Медия без
политическа реклама

София бележи световен рекорд с 30% празни жилища

08 Февр. 2024

Цените на жилищата продължават да се покачват, въпреки че вече трета година се говори за "балон", който е пред спукване. През януари 2015 г. тристаен апартамент в столицата се е продавал средно за 80 000 евро, а в момента средната цена е с над 100 000 евро по-висока, показват данните на платформата Homeheed, която събира и обобщава информация за сделките от сайтовете за недвижими имоти.


През януари т.г. тристайните апартаменти са се продавали за около 187 000 евро, а двустайните - около 124 000 евро, каза в предаването (О)позиция Васил Люнчев, основател на Homeheed. Парадоксално е, че населението на София не расте, дори е намаляло с 10-20 хиляди през последните 10 години, в същото време се строи усилено и броят на жилищата вече е достигнал 700 000, а цените вървят нагоре. "Това е феноменът "тъмни прозорци", който в България е достигнал невиждани мащаби", твърди Люнчев. В столицата има около 200 000 заключени жилища - там не живеят нито собственици, нито наематели, нито роднини или приятели, необитавани са. По света това явление обхваща 9-10% от домовете, а у нас процентът е около 30%, посочи експертът.


На фона на многото "спящи" жилища и поскъпването на имотите и наемите бързо се качват. За двустаен апартамент в София наемът вече е средно 900 лева. 

Може ли извънреден данък да принуди собствениците на "замразени" жилища да ги отключат
- за продажба или за наематели? Вижте коментара на Васил Люнчев във видеото.

Ключови думи:

Васил Люнчев, (О)позиция

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?