Медия без
политическа реклама

Борисов: България е от малкото страни, които са на плюс в търговията с Германия

У нас условията за бизнес са отлични, смята премиерът

05 Дек. 2019
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

В България има отлични условия за развитие на бизнеса. Неслучайно според проучванията 88% от германските фирми отговарят положително на въпроса дали отново биха инвестирали у нас. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с представители на Германо-българската индустриално-търговска камара. Думите му сериозно противоречат на множество международни проучвания за бизнес климата, които дават съвсем друга оценка за страната ни. Показателно е, че за 2018 г. преките чуждестранни инвестиции от Германия у нас възлизат на 105.4 млн. евро - както посочи сам Борисов - а тази сума е твърде скромна за мащабите и възможностите на немските компании.

Иначе е факт,  че Германия е най-големият купувач на български стоки. За периода януари – август 2019 г. износът ни за там е в размер на 2,876 млрд. евро. България е една от малкото държави по света, която може да се похвали, че има положително търговско салдо с Германия“, изтъкна Бойко Борисов. През 2018 г. стокообменът между двете държави достигна рекордните 8. 153 млрд. евро, а тази година се очертава рекордът да бъде подобрен. 

Германия е и водещ туристически партньор на България сред страните от ЕС, като през миналата година у нас са гостували над 850 000 немски туристи.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата