Медия без
политическа реклама

САЩ одобриха конфискувани пари на руски олигарх да отидат за Украйна

11 Май 2023

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд одобри първия трансфер на конфискувани руски активи за употреба в Украйна, предаде Ройтерс. Това съобщи самият Гарланд в изявление, разпространено днес, предаде БТА.

Миналата година американското министерство на правосъдието обвини руския олигарх Константин Малофеев в нарушаване на санкциите, наложени срещу Русия след инвазията й в Украйна. По-конкретно Малофеев е обвинен, че е финансирал руснаци, пропагандиращи сепаратизъм в Крим.

Гарланд съобщи, че тогава е била разпоредена "конфискацията на милиони долари от сметка в американска финансова институция, проследими до нарушенията на санкциите от страна на Малофеев". През февруари главният прокурор на САЩ каза, че е одобрил прехвърлянето на тези средства за използване в Украйна.

"Това представлява първият трансфер от САЩ на конфискувани руски активи за възстановяването на Украйна", заяви Гарланд и допълни, че "той няма да е последният". Общо на Малофеев са конфискувани над 5 милиона долара. 

В Европа все още не е взето окончателно решение как да се процедира законово с блокираните активи на руски олигарси. Търси се законова рамка парите да бъдат предоставени на Украйна.