Медия без
политическа реклама

София оглави още една негативна класация - за мръсен въздух

Проблемът със смога в столицата не се решава вече пореден ден, но кметът Фандъкова не е казала нито дума по темата

28 Ноем. 2020Обновена
Въздухът в София може да се “пипне”
Илияна Кирилова
Въздухът в София може да се “пипне”

София тази сутрин е в сектора с най-висока опасност за здравето заради замърсяване на въздуха - лилавия. Индексът за качеството на въздуха показва превишение на фините прахови частици няколко пъти над нормата – 188.4 µg/m³, предаде БГНЕС.

Тези данни нареждат днес София на първо място по замърсяване на въздуха. На второ място отново е балканска държава - Сараево в Босна и Херцеговина, на трето място е Лахор в Пакистан.

Милано в Италия е на шесто място, а на 11 място е Прищина в Косово.
С най-чист въздух тази сутрин са Скопие в Северна Македония, Киото в Япония и Сидни в Австралия.

През последните дни ситуацията с мръсния въздух в София постоянно се влошава, но Столична община си затваря очите, а зам.кметът по околната среда Десислава Билева твърди пред телевизионните камери, че администрацията се бори с проблема и че взима адекватни мерки. Самият кмет Йорданка Фандъкова досега не е коментирала стелещия се смог над София. Прогноза, че в столицата се задават дни с мръсен въздух, в началото на седмицата направиха дори 5-те станции на Изпълнителната агенция по околната среда. Принципно те са разположени на такива места, че дават по-щадящи данни в сравнение с т.н. гражданска мрежа airsofia.info. Още във вторник обаче т.нар. общинска система за ранно предупреждение отчете, че предстои крайно неблагоприятна метеорологична обстановка. Въпреки това администрацията на Фандъкова за пореден път се задоволи с познатите си чиновнически активности, които многократно вече са доказали, че не работят. От "Московска" 33 призоваха гражданите да не използват личните си автомобили, ако това е възможно, а към домакинствата, които се отопляват с въглища и дърва, бе отправен апел да преминат на по-екологично гориво, отново ако това е възможно. Пак бяха вкарани в употреба и уверенията, че Столичният инспекторат извършва масирани проверка за нерегламентирано изгаряне на вредни материали и контрол на строителни площадки и т.н. Твърдения, на които трудно може да се вярва, ако човек преброи многобройните сигнали за горящи с черен дим комини в София, за които граждани сигнализират на call.sofia.bg и призовават някой да вземе мерки. Като единствена по-специална мярка Столична община обяви безплатно ползване на буферните паркинги по станциите на метрото за четвъртък и петък - действие, което във времето вече също е доказало, че няма почти никакъв ефект за изчистване на въздуха. 

В същото време Фандъкова и подчинените й отново не намериха основание да обявят въвеждането на т.нар. зелен билет от 1 лв. като сигнал, че запрашаването на въздуха в София е изключително опасно за здравето на хората. От общината обявиха, че по сега действащите правила, въведени в Столична община, не си изпълнени условията за пускането на такъв. Както "Сега" многократно е писал, въпросните правила са, че билет от 1 лв. за цялата градска мрежа се въвеждат при 4-кратно превишение на нормите на фини прахови частици за 24 часа- 200 микрограма вместо безопасните 50 мкг на куб. м. Макар дори в момента станциите на ИАОС да отчитат, че тази сутрин в "Надежда" е отчетено 7-кратно превишение, а в "Хиподрума" и "Павлово"- 4 кратно, зелен билет няма. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

въздух, замърсяване

Още по темата