Медия без
политическа реклама

Рубладжиите сред политическия елит не са от днес

12 Юли 2022

Бруталността на руска дипломация тук ще се засилва, това прогнозира Тони Николов, философ, журналист и гл. редактор на Портал "Култура" в предаването (О)позиция на "Сега". В разговор с  коментатора доц.д-р Светослав Терзиев той направи исторически преглед на действията на руската дипломация от Освобождението до днес.

Поводът е статията на Николов Изтъкнати български политици са получавали милиони от руския император. В нея той описва как първият и третият български премиери - Тодор Бурмов и Драган Цанков, както и първият външен министър Марко Балабанов са били руски агенти и какво се говори за тях в единствените разсекретени до ден днешен руски царски тайни дипломатически грами. В тях българските политици са описани като "алчни, ненаситни, повратливи и лъжливи". Непрекъснато искат пари за вестници, които никога не започват да издават или издават един, два броя и парите изчезват. "Ако напишем по този начин най-новата си история, тя е доста скръбна. Руските пари и интереси корумпират българската политика", казва Николов. Паралелите с актуалната ситуация и тогава са много близки. Оказва се, че най-лесно е да купиш медии. 

"Начинът, по който говори руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова, има малко общо с дипломацията. Все още не мога да повярвам, въпреки че е в пост във Фейсбук, използва думи като подлоги за българския народ и политици. И да поставя ултиматуми. Смаян съм, че тя не си опакова куфарите и не си тръгна по-рано. Дали това е самоинициатива на посланика? Едва ли. Вероятно има инструкция за арогантно и твърдо поведение, но г-жа Митрофанова мина границата. Парадоксалното е, че езикът на Жириновски стана език на руската дипломация. Ранният Жириновски е късният Путин. Виждаме, че се продължава традицията на Андрей Вишински, който 1946-47 г. е и външен министър на СССР. Като идва в България, нарежда лидерът на опозицията Никола Петков да му се яви в 3 ч. през нощта. Петков му отговаря, че нощем има други занимания. По-късно това му коства живота. Трябва да свикнем с тази бруталност. И тя паралелно с войната в  Украйна ще се засилва. А българските политици трябва да запазят национално достойнство", заключи Тони Николов. 

Още по темата