facebook
twitter

Горещи новини

48% от българите харесват чалга

Почитателите на рокмузиката са едва 14%, а 71% не ходят по концерти
7451
Pixabay

Народната музика се слуша от 26% от българите, на второ място е попфолк/чалга - 21%, следвана от поп-музика с 19% и рок - 14%. Това показва проучване на "Тренд" за музикалните предпочитания на българите.

То отчита, че младите, на възраст 18-29 г., в най-голям дял слушат попфолк/чалга. С увеличаването на възрастта намаляват вкусовите предпочитания към този жанр и се увеличават спрямо народната музика и поп музиката. В малките населени места и селата хората предпочитат народната музика и попфолка, а живеещите в София и областните градове - поп и рок. 8% е делът на българите, които слушат естрада.

Близо половината (48%) от анкетираните българи обаче посочват, че харесват попфолк/чалга музиката, докато 41% - не. Тук отново се наблюдава, че младите симпатизират в по-голям дял на този жанр за сметка на по-възрастните. Две трети от живеещите в селата харесват попфолка, а в столицата този дял е 44%.

43% от българите слушат музика всеки ден, а 27% няколко пъти в седмицата. Младите в най-големи дялове слушат музика всеки ден и с увеличаване на възрастта намалява делът на тези, които слушат ежедневно. Хората, които слушат музика веднъж седмично са 5%, няколко пъти месечно - 6%, а по-рядко - 7%. Други 5% от българите слушат музика само по поводи и тържества, докато 9% посочват, че не слушат музика.

Най-често българите слушат музика вкъщи - 56%, 21% - в колата си, а 7% посочват, че в ресторанти, кафета, барове, клубове, дискотеки слушат музика най-често. 

Радиото и телевизията са основните източници, от които българинът слуша музика - 35% от радио и 31% от телевизия. 11% слушат музика през телефона си, като това се отнася най-вече за младите между 18 и 29 г., които основно слушат през мобилното си устройство.

71% посочват, че не ходят на концерти. Живеещите в София са най-голям дял от ходещите на концерти, за сметка на живеещите в областни градове, малки населени места и села. Това, в голяма степен се дължи на факта, че в София хората имат повече опции и възможности да посещават концерти, отчита агенцията.

За малко над половината от българите (56%), когато слушат музика водещото е мелодията, ритъмът, инструментът, докато за една трета водещи са съответно текстът, смисълът, посланията. Прави впечатление, че само за хората над 70 години е по-важен смисълът и текста, отколкото мелодията и ритъма.

Българските изпълнители са по-често слушани от чуждестранни такива. Малко повече от половината анкетирани (56%) слушат най-често български изпълнители, докато 28% - чуждестранни. По-възрастните хора повече слушат български изпълнители, докато по-младите са разполовени в избора си на изпълнители.

 

Ключови думи:

попфолк, чалга, музика
88

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Джудас прийст" ще свирят в чирпанско село

24.10.2019

1074 14
"Кемикъл Брадърс" отнесоха над 6000 души в "Арена Армеец"
Българската музикална емиграция е част от обедняването ни

28.09.2019

Владимир Гаджев

1325 3

Коментари

Страници

Кире

Хората харесват модернизирана фолк музика, което по принцип си е патриотично. 

Krasimir Chenov

Много патриотично ми стана! Като слушам чалга ме залива такъв патриотизъм....! До такава степен , че напуснах България за да не виждам как тази клета страна се руши и самоунищожава! Музиката за съжаление не е единствената арена където се изявява чалгата! Обазование, здравеопазване, правов ред, печат и медии...всичко е залято от чалгата. За футбола да споменавам ли? Политиката? Сега на хоризонта се задава един изключителен турбочалгар когото дефакто вече са назначили за главен прокурор, а деюре да го оформят не е никакъв проблем в мъглата на чалгарията. Друг виден чалгар се гласи да освети политическия небосклон ссъс звездната си харизма и чалгарите вече тръпнат от неговото възнесение. Аааааалелуя!

Респект към хората които все още се опитват да обърнат тренда! Навсякъде има хора които не се вписват и се борят със статуквото. Ще спомена само съдия Лозан Панов, който проявява изключителна смелост да се противопостави на безконтролната власт на министър-председателя на РБ и на безконтролната власт на главния прокурор не по лични проблеми а по принципни различия за развитието на демократичните процеси в държавата! 

Invisible

     Рок, кънтри  и диско от 80-те.

     Това третото си е тогавашната чалга, но ми харесва.

JollyRoger's

“Камъните падат“ и “Радка-пиратка“ са еталон за патриотизъм, да...

Forza NATO

"Камъните падат" е единствената песен, минала българо-сръбската граница в посока изток-запад.

 

Моля за необходимото уважение! ☝️ 😄

Диагностик

Нито дума за симфоничната музика...

Invisible

  Едва ли са и 5%.

TheExperience

29 години промиване на мозъци води до 80% от гласуващите да са дебили.

И ето я Ерата на Закриването: 1000 училища са закрити през последните мутренски години, 27 болници са закрити само през последните три години…

JollyRoger's

А се навършват 50 години от Woodstock...👍

Миджур

Сръбските шофьори слушат Преслава, шиптърите газират Дерби в Тирана, Митю Пайнерът създаде снстефанска България.

de_Ruyter

Сещате ли се, как преди или след избори има проучвания колко висшисти, колко среднисти или без образование гласуват за този или онзи. По възрастови групи или по местоживеене (голям, малък град, село). Ще е хубаво да се направи едно изследване, колко от слушащите чалга например, гласуват за ГЕРБ. Че сега кетап за висше може да изкара всеки... е не точно всеки, калинките с дипломи от колежи, все са при ГЕРБ, нищо, че в проучванията висшистите от големите градове се избиват да гласуват за тях... ако вярваме на социолозите

😂

ЗИП
снимка на ЗИП

Оптимистът  би казал - "само 48 %"....

 

:)

 

Не може всички да слушат Бах, Бийтълс, Моцарт, Лед Цепелин, Бетовен, Доорс, Пинк Флойд, Чайковски, Вивалди и так далее....

 

:)

 

Макар, че по това каква музика се харесва в дадена държава може да се съди по нейния среден IQ.

 

Все пак нещата не са толкова зле - "рок и поп" имат общо 32 %. Демек всеки трети. 

 

Интересно, че класическата музика я нема никфа....

 

За такива "екстри" кат джаз, блус, soul, R&B едва ли дори са присъствали във въпросника...

 

:)

Forza NATO

Липсата на класиката и джаза се дължи на подбора при препечата. 

 

В други мъдии има по-подробна разбивка. 

Дохс_Читем

В последните години има носталгично съживяване на виниловите грамофонни плочи. Проучването не е обхванало каква част от населението слуша такива. Предполагам изключително малка.

Иначе вкусът се моделира. Някакъв музикален вариант на прозореца на Овертон. Поколението, израснало с чалга, харесва чалга и я приема за нормална. Поколението, израснало с рок, харесва рок и го приема за нормално.

Stern

Пинк Флойд, хард- и мелъдирок от 80-те и 90-те, Найтуиш, Щурците, Сигнал, ФСБ.

За максимум релакс-Ера и Равел.

Друго не ми трябва.

ЗИП
снимка на ЗИП

Хубавото е, че България е адски малка по население и не може да "моделира" световните нагласи иначе щеше да бъде страшен ужас...

 

:)

 

Апропо това "чалгата" е некъф роден "балкански"  патент.

 

Има ли "чалга" примерно в Англия, САШ, Италия , Франция и так далее ?

 

Некои твърдят, че кънтрито било "американска чалга" ама тогава може само да си мечтаем и нашата чалга някога да стане като американската....

