Quantcast

Медия без
политическа реклама

Юни е златно време за кърлежите

Следете за поява на характерен обрив след третия ден от ухапването, съветват специалисти от ВМА

19 Юни 2022
Pixabay

Юни е златно време за кърлежи, а те пренасят куп опасни болести, някои от тях с дългосрочни последствия. Какво да правим при ухапване и за какво да внимаваме? Съвети по тези въпроси преди време даде д-р Диляра Маринова от Катедрата по инфекциозни болести на Военномедицинска академия.

 

Кои кърлежи са най-опасни

Най-важното е да се знае какъв е кърлежът. У нас, в София например, повечето са т.нар. иксодови кърлежи, които хапят хората. А тези, на които казваме кучешки кърлежи, са сивички и са по-безопасни за хората, въпреки че и те пренасят болести.

Възможно е ухапването да доведе само до алергична реакция. Тя обикновено е свързана с подуване, зачервяване, сърбеж, затопляне на самото място. Ако има такова нещо след ухапване, можем по-скоро да бъдем спокойни, защото една такава локална алергична реакция е безобидна и може лесно да се излекува.

 

Кои зони на тялото предпочитат

Обикновено кърлежите обичат топло, тъмно и влажно, т.е. навсякъде, където има окосмяване по тялото, особено ако е по-влажно и по-топло мястото. За съжаление, това са местата, които са трудно забележими. При малките деца например задължително трябва да ги оглеждаме след разходка, най-вече косата, по врата и особено момичетата с дълга коса. Там много често има ухапвания от кърлежи, които са трудно забележими. Възможни са ухапвания и по краката – може абсолютно навсякъде.

 

За какви симптоми трябва да следим

Десетки са болестите, които могат да се пренасят с кърлежите. Най-разпространени в България са лаймската болест, марсилската треска, ку-треската, кърлежовите енцефалити, кримската-конго хеморагична треска – последните са по-редки, но се срещат в България.

При лаймската болест обикновено кожната ѝ форма – т.нар. еритема мигранс, се появява минимум три дни след ухапването. Т.е. ако ви ухапе кърлеж и веднага след това се зачерви и подуе, по-скоро не е лаймска болест.

Затова е важно да следим няколко дни след ухапването за поява на червено петно, което нараства повече от 5 см в диаметър и не сърби. Възможно е лекичко да пари, има по-зачервен ръб отстрани, но не е задължително. Това вече говори за лаймска болест и задължително следва лечение с антибиотици.

 

Как се маха кърлеж

Изключително важно е кърлежът да бъде махнат, и то навреме. Ако можете да намерите най-обикновени пинсети, например за скубане на вежди, хващате кърлежа по възможност за главата му – възможно най-ниско към кожата, хващате го здраво и с едно-две движения директно и право нагоре го изкарвате. Без да го въртите и в никакъв случай не трябва да се маже с каквото и да било, защото при намазване, например с олио или някакъв друг препарат, кърлежът може да се задуши. В момента, в който се задушава, той може да повърне вътре в самата рана и така да ви зарази. Важно е да се извади колкото се може по-бързо от тялото. Най-добре е това да се извърши от лекар.

 

Как да се предпазим от ухапване

Кърлежите са най-активни през пролетно-летния сезон, а понякога и през есента, ако е топло. Най-активни са във висока трева, когато тъкмо е валял дъжд. Например, ако днес е валял дъжд, а утре времето е слънчево, тревата още е влажна и това е най-опасното време за разходка. Хубаво е да избягваме тези дни.

Хубаво е да заложим на дългите крачоли и ръкави по време на разходките, а когато се приберем вкъщи, много внимателно да огледаме тялото си. Защото тези кърлежи, които пренасят болестите, обикновено са в средната форма на развитие в цикъла на живот, т.нар. ларви. Те са изключително мънички и са чернички, около 2-3 мм в диаметър, трудно забележими.

На пазара има и всякакви препарати – репеленти, с които може да се напръскаме, но трябва да внимаваме при употребата им при деца.

 

Симптоми на трите най-разпространени зарази

 

Лаймска болест

Първият стадий започва след инкубационен период от 3 до 30 дни и се характеризира със зачервяване на кожата с диаметър над 5 см, обикновено на мястото на ухапване от кърлежа, което впоследствие бързо се разширява. Паралелно със зачервяването или самостоятелно могат да се изявят и други симптоми – увеличение на лимфните възли в областта на ухапването, отпадналост, температура, болки в мускулите и ставите, невралгия, главоболие. Симптомите могат да изчезнат и без лечение, но причинителят остава в организма и заболяването може да прогресира.

Вторият стадий се развива месеци след инфектирането. В тази фаза пациентите често съобщават за умора, проблеми с концентрацията и световъртеж. Типични са кризите на изпотяване и епизодите със силно учестен пулс. Може да има и други клинични прояви – невралгични, ставни, очни, засягане на сърцето, множествени червени петна по кожата.

 

Марсилска треска

Заразяването става при ухапване от кучешки кърлеж и по-рядко при попадане на телесното съдържимо на кърлежа през конюнктивата и при размачкването му с пръсти. Марсилската треска е разпространена предимно в Южна България и по Черноморието.

На мястото на ухапването често се появява неболезнено уплътнение, с централно разположена тъмна коричка. След скрит период от 3-7 дни заболяването започва с висока температура, силно главоболие, мускулни и ставни болки, отпадналост, гадене, повръщане и зачервяване на очите.

След 3-4 дни се появява характерен едропетнист обрив по цялото тяло, включително по дланите и стъпалата. С появата на обрива значително се влошава общото състояние на болния. Температурата продължава около 10 дни, но при правилно антибиотично лечение спада до 3-4 дни. При нелекуваните случаи може да се стигне до тежко засягане на черния дроб, бъбреците, нервната система и поява на кръвоизливи.

 

Ку-треска

Основен резервоар на причинителя на ку-треската са селскостопанските животни – главно крави, кози и овце. Човек се заразява при вдишване на пръски или прах, съдържащи причинителя, или при консумиране на заразени продукти.

Скритият период е от 3 до 30 дни. Заболяването започва остро с висока температура, втрисане, отпадналост, силно главоболие и мускулни болки. При голяма част от заболелите се развива пневмония. В някои случаи след години заболяването може да хронифицира, като засегне и сърцето.

(Информацията за симптоматиката е от сайта на РЗИ - Софийска област)

Ключови думи:

кърлежи