Медия без
политическа реклама

Липсва задължителната ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш

В момента се провежда търг за нея, очаква се първите дози да дойдат през септември

13 Авг. 2020
Илияна Кирилова

Лекари и родители алармират, че липсва задължителната ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш за 12-годишните деца.

От началото на 2020 г. препаратът е включен в Националния имунизационен календар заради агресивното завръщане на коклюшната инфекция. Той заменя старата двувалентна ваксина срещу дифтерия и тетанус. Лекарите обаче не могат да поставят необходимата доза на своите пациенти, тъй като ваксината липсва.

Би Ти Ви разказа за един от засегнатите - д-р Георги Миндов. Освен че е общопрактикуващ лекар, той е и баща на 12-годишно дете. Родителят решил да имунизира него и останалите си малки пациенти преди началото на учебната година. От здравната инспекция обаче му предоставили всички ваксини, без тази против дифтерия, тетанус и коклюш за съответната възрастова група. "Ние просто нямаме ваксина, не може да се закупи, за съжаление нямаме наличност в момента, РЗИ не са получавали", коментира той пред Би Ти Ви, която даде пример и с друг лекар - д-р Ива Маркова.

Тя вече е имунизирала 12-годишните си пациенти с другата задължителна ваксина срещу морбили. Сега обаче ще й се наложи да ги извика повторно, когато липсващият препарат е наличен, и то в условията на пандемия. "При условие, че говорим за по-малко контакти и ние се чудим как да организираме зелени дни, да викаш втори път едно дете за едно и също нещо, е непростимо. Втори калъбълък, втори контакти и то вероятно есента, когато ще се събудят всички останали респираторни вируси", коментира д-р Маркова.

От здравното министерство са уверили, че до края на годината всички ще получат необходимите дози. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пък обясни, че в момента се провежда търг за изпълнение на ваксината за тази година. "Подадени са офертите, отворени са, предстои сключването на договор", заяви той. Първите доставки вероятно ще са през септември.

Периодично у нас се появява временен недостиг на ваксини по най-различни причини - административни пречки, липса на договори за доставка и т.н.

Тази година поставянето на ваксини и за останалите деца се забави допълнително и заради пандемията от коронавирус.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?