facebook
twitter

После

Дългият път до хъбчето

Булгарбаши акостира на "Туркменбаши"

Големият бял гълъб на каспийското сътрудничество
1 176
 МС

Бойко Борисов е в Туркменистан, подсилва двустранните отношения, договаря газ и за да го доуговори, днес ще си говори и с руския премиер Медведев, понеже всичките туркменски тръби минават през Русия. Желаем успех в преговорите и с прогноза не се ангажираме, щото си спомняме, че още Първанов договори газ от региона като част от Големия му енергиен шлем, който бе наречен от руската преса "Большой член". Принципно руснаците като ги питаш дали може да им ползваш тръбите за свои си проводни цели, изпадат в недоумение и на свой ред питат какво точно имаш предвид. 

В Туркменистан Борисов участва в Първия каспийски икономически форум - що му викат "Първи" не е ясно, може би защото за пръв път е с участието на Бойко Борисов. Иначе държавниците, дето си плакнат държавите в Каспийския басейн, отдавна и редовно се събират за разни инициативи на Каспийското сътрудничество.

Нашият премиер присъства на Международното каспийско изложение за иновативни технологии, което нашият Министерски съвет нарича "изложба". Въобще комуникаторите от Министерския съвет за тоя форум са се постарали - в краткия брифинг на Бойко Борисов за българските журналисти той съобщи нещо нечувано - че от каспийския газ се прави бензин! Еко и био, може би! Точната реплика на премиера е: "Даже от газта правят бензин в момента, екологично чист".

Няма да спорим и по тоя въпрос, ами ще се гмурнем още по-дълбоко в комуникацията на Министерския съвет около този прекрасен форум на Каспийското сътрудничество, където България със замах ще реши въпросите на енергийното си бъдеще, понеже премиерът Борисов ще говори с премиера Медведев и за "Турски поток". 

Връщаме се на т.нар. "изложба", която по функциите си е всъщност изложение. То се провежда на каспийското пристанище "Туркменбаши", което буквално означава Бащицата на всички туркмени - прозвище, което принадлежеше на предишния пожизнен президент на Туркменистан Сапармурад Ниязов. Той беше държавник епоха - султан от средноазиатски тип, който напълни страната със свои златни статуи, нанесе промени в календара и извърши много други подвизи, докато туркмените се чудеха какво да ядат. Неговият личен зъболекар Гурбангули Бердимухамедов наследи поста пожизнен президент и статута на нов Туркменбаши. 

И ето, в ден днешен Бащицата на всички българи Булгарбаши акостира на пристанище "Туркменбаши", за да оправи Каспийското сътрудничество и да реши някои нерешени въпроси като един голям бял гълъб на мира, който и в Черно море искаше да има само яхти, водни колелета и газови сонди, но ето че в Черно море вече непрекъснато се правят военни учения, което е повод за нестихваща гордост.

След като оправим черноморския и каспийския басейн, трябва да помислим и за добруването на Близкия изток, който Министерския съвет нарича Среден изток - но това е често срещана грешка при преводи от разни езици като английския, където Близкия изток не е Близък, а Среден. В съобщението на МС до медиите колегите към края са дали ето такъв бекграунд, да си го ползваме за информиране:

"Като цяло регионът на Каспийско море е ключов за търговията и свързаността на Европа с Централна Азия, Средния и Далечния изток. В този смисъл българската страна неведнъж е изразявала интереса си относно транспортната и енергийна свързаност в региона и разглежда предстоящия икономически форум като подходяща възможност за диалог по темите от взаимен интерес."

Слагаме точка на това пасквилче, за да си освободим ръцете и да стиснем палци всичко да е наред с каспийския газ по дългия му път до хъб "Балкан". 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Смъртоносна авария в химически завод в Индия

07.05.2020

781 4
Риск от спиране на газоподаването няма

23.03.2020

Ина Георгиева

2167 1
България най-после договори по-ниски цени на газа

03.03.2020

Обновена

7057 113

Коментари

Непримирим

Всеки път, когато тоя индивид е на посещение в чужбина умирам от срам. Простотията така прозира от цялата му осанка, че ми иде да угася телевизора.

Тренд Петков

присъединявам се....хилене и просташки изказвания. смеят се на него....но ни включват и нас всичките. щом това е от всички българи най-личния, то е ясно какви са останалите...Ти и Аз

Влез или се регистрирай за да коментираш