Quantcast

Медия без
политическа реклама

Собственикът на Patagonia дари богатството си на Земята

За 83-годишния милиардер Ивон Шуинар планетата ни е единственият акционер на марката

БГНЕС

Милиардерът и собственик на марката за универсални спортни облекла Patagonia дарява цялата печалба от компанията за борба с климатичните промени, с което даде неподражаем пример в екологичното корпоративно лидерство.

Основателят на Patagonia Ивон Шуинар, който превърна страстта си към скалното катерене в една от най-успешните марки за спортно облекло в света, прехвърля компанията си на организация с нестопанска цел, предназначена да насочва всички печалби от продажбите на спортни стоки към спасяването на планетата. ''Към момента Земята е единственият ни акционер'', обяви компанията и допълни, че отсега нататък всички приходи ще отиват ''за нашата мисия да спасим планетата''.

83-годишният Шуинар работи със съпругата си и двете си деца, както и с екип от юристи - с тяхна помощ той създава структура, която ще позволи на марката да продължи да работи като компания с печалба. Приходите обаче ще отиват в полза на усилията за опазване на околната среда. Планът на семейство Шуинар е да дари 2% от всички акции и всички правомощия за вземане на решения на специално създаден тръст, който 

 

наблюдава за спазването на мисията и ценностите

 

на компанията. Останалите 98% от акциите на Patagonia ще бъдат прехвърлени в организация с нестопанска цел, наречена Holdfast Collective, която ''ще използва всеки получен долар за борба с екологичната криза, защита на природата и биоразнообразието и подкрепа на развиващи се общности възможно най-бързо'', се казва в изявление на компанията. Всяка година парите, които Patagonia прави след реинвестиране в бизнеса, ще бъдат разпределяни на организации с нестопанска цел.

В изялвнието се казва още, че структурата е предназначена да избегне продажбата на компанията или публичното ѝ  предлагане, което би могло да означава промяна в нейните ценности. ''Вместо това може да се каже, че ''постигаме цел''. Вместо да извличаме стойност от природата и да я превръщаме в богатство за инвеститорите, ние ще използваме парите от Patagonia, за да защитим източника на цялото това богатство'', заяви Шуинар в писмо, което може да бъде видяно на официалния сайт на марката.

Ексцентричният милиардер казва, че първоначално е обмислял да продаде Patagonia и да дари парите за благотворителност или да направи компанията публична. Това обаче би означавало отказ от контрола върху бизнеса. ''Дори публичните компании с добри намерения са под твърде голям натиск да създадат краткосрочна печалба за сметка на дългосрочна отговорност'', казва Шуинар.

Новата посока на компанията е предназначена да даде пример, който

 

опровергава старата аксиома за акционерния капитализъм

 

— че корпоративните цели, различни от печеленето на пари, объркват инвеститорите, пише председателят на борда на Patagonia Чарлз Кон в публикация в списание Fortune. ''Вместо да експлоатираме природните ресурси, за да създадем възвръщаемост за акционерите, ние обръщаме акционерния капитализъм с главата надолу, като превръщаме Земята в наш единствен акционер'', пише той.

Шуинар и Patagonia са пионери в екологичния активизъм, както и в предоставянето на редица облаги за служителите. За почти половин век работа базираната във Вентура, Калифорния, компания предлага детски ясли за децата на служителите и свободни следобеди в дните с хубаво време.

През 80-те години компанията започва да дарява 1% от продажбите си на екологични организации. По тази програма са дарени към 140 милиона долара за опазване и възстановяване на природата. Patagonia е една от първите компании със серификат b-Corp, което означава, че отговаря на определени екологични и социални стандарти, а наскоро промени мисията си, за да заяви:

 

''Ние сме в бизнеса, за да спасим нашата планета''.

 

Ексцентричният предприемач Ивон Шуинар полага основите на империята си с изработване на метални шипове за обувки за катерене и в продължение не години живее в микробус, благодарение на който посещава десетки катерачески дестинации. Твърди, че се ужасил, когато името му се появява във Forbes редом до най-богатите хора в света. ''Бях в списъка на списание Forbes като милиардер, което наистина, наистина ме вбеси'', казва той. ''Нямам 1 милиард долара в банката. И не карам скъпи коли'', допълва Шуинар. 

Семейството му е в челните редици по брой дарения и си е извоювало доверието на обществото. ''Това семейство е много по-различно, като се има предвид, че повечето милиардери даряват само малка част от нетната си стойност всяка година'', казва Дейвид Калахан, основател на уебсайта Inside Philanthropy. 

 

По пътя на Шуинар са тръгнали и други

 

супербогаташи. Основателят на Microsoft Бил Гейтс тази година се зарече да ''отпадне'' от списъка на най-богатите в света, като направи дарение от 20 милиарда за своя филантропски фонд. Технологичният бос, за когото се смята, че притежава 118 милиарда долара, бе обещал да се раздели с богатството си в името на благотворителната кауза още през 2010 г., но оттогава нетното му състояние се е увеличило над два пъти.

Миналата година шефът на британската компания за електронна търговия Hut Group Матю Молдинг дари 100 милиона паунда на благотворителна фондация. Това стана, след като официално влезе в списъка с милиардери. 

През 2019 г. Джулиан Ричър, основателят на веригата за електронна търговия за аудио техника Richer Sounds, предаде 60% от бизнеса си на персонала по случай 60-тия си рожден ден. Ричър, който основава компанията през 1978 г., когато е на 19 години, заяви, че "моментът е подходящ" да даде на служителите това, което заслужават. Така акциите на компанията бяха прехвърлени в специален тръст. Всеки от 522-мата служители на Richer Sounds ще получава по 1000 паунда за всяка година работа във фирмата. Някои с по-дълъг стаж ще получат и повече. 39 са работилите за търговеца на дребно на hi-fi повече от 20 години, а един от най-доверените му служители е с 40 години стаж. Ричър, който освен загрижен работодател е и барабанист във фънк бандата Ten Millennium, продължава да участва в развитието на компанията си, като е поел ежедневното управление на  мениджърския екип.

Ключови думи:

Патагония, околна среда

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?