 

:)

Krasimir Chenov

Чалгата е културно , а не музикално явление! Чалга има и в поп музиката, особено много в рап , хип-хоп, R'n'B теченията. Попфолка в БГ придоби твърде голяма популярност и влияние и инфилтрира напоследък твърде силен  чалга отенък на други жанрове. Например Криско вече е почти 100 процентов чалгар. Някои негови колеги също яхнаха чалга носителите за да стигнат по бързо до публиката. Тук разбира се можем да ги извиним с търсене-предлагането, такава е публиката - такова им предлагат. Скоро се опитвах да обясня на един испанец какво е чалгата и той каза приблизително това : В латино музиката също има чалга, един пример за това е песента "Деспасито". Чалга има навсякъде. Лошото е , че в БГ тя взема превес.

Man.ol

Хубавото е, че България е адски малка по население и не може да "моделира" световните нагласи иначе щеше да бъде страшен ужас...

 

Апропо това "чалгата" е некъф роден "балкански"  патент.

 

Има ли "чалга" примерно в Англия, САШ, Италия , Франция и так далее ?

 

Няма спор - не ние формираме "световните нагласи" в музиката.

Но с твърдението, че САЩ и останалите са се опазили от ерозията в модерната попмузика няма как да се съглася. Факт е, че от няколко години долнопробният рап/хипхоп стана най-слушаната музика и сред белите . Виенето на огромния брой мазни латиноси много трудно може да се различи от нашата чалга. Мога да дам примери до безкрай, но упадъкът на музикалната попкултура е тотален и / за някои хора/ плашещ. Просто всички форми примитивни идиотщини, които условно можем да приравним до "чалга", изтласкаха в ъгъла все още наличните качествени неща.

Това е положението.

На този фон само 48% чалгопочитатели в България си е направо добра новина / поне 25% мургаво население, сериозен % сърбомански примитиви и обикновени пияници/, така че - нека не се кахърим излишно😉

zumer

👍

Алпразолам
снимка на Алпразолам

🎵Напипай гоооо🎶

силно патриотично.👳

Аз например от манечък  не понасям опера ,народна музика  

чалга.

 хип хоп кънтри и госпъл

Остана  рок  ,метал, руска,Relaxing Chill Out Music

 

Трагично че 80% са дебили с концерти или без...

cisco1

А статистика по етнос що не направихте? Що за българи слушат чалга????? Турци и роми с българско гражданство!

Миджур

Мангалите и турците слушат зурни и маанета. истинските българи слушат чалга. чуждопоклониците цигумигу.

inventus

Много повърхностно изказване колега а и на всичкото отгоре и неточно. Без да съм чуждопоклонник ни най малко обичам да  слушам с удоволствие "цигумигу" както се изразихте.

ЗИП
снимка на ЗИП

Ся видях "разбивката".

 

Джаз - 3 %, класическа 3 %, хеви метъл - 2 %.

 

Ако сумираме поп, рок, класическа, джаз и хеви метъл се отива на 41 % ! 

 

Требе да се гледа по-оптимистично....

 

:)

ThePal
снимка на ThePal

След 19 години, цяло едно поколение мисли, че "Къде си вярна, ти любов народна" и т.н. са написани и композирани от едни "7/8". Сега остава да си го изберат я за премиер, я за президент.

К'ъв Пинк Флойд, к'ъв Бийтълс, кви пет ?!

ЗИП
снимка на ЗИП

Апропо днес е починал Питър Фонда. Мисля, че си заслужава да се отбележи.

 

R.I.P

 

"Еаsy rider" ( 1969) се води "култов" филм, но за мен истински култово  е парчето на Steppenwolf - "Born to be wild"....

 

https://www.youtube.com/watch?v=5UWRypqz5-o

https://www.youtube.com/watch?v=egMWlD3fLJ8

 

 

 

Метла-
снимка на Метла-

А уж импеpски милитаpист се баpаш... няма ли любэ  за теб? И пpочие импеpска гнъс да ти топли душицата? Или пpедател на високата си идея го pаздаваш? Сpам и позоp! 

Krasimir Chenov

R.I.P Питър Фонда! 

dobadoba

Българин, който след няколко ракии не харесва чалга, не е Българин.

⚓️

chacho

Начи аз не съм българин!

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×