Медия без
политическа реклама

НЗОК остави стотици нуждаещи се без медицински храни

В указанията й са заложени дискриминационни условия, твърдят в жалба до ВАС от Националната мрежа за децата

15 Май 2024
Pixabay

Указания на НЗОК оставят стотици нуждаещи се без медицински храни въпреки уж постигнатия пробив в тази болна тема за пациентските организации. След тежки преговори от 1 май влезе в сила нов списък със специални храни, поемани от здравната каса. От указанията й обаче се вижда, че огромни групи пациенти на практика нямат достъп до продуктите заради рестриктивните условия. Заради това Националната мрежа за децата е обжалвала указанията във Върховния административен съд като дискриминационни и поставящи необосновани ограничения пред нуждаещите се.

Диетичните храни за специални медицински цели са предназначени за деца и възрастни, които поради заболявания страдат от тежки състояния на белтъчно-енергийно недохранване. В условията за отпускането им, твърдят от НМД, е заложена дискриминация. Има например изискване към всички пациенти те да се хранят само с такива храни, т.е. те да бъдат използвани изключително за самостоятелно хранене. Това лишава от възможност да получат безплатни храни много пациенти с разнообразни диагнози и състояния, при които частичен прием на друга храна е възможен, но това не отменя необходимостта да приемат и специални продукти.

Второто условие, атакувано като дискриминативно, необосновано и противоправно, касае изискването пациентите над 18 г. да предоставят епикриза, удостоверяваща необходимостта от поставянето на сонда или стома, за да покрият условията за за реимбурсация. Има обаче много пациенти, които нямат нужда да ползват двете приспособления и въпреки това се нуждаят от медицински храни.

Ако тези правила останат в сила, то на практика един човек с муковисцидоза, който трябва да си набавя допълнително калории, за да може да се възстанови и да оживее, ще следва да бъде умишлено подложен на хирургическа интервенция за поставяне на гастро-стома, с всички физически и психологически щети от това, за да покрие критериите на касата и да бъде възможно да получи храната като здравна грижа от държавата, коментират от националната мрежа.

Не на последно място от организацията изтъкват и че указанията са приети без мотиви, което е нарушение на процесуалните правила. От НМД подчертават, че мотивите са задължителен реквизит на един административен акт и съставляват изложение на направените от административния орган фактически и правни съображения за издадено решение. Неизпълнението на това изискване само по себе си е достатъчно основание за отмяна на процесния акт поради допуснатото съществено процесуално нарушение, посочват оттам.

В последните седмици имаше критики към указанията и от други организации, например Общност "Мостове". От касата тогава заявиха, че са изготвили указанията на база официални становища, постъпили от Експертния съвет по педиатрия и от Експертния съвет по гастроентерология, както и от Българското дружество по детска гастроентерология, хепатология и хранене.

 

ДЕЖАВЮ

По същия скъпернически начин беше решен въпросът и с лечението на скъпоструващи редки заболявания. Доскоро то се плащаше само за деца до 18-годишна възраст, след което лечението ставаше платено, въпреки че децата не оздравяват при навършването на пълнолетие. ПП-ДБ внесе законови промени да включи и пълнолетните. Те обаче бяха провокирани от конкретен случай и поради това промените решаваха въпроса с лечението на 25 деца, а не на всички нуждаещи се. В тях беше заложено условието безплатно лечение да има само за тези пълнолетни българи, които са диагностицирани с рядко заболяване в детска възраст и са започнали лечение преди навършването на 18-годишна възраст. Това на практика лишава от помощ всеки пациент, който е имал участта да заболее от рядко заболяване след 18-ия си рожден ден.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?