facebook
twitter

После

На кокоши крака

Формално, Уотсън!

578

Кабинетът не е изпълнил всички процедури по съгласуване с президентството, които се правят по закон, поради което президентът отказа да подпише указа за освобождаване на Младен Маренов като главен секретар на МВР, за да може да стане министър. 

Бойко Борисов обясни действията на кабинета, както той ги разбира - какво има да му се съгласува, това са формалности!

В по-разширен цитат: "Като иска да се оттегли от поста, какво имаме да го съгласуваме. Някой, например, ако иска да се оттегли от ВВС и да стане президент, кой може да го спре?"

Референцията е ясна - сегашният президент, преди да заеме този пост, бе началник на Военно-въздушните сили, а президент беше подчумбереният на Борисов Плевнелиев. Подчумберен е подчинен, който изпълнява нареждания под палката на чумбера ти. 

Това поведение на Борисов само на пръв поглед изглежда безотговорно. Всъщност той гази формалностите от желание да решава проблемите бързо и непосредствено. 

Когато трябва да се спаси човек, да се построи детска градина или да се заплоди юница, или да се заколи козичка, Борисов първо действа, после обяснява и накрая евентуално разпорежда да се състави и попълни документ за формално изпълнение на законово изискване. Когато трябва да се угаси пожар, не се издава пътен лист и не се попълват формуляри - боецът се хвърля в пламъците и се бори с огъня на живот и смърт. После се връща в пожарната мокър, уморен и осажден - но удовлетворен. Ако е гасил сградата на Синода, след време може да разправя и врели-некипели - как паднал от горящия покрив върху канапето и пуснал майтап за Началника. (Хоу, хоу, хоу - вярваме като на близък човек.) Но бумаги, формалности, процедури - това е досадно и връзва ръцете за велики дела. 

Своето лично усещане за справедливост и оперативен порядък Борисов слага на първо място. Да протегне ръка на вдовица, да погали сираче, да издърпа за косата удавник, да накаже злодей - за тия работи няма процедура, а сърце! 

Пак така - с личното светоусещане напред, той говореше и за хората, които му бавят работата по магистралите, и за шистовия газ... По време на кабинета "Борисов 1" имаше протести против възможността за проучвания и добив на шистов газ. Тогава Борисов състави следната конструкция - аз съм против шистовия газ, ама тия еколози, ако ме ядосат, ще подпиша за шистите напук! Изглежда благоразумните контрашистаци не успяха да го ядосат достатъчно и шистовият газ, където го има, си стои под земните пластове, недокоснат от хидрофракинг. Тогава Борисов каза, че румънците са по-хитри от нас и дупчат земята на тяхна територия, но дърпали от нашия шистов газ! (Большой учёный!)

Ако се върнем още по-назад - сума време Борисов беше НЕформален лидер на ГЕРБ заради ограничение в закона, според което кмет не може да бъде лидер на партия. Когато Борисов създаде партия ГЕРБ, беше кмет на София и формално ръководството на партията бе в ръцете на Цветан Цветанов. 

А ако се върнем в 30-те години на миналия век, може да прочетем един разказ на Илф и Петров - "Костяная нога" ("Баба Яга"), в който двама влюбени искат да се вземат, но системата им създава усложнения заради формални изисквания - такива и такива документи прочие. 

Накрая на разказа има призив за хуманност - закони и разпоредби, които пречат на естественото развитие на живота, са вредни и не бива да се изпълняват! Тези правила са "Баба Яга" и хората, които изискват спазването им, са "Баба Яга".

А на младия влюбен, според разказа, грешката му била, че преди да прошепне на любимата си "обичам те", трябвало "решително и сухо" да ѝ заяви: "Гражданко, представете вашите документи".

Бойчето не може така. Той първо казва "обичам те". 

(Иначе се водим правова държава.)

Все още няма коментари

Още

Прокуратурата като Фаберже

21.05.2019

Георги Гълов

35
Чрез профанизация към чистота на образа
Чрез профанизация към чистота на образа

21.05.2019

41
Имоти на светло, Пеевски на тъмно
Имоти на светло, Пеевски на тъмно

21.05.2019

27

Влез или се регистрирай за да коментираш

×