Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бюджетът ще плаща до 6000 лв. за инвитро процедура

Увеличението е 20% и ще позволи пациентите да не доплащат

02 Авг. 2023
Министерство на финансите
Фондация "Искам бебе" се срещна вчера с финансовия министър Асен Василев по повод увеличеното финансиране за ин витро процедури.

За пръв път от 14 г. финансирането за инвитро процедури се увеличава. Семействата вече ще получават по 6000 лв. от бюджета за инвитро опит, като увеличението е с 1000 лв. или 20%. За целта са заложени допълнителни 2 млн. лв. в бюджет 2023 и тази скромна сума вчера бе възнаградена от фондация "Искам бебе" с приз "Ангелско сърце" за финансовия министър Асен Василев.

Допълнителните средства ще компенсират нарастването в цените на консумативите. Очаква се следващата седмица правителството да приеме постановление за увеличението, съобщи министър Василев. В бюджет 2024 ще се заложат още 4 млн. лв. допълнително за дейности по асистирана репродукция. С общ ресурс от 24 млн. лв. ще се постигне покриване на значителен дял от реалните разходи на репродуктивните клиники, поради значителния ръст в цените на лекарствата и специализираните консумативи, уточняват от МФ.

Над 20 000 деца са родени с подкрепата на държавния фонд за асистирана репродукция от 2009 г. досега, каза Радина Велчева, основател на фондация "Искам бебе".