Медия без
политическа реклама

Успех

Момче от Родопите "взриви" интереса към България с 15-секунден клип

Самоукият фотограф Крис Русев от Неделино засенчи рекламите на Министерството на туризма с многомилионните бюджети

Инстаграм
Кристофър в действие.

Един от най-популярните млади българи в момента е Кристофър Русев. Момчето, родено в Неделино, се превърна в инстаграм звезда с клип, показващ само в няколко секунди красивата природа на страната ни. Невероятните кадри набират популярност за нула време и още в първите 48 часа те са гледани над 3 милиона пъти.

Крис по професия е програмист, но фотографията се оказва неговата страст и това личи във всичките му творби. Нарекъл е клипчето "Какво имам предвид, като казвам, че живея в България" (видеото може да се види на https://www.instagram.com/p/CMewf3AD5-0/, а профилът на автора в Instagram е @ralics). 

 

Бъдещият майстор на обектива от дете мечтае да пътува и да обикаля света. Баща му решил да му даде името Кристофър, защото много харесвал американския музикант и актьор Крис Кристофърсън. Момчето завършва езикова гимназия в Смолян. Заминава за Англия, за да учи програмиране в Колчестър. След това се мести в Манчестър, за да следва "Мултимедия и интернет технологии" (така е близо и до любимия си футболен тим „Манчестър Юнайтед“). В последната си година като студент решава да си купи камера. Започва да снима улично изкуство. Експериментира с различни видове фотография. Гледа уроци в интернет, учи се как да обработва, композира и монтира кадри. 

Започва да пътува все повече и някак неусетно се пристрастява към снимането. Обикаля из Европа – Испания, Шотландия, Ирландия, Норвегия, Франция, Германия, Исландия. Често се прибира в България, обикаля, снима и преоткрива невероятната й природа.

За да осигурява пари за хобито си, работи какво ли не - от барман до маркетинг специалист, снима видеоклипове за ресторанти и събития, за различни корпорации, филмира процедури за разкрасяване в козметично студио и др. 

През 2019 г. решава, че иска изцяло да се посвети на фотографията и да превърне хобито си в работа. Знанията му по програмиране се оказват от полза -  сам си прави и поддържа сайта.  

За пореден път се "отбива" в България точно преди пандемията. Уж идва за малко, но се оказва "блокиран" - самолетите не летят, границите са затворени. След над 9 години, прекарани в Англия и в обиколки по света, решава, че е добре да остане у дома.  

Докато изследва възможностите на Instagram, научава за нова функция Reels, с която всеки може да си направи ефектен 15-секунден клип и да го сподели с приятели и фенове. Попада му впечатляващо видео за Нова Зеландия, събрало близо 2 млн. гледания, направено именно с Reels. И му хрумва да направи нещо подобно за България. 

„Идеята дойде спонтанно. Имах много заснет материал, подбрах кадрите, сглобих ги за 10-15 минути и публикувах клипа. Изобщо не съм очаквал да предизвика такъв интерес“, разказва Кристофър Русев в „Студио Актуално“

Клипчето започва с изглед към язовир "Кърджали", следват кадри от Мальовица, яз. "Батак", Смолян, яз. "Голям Беглик", Широка лъка, Пампорово, кулата "Снежанка", язовир „Въча“, прохода Печинко, Каварна. Виждат се куполът на храма "Св. Ал. Невски" в София и море от слънчогледи.   

Принос за големия успех имат трима известни българи - Мария Бакалова, Ивет Лалова и Димитър Кузманов, които виждат и веднага споделят видеото на Кристофър в своите профили в нета. Авторът скромно коментира:  "Фактът, че с подобно съдържание може да се достигне до толкова много хора, които дори не подозират за моето съществуване, показва колко могъща сила са социалните мрежи".

Казва, че се възприема като гражданин на света и ще продължи да обикаля, но винаги ще се връща в България. 

 

 

  •  

Ключови думи:

Фамилия, Кристофър Русев