Медия без
политическа реклама

"Амазон" съди Пентагона

23 Ноем. 2019
Илияна Кирилова

Технологичният гигант "Амазон" съди Пентагона. Причината е договорът за облачни услуги на стойност 10 милиарда долара, спечелен в края на октомври от конкурента на компанията "Майкрософт". Жалбата, оспорваща сделката, е внесена във федерален съд вчера, съобщи БНТ.

Огромната поръчка привлече общественото внимание и изправи един срещу друг водещите технологични гиганти в Съединените щати - "Майкрософт", "Амазон", Оракъл (Oracle) и Ай Би Ем (IBM).

Новата система ще съхранява и обработва големи количества класифицирана информация и ще даде възможност на американските въоръжени сили да използват изкуствен интелект.

В ранните етапи на поръчката имаше спекулации, че победителят ще бъде "Амазон". Оракъл и Ай Би Ем оттеглиха офертите си и официално оспориха тръжната процедура миналата година. По-късно Оракъл оспори процедурата и в съда, но загуби делото. Надпреварата придоби политически привкус, след като наскоро излезе книга, според която Тръмп е поискал миналото лято от тогавашния шеф на Пентагона да "прецака "Амазон" и да я остави извън играта. Президентът е заявявал, че наблюдава сделката след оплаквания както от "Майкрософт", така и от "Амазон". Пентагонът настоява, че изборът е извършен в съответствие с всички необходими закони и регулации.

Ключови думи:

Амазон, Пентагона

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?