Медия без
политическа реклама

ФАМИЛИЯ

6 истории на Татяна, която се готви да е първата българка в Космоса

Преди да стигне до НАСА, момичето от Добрич играе хора, пише стихове, заляга над уроците и мечтае да е мажоретка или детектив

27 Авг. 2022
За първи път облича скафандър в космическия център във Флорида.
Личен архив
За първи път облича скафандър в космическия център във Флорида.

Тя е красива, умна, млада, романтична, дръзка и се подготвя да стане първата българка, полетяла в Космоса. Казва се Татяна Иванова, на 19 години е, от Добрич. В семейството й никой не лети – баща й е строител, а майка й – счетоводителка. Има сестра на 13 години, която се увлича по рисуването. Татяна учи инженерна физика в Софийския университет. Преминала е обучения в "училища за астронавти" в САЩ и Турция, продължава да тренира усилено и няма търпение да полети към звездите. 

 

Пакости

Татяна от малка е луда глава. Все тича, скача, прави шпагати, циганско колело и т.н. При поредния акробатичен номер си чупи лошо ръката. „Сложиха ми гипс, след време махнаха част от него, а на мен ми хрумна с обездвижената ръка да се катеря на някаква ограда (после разбрах, че е била висока 3 метра). Но нали знаете, слизането винаги е по-трудно от изкачването, та се наложи да ми помагат при "спускането" на земята", разказва порасналата палавница. 

„В училище нямах проблеми с ученето, но с дисциплината имах. Бях бърборана, обичах да рисувам в час, не ме свърташе на едно място. И често получавах забележки в бележника. После все се опитвах да измислям някакви оправдания пред мама и татко. След поредната забележка, тъй като бях изчерпала извиненията, цял месец крих бележника, за да отложа мъмренето вкъщи."

 

Искам всичко. И звездите

Често децата като малки мечтаят да станат космонавти, а после приземяват мечтите си. При Татяна е обратното.  

В първи клас решава, че иска да стане мажоретка. Преди това, когато е на 5 години, се записва в школа за модерен балет. На седем пише първото си стихотворение. И продължава да твори в рими. Първата й стихосбирка е озаглавена „Ще те докосна ли?“. На 10 пък се учи да свири на барабани. 

Обожава спортните танци. Предпочита сложните хореографии. Обожава народните танци, като любимото й хоро е грънчарското. С школата по танци от Добрич през 2018 г. представят България на Фестивала на културата и децата в Китай. Впечатляват силно публиката с танцов спектакъл, който съчетава модерни ритми с български фолклор.  

Между артистичните си увлечения Татяна си мисли, че като порасне, може да стане детектив. Или пък стюардеса.

Устремът й към звездите зрее бавно и неусетно. "Всяко лято прекарвах на село при баба и дядо. Когато бях на 11 години, разбрах, че ще има интересно небесно явление –  метеоритен поток на Персеидите. С моите приятелки решихме да го наблюдаваме. Завити с одеяла, цяла нощ се взирахме с бинокли и през фотоапарати в небето. Тогава за първи път видях падаща звезда. След това всяко лято при ясно небе си правехме такива нощни наблюдения", разказва момичето от Добрич. 

 

Луда по рока

Татяна е голям фен на рока. Като тийнейджър не пропуска концертите на любимите си групи. Спомня си забавна случка, когато е на 11, и леля й я завежда на рок фестивал в Каварна. "Много исках да взема автограф от звездите на "Ахат". Яви се възможност, затичах се към солиста на групата, но така се бях засилила, че го спънах. Получи се голям конфуз. Все пак на следващата вечер получих втори шанс и успях да се снимам с любимия изпълнител. Бях на седмото небе", разказва Татяна. 

 

Ликьорени страсти

Бъдещата космонавтка  разказва как като малка се е "пристрастила  към алкохола": "Леля ми от време на време ни изпращаше от Гърция шоколадов ликьор. Една сутрин, преди да отида на училище, пред очите ми попадна лъскавата бутилка и реших да опитам вкуса. Толкова ми хареса, че продължих да опитвам ликьора и така съм изпила половината шише...  Открих, че има бонбони с ликьор, и започнах редовно да си купувам. Когато ме видеше с поредната кутия "Пияни вишни" или нещо подобно, класният винаги я "конфискуваше".  Често се смеем на тази моя детска страст на семейните сбирки".  

 

Заличаване

Като ученичка Татяна заляга доста над учебниците и някои деца я смятат за зубър. Хрумва им да й спретнат номер. "Докладваха ме във  фейсбук и профилът ми беше блокиран. Беше ужасно – през фейсбук кореспондирах с учителката си по литература, изпращах й за мнения стихотворения. Заради заличаването ми от социалната мрежа загубих доста стихотворения, чатове, снимки и други спомени – просто не бях ги запазила другаде. Тогава много страдах и бях дълбоко обидена на съучениците ми, които ми го бяха причинили. Но всички знаем, че децата са си деца и не могат да предвидят всички последствия от действията си", усмихва се Татяна. 

 

 

Изпитания за астронавти 

През февруари 2022 г. Татяна Иванова става част от проекта PoSSUM на Международния космически институт във Флорида. PoSSUM е мащабна изследователска и образователна програма, създадена в партньорство с НАСА, и единствената в света, която подготвя и сертифицира кандидат-астронавти за участие в суборбитални полети. Обучението във Флорида включва най-различни сухи тренировки и изпитания.    

"През първия ден имахме лекции. Работихме със симулатора за изследване на нощните облаци и други явления в мезосферата. После летяхме със специален самолет за въздушна акробатика – EXTRA 300L. Машината наистина прави чудеса във въздуха и помага на бъдещите астронавти да научат какво е нулева гравитация, отрицателно ускорение и т.н.  

Сериозно изпитание беше влизането ни в камерата за хипоксия. В нея ни намалиха нивата на кислород до 6%, като следяха пулса ни, а докато това се случваше, ние самите трябваше да следим собствените си симптоми и реакциите на другите. Видяхме, че недостигът на кислород се отразява различно на хората: едни от групата получиха замайване, други изпаднаха в еуфория, а на мен не ми бе никак еуфорично, защото ме заболяха ушите и получих цианоза (посиняване заради кислородния глад). После изгледахме записа от експеримента и обсъдихме реакциите си.

Имахме и специално обучение за космонавтските костюми – как да ги обличаме, компресираме, декомпресираме. Оказа се, че това е трудна работа, но и доста забавна“, спомня си с усмивка Татяна. 

Преди Флорида момичето от Добрич минава през два тренировъчни лагера – в космическия център в Space Camp Turkey в град Измир и в Advanced Space Academy на НАСА в Хънтсвил, Алабама, който е първият учебен космически лагер в света. Участниците се срещат с американските астронавти Уинстън Скот и Рекс Уолхайм. И от двете обучения Татяна се връща с отличия.

Последвайте ни и в google news бутон