Quantcast

Медия без
политическа реклама

Новини с добавена стойност

Бегли бележки за оркестрантите на смъртта и едно танго на плаца

Из "Политически НЕкоректно" по БНР с водещ Силвия Великова

02 Юли 2023Г-н БАЛЕВ
Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

"Новини с добавена стойност е неделен радиобюлетин в стил сантиментален пънк-рок.

***
Оркестрантите на войната са влюбени до безумие в ораторията на канонадите. Оркестрантите на войната взривяват тишината. Сред крясъците на химерите диригентът Луцифер направлява полета на Валкириите. В небето е луната, в сърцето е войната и безумното Танго на смъртта. Оркестрантите на войната пътуват към царството на мъртвите герои Валхала.

Оркестранти, воини на Русия, нека пребъде с вас божията благодат, нашите паднали са наши светии, с небесното войнство те пеят и бдят. 

Затуй свири, “Вагнер”, свири, ах подлудявай ме, не спирай! 

Такива стихове пее във възхвала на Частната военна компания “Вагнер” певицата Вика Циганова. Тоя гювеч от православие, войнолюбие, германо-скандинавска митология и фашистки символи е много модерен в културния живот на Русия, особено ако се смеси с криминален жаргон. 

Тукашните русоляви пропагандони като цяло твърде успешно приобщават големи народни маси в преклонение към силата на руското оръжие и преклонение към тяхната единствено правилна външна политика в целия свят. Пропагандоните ни защитават от западната гнилост и зараза, пазят ни от лукавите хитрости на Остап Сюлейман Берта Мария Джендър Бей, пазят ни от мобилизация, макар че няма никаква мобилизация. Всичко това е хубаво и полезно за престъпната дресировка на нашето общество, но нашите пропагандони обръщат твърде малко малко внимание на съвременната фашистка култура.

Затова пак аз се нагърбих с тая нелека задача - да запозная публиката с един малък фрагмент, с една осколка на тази богата култура. 

Всичко, което издекламирах в началото, са реални стихове, които преведох в проза и добавих само едно нещо накрая, просто така, за настроение - “ах подлудявай ме, не спирай” - такова нещо не е пяла Вика Циганова. 

Тази Вика Циганова, дето пее хваления на частната военна компания “Вагнер”, ако я питаш - няма да каже, че е фашистка. 

И хем се бори с фашизма, хем пее за безумното Танго на смъртта, което носят в сърцата си воините патриоти. 

А знаете ли какво е това Танго на смъртта, което възхвалява патриотичната естрада? 

Тангото на смъртта е свързано със следната смразяваща история.

През Втората световна война Германия прави концлагер във Лвов - град в днешна Западна Украйна, който германците наричат Лемберг. В този концлагер надзирател бил някакъв бивш цигулар, изтънчен садист и любител на културата. 

Този културно-садистичен деец на Райха организирал зад оградите на лагера оркестър от евреи музиканти - някои от тях световно известни, с академични титли и прочие. Страхотен оркестър, който имал задължението по време на екзекуциите да свири Тангото на смъртта - произведение на неизвестен композитор. А по време на изтезания оркестърът свирел фокстрот. Отделно от това, с повод и без повод, оркестърът на смъртта свирел дълги часове за забавление на лагерната администрация. 

Малко преди освобождението на лагера оркестрантите били съблечени голи и разстреляни до крак. 

А Вика Циганова, патриотичната певица, която е впрочем доста популярна, не е фашист, но пее с патос и умиление за Тангото на смъртта, което носят в сърцето си воините-освободители на изконно руските украински земи, законно владение на Империята, паднало под властта на киевската престъпна хунта. 

Такива примери има милион, но аз се спрях по-подробно само на един, за да покажа как основното течение на художествено-творческата пропаганда ползва подчертано фашистки символи. 

Целият патос на руската пропаганда е построен върху тезата, че уж Русия се бори с фашизма - и същевременно ползва фашистки прийоми, фашистка символика и фашизирана творческа интелигенция.

Умберто Еко - голям философ и мислител, има едно есе за това какво представлява фашизмът, как да го разпознаваме. 

Една от характеристиките - не най-важната, но все пак съществена - е това, че фашизмът винаги носи в себе си вътрешни противоречия. 

В неговата орбита трябва само да вярваш сляпо и да се подчиняваш дори на очевидно престъпните заповеди, не да обръщаш внимание на противоречията. Това е част от престъпната дресировка на обществото - да не оспорваш дори очевидните лъжи и противоречия. 

Противоречия от сорта:

Ние сме антифашисти, но ще натикаме всички предатели в концлагер, като отворим “Белене”. 

Ние сме против медицинската диктатура на ваксините, но все пак се ваксинираме. 

Ние се борим яко лев рикающий - като лъвове се борим за спасението на българския лев, но спестяваме в евро. 

Замисли се за това, слушателю - и както казваше моят приятел Даниил Хармс - ще ти стане кофти!  

С фашизма ний флиртуваме-лудуваме,
сънуваме морбидна красота;
ела със мен, ела да потанцуваме 
едно танго на плаца на смъртта.

***

Звуков файл - тук: 

____

Културно-масова дейност: