Quantcast
Вирусът удари продажбите на персонални компютри | СЕГА
facebook
twitter

Технологии

Вирусът удари продажбите на персонални компютри

Най-големият удар върху компютърната индустрия ще бъде претърпян през второто тримесечие
2 377

Мнозина прогнозираха, че доставката на персонални компютри ще претърпи значителен удар след избухването на пандемията от коронавирус, а сега вече е напълно ясно какви са първоначалните щети. Аналитичната компания Canalys прогнозира, че продажбите на компютри са спаднали с 8 процента през първото тримесечие на 2020 г.

През този период китайските фабрики останаха затворени заради вируса и заради лунната Нова година. Липсата на Intel чипове затрудни ситуацията. Canalys посочва, че този спад е най-големият от 2016 г. насам, когато спадът в доставките на компютри беше 12 процента.
Сред първите 5 производители Apple е с най-големи проблеми,  доставката на компанията паднаха с 21 процента в сравнение с началото на 2019 година. Всички компании, с изключение на Dell, отбелязват спад в продажбите, като при HP и Acer той е с над  10 процента.

Парадоксално е, че тези данни биха били още по-лоши, ако я нямаше коронавирусната пандемия. Сега все пак много компании трябваше да закупят нови компютри за служителите си, за да им осигурят работа от вкъщи, а родителите закупиха нови компютри, за да осигурят на децата по-качествено онлайн обучението. Затова Canalys очаква, че най-големият удар върху компютърната индустрия ще бъде претърпян през второто тримесечие на тази година, когато се очаква значителен спад в продажбите и рецесия на пазара.
 

Ключови думи:

компютри, коронавирус

Още

Прокуратурата купува скъпи компютри за над 2 млн. лева
Тази есен всеки ученик ще има компютър за онлайн обучение
МОН купува до 230 000 компютъра за ученици и учители

28.01.2021

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

3984