Медия без
политическа реклама

Русия ще брани Донецк със супер-влак

12 Февр. 2024
Над 2100 товарни вагона се простират на 30 км отбрана в Донецк
DeepState
Над 2100 товарни вагона се простират на 30 км отбрана в Донецк

Руската армия прибягва до необичайни решения, за да укрепи отбраната на Донецка област срещу евентуално украинско констранастъпление. Тя е подредила жп състав от 2100 товарни вагона, който се простира на 30 км по дължина между Оленовка и Волноваха, на приблизително 6 км от сегашната линия на фронта, съобщава украинският OSINT-проект DeepState.

По спътниковите снимки може да се определи, че Русия е започнала събирането на вагоните през юли 2023 г.

Според експертите идеята е товарните вагони да станат солидно препятствие пред придвижването на Въоръжените сили на Украйна, тъй като е изключително трудно да се повреди, премести или взриви такова голямо количество метал. А движението на техника през такова препятствие, без пробиване на коридор е невъзможно, обяснява американският Институт за изучаване на войната.

Преди украинското контранастъпление през 2023 г. руските военни построиха многостепенна отбранителна линия на окупираните територии, която получи името "линията на Суровикин". Тя включваше минни полета, бетонни бункери и "драконови зъби". Всичко това не позволи на ВСУ да постигнат сериозни успехи в хода на своето контранастъпление.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

контранастъпление

Още по темата