затова най-голям дефизит при търговията с държавите от ЕС е с Испания. Следват Унгария, откъдето се внася мляко и Полша от вноса на домати и други храни. 

Гласът

България внася предимно храни, защото в България вече не се произвеждат.

 

Глупости. България е нетен износител на храни и селскостопанска продукция - изнася за $6.5 милиарда и внася за $4.5.

 

https://oec.world/en/profile/country/bgr/

марк

 

 

 

                                       Борисов: България е от малкото страни, които са на плюс в търговията...

 

 

                                                               С влияние ...

марк

 

 

 

                                                         Следват Унгария, откъдето се внася мляко и Полша от вноса на домати и други храни. 

 

                                       От Унгария ударно внасяме свинско месо , маргарин''Калиакра'' , компост и пр..

Гегата

Айде Баце казал каквото казал, ама журналиста писал статията да му идва на акъла че е добре да се посочи КАКВО купуват германците от нас и КАКВО ние внасяме, за да е ясна картинката?

И пак в помощ на клетия журналист - удобен момент е да понаплюе Русия, щото с нея имаме сериозен дисбаланс в търговията, ако спомене хибридна война, монопол, диверсификация и т.н. ще заработи спокойно някой дол..., опа, лев.

 

 

Воден прах

Меркел вече си е глътнала граматиката?

von Gossinger
Баце е гений. Не случайно продължава да пасе стадото с уфсите.

Такъф добър ръкувудител няма да найдите и на Оня Свят.

Баце = Бог

С ГЕРБ напред към светлото капитално бъдеще.

dissidentbg

Най-голям дефицит при външната търговия на България е с Русия. До санкции и контрасанкции, България изнасяше годишно за Русия стока за 1.1 милиарда лева, сега изнаса за по-малко от 700 милиона. Но не може да спре да внася нефт и газ. Нефта се преработва в Нефтохима и се изнася като горива и е най-голямият износ на България. 

Гласът

До санкции и контрасанкции, България изнасяше годишно за Русия стока за 1.1 милиарда лева, сега изнаса за по-малко от 700 милиона. 

Глупости. "Преди снакциите" (2013) България е изнасяла за Русия стоки за $784 милиона. През 2017, т.е. "след санкциите", изнася стоки за $907 милиона.

 

https://oec.world/en/visualize/tree_map/hs92/expor...

https://oec.world/en/visualize/tree_map/hs92/expor...

Banana Joe
снимка на Banana Joe

А при обмена на кадри какъв ли ще да е баланса?

 

nobody2

??

John Slow

Аз няма как да му кажа в очите какво мисля за него, но журналистите го срещат почти всеки ден. Няма ли кой да му се изплюе в лицето, образно казано. Един ли независим не остана...

ЗТБХЦ

България внася предимно храни, защото в България вече не се произвеждат.

 

 

Пак си дрънкаш наизуст и лъжеш на поразия. ?

 

Ето тук (с. 47) може да се види какво внася България от Германия (основно коли, камиони, автобуси, трактори, както и лекарства):

 

https://bulgarien.ahk.de/fileadmin/AHK_Bulgarien/B...

 

От хранителните стоки значим дял (1,37 %) има само шоколадът и други храни с какао. В това няма нищо странно, защото Германия е най-големият производител на шоколад.

dissidentbg

ЗТБХЦ, а ти опитваш ли се да мислиш, или ти е непосилно.

Къде видя, че пиша за внос на храни от Германия?

 

България ВНАСЯ храни, което никога не го е правила преди години. За тази година е внесла храни на стойност над 3 милиарда лева и напитки на стойност над 700 милиона лева. 

 

Що се отнася до износ за Германия, в износа фигурират и леки коли. Внасят се на по-ниска цена след което германци ги купуват и изнасят за Германия. 

Johnny2965

А какво ще каже за външнотърговския ни баланс с Китай?

Johnny2965

Между другото, вчера по БНР обявиха, че сексуалните услуги генерирали 200 млн. лв. годишни приходи, което бледнее пред "износа" на сексуални услуги от страна на България - над 1 млрд. лв. Износът е в кавички, защото се отнася до парите на чужденци, идващи в България, да да ползват сексуални услуги. То въпросът към премиера ни е: този "износ" включва ли го търговския ни баланс с Германия?

ЗТБХЦ

Къде видя, че пиша за внос на храни от Германия?

 

Много просто, видях го в това, което си написал:

 

Германия е световен производител на високотехнологични стоки, необходими при изграждане на съвременни индустриални предприятия. В България такива предприятия НЕ СЕ строят и е естествено да не се внасят от Германия. България внася предимно храни, защото в България вече не се произвеждат.

 

 

Всеки, който може да чете с разбиране, го вижда.

Смисълът очевидно е различен само в контекста на твоята черепна кухина или в обитаваната от тебе паралелна вселена.?

ЗТБХЦ

България ВНАСЯ храни, което никога не го е правила преди години. За тази година е внесла храни на стойност над 3 милиарда лева и напитки на стойност над 700 милиона лева. 

 

 

Внася, защото може да си го позволи. Има достатъчно валута, при това не я харчи в подкрепа на световната комунистическа революция чрез никога неплатени оръжейни доставки за "братски" страни.

 

Има и за еквадорски банани, и за бразилско и гватемалско кафе, и за шотландско уиски или американски бърбън, и за германска или белгийска бира и шоколад, и т.н. -  за каквото ти душа поиска.

Ти какво предлагаш - всичко това да си го произвеждаме сами ли??

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Двата изветрели миноловеца може и да ни ги доставят новите "братски" страни,

но хартиените самолети - хихихи :-)))

bobacko

У нас усровията за правене на бизнес са отлични. Ама за мутрите 

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

У нас условията за бизнес са отлични, смята премиерът

Не добри, не даже много добри, а отлични!Ашколсун, машаллах!Туй глаголене предполага, че инвестициите са се вдигнали барем сто пъти(а родната статистика подло лъже!) откак Той е на власт!Ми то от фабрики на разни Фолксваген, Хюндай и прочие място не ни остана веке.

Емил Станоев

На тоя идиот как да му вярва Човек ?? Хвалеше се с някакъв хипотетичен договор с Южно Корийска фирма а каква всъщност е била работата ?!  Корейска фирма си продава активите в България !! Изобщо гротеска фигура е тоя !

Васик

Лъжите на Борисов зависят от оценката, която той дава на своите събеседници. Например простият народ не е никаква ценност за него и той казва чистата истина: "Аз съм прост и вие сте прости". С чужденците е по-трудно, защото те не знаят български и не могат да оценят нивото на неговите лъжи.

zumer

Майтапчия е нашият вожд.

Срещу празниците ни разсмива с утопии.

Няма ли кой да му каже истината, тези журналисти и за чеп нестават.

Пу!

 

nebenebe

Несъмнено БХ е феномен в световната политика. И ний, ако се/не се гордеем с него, ще рече че сме едни кръгли нули. Тръмп какво е имал предвид като го е канил не знам и се чудя. Допаднаха си като че ли, а това не е добре за нас, според мен де.

Сръчко

 

 Германия е водещ европейски износител на сексуални услуги  и дестинация за секс туризъм.

 

 

 

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Основната причина за положителното салдо се нарича "Аурубис" 

Влез или се регистрирай за да коментираш