Медия без
политическа реклама

Прелет над печата

От Информбюро

23 Окт. 2019

Лесен стана животът на летящия над печата. Вместо да листи разни вестници и да се чуди защо един пише така, а друг - инак, както и кой стои зад една или друга публикация, вече знае: всичко се спуска от Информбюро. Вестниците си приличат и всеки ден могат да се резюмират в едно изречение: Става все по-хубаво!

"24 часа" се разтапя от умиление, че властите повече няма да бъдат контролирани с ежегодни доклади от Еврокомисията. Редакцията толкова се вълнува, че посвещава четири публикации на темата, от които два са "нейни" анонимни коментара. На 1-а стр. пише с голямо заглавие: "Брюксел спира да събира у нас данни за корупция и съдебна система". След като за 12 години мониторинг не успя да спре корупцията, време е да спре мониторингът - логично, нали? Дали това е добре или зле - отговаря със следващата публикация: "Добри новини! Еврокомисията препоръчва мониторингът над България да падне". Към нея добавя коментар: "Край на докладите", а следващият коментар е под заглавие: "Логичен финал след 18 доклада от Брюксел". Сиреч, мониторингът за разлика от корупцията излезе хилав и го надвихме.

"Труд", който поддържа топла връзка с прокурорския отдел на Информбюро, гърми на цяла страница, озаглавена "Истините и лъжите за едно посещение в САЩ". Вестникът, или по-точно тези, които са му писали статията, тържествува, че най-сетне Цацаров получил покана и посетил САЩ, като е завел и предизвестения си наследник Иван Гешев. Така натрил носа на лъжците, които твърдели, че американците не вярват на техните огромни успехи в борбата за върховенство на закона. И всичко това е честно казано. Като редакционния коментар на 1-а под заглавие: "Все по-честни стават изборите у нас".

От "Прасиздат" ("Корпуленшън Таймс") както обикновено се леят добри новини. Насред жегата в циганското лято "Телеграф" ни радва с голямо заглавие "Пускат парното седмица по-рано". А "Монитор" ни спира дъха с откритието: "Най-бързите мравки в света галопират с почти метър в секунда".

Още по темата