Медия без
политическа реклама

Самолет полетя със синтетично гориво

11 Март 2021

Холандската компания KLM извърши първия демонстрационен пътнически полет, в който самолетът беше зареден със смес от конвенционално авиационно гориво и синтетично реактивно гориво, съобщи Aviation Week. Полетът е направен от летище Амстердам до Мадрид.
Синтетичното гориво се разглежда като екологично неутрално гориво, тъй като не влияе върху баланса на въглеродния диоксид в атмосферата по време на горенето. (Факт е, че въглеродният диоксид се използва за производството на такова гориво). Предполага се, че използването на синтетични горива значително ще намали емисиите на въглероден диоксид и други вещества, които провокират глобалните климатични промени.
По време на демонстрационния полет на Boeing 737-800 делът на синтетичното реактивно гориво в горивната е бил сравнително малък - 500 литра синтетично гориво са били напълнени в резервоарите на самолета. Горивото е произведено от Shell. Други подробности за тестовете не бяха разкрити.
Междувременно ръководството на летище Ротердам-Хага обяви намерението си да изгради пилотен завод за производство на синтетични горива в Ротердам като за производството му ще се използва въглероден диоксид, уловен от атмосферата. По-рано стана известно, че Германският аерокосмически център (DLR) е започнал проектирането на завод за производство на синтетично гориво за самолети. Предприятието ще произвежда около 10 хиляди тона синтетично гориво годишно. 

Ключови думи:

синтетично гориво