Медия без
политическа реклама

Нов американско-руски екипаж излетя за Международната космическа станция

4-ма астронавти са на 6-месечна мисия

04 Март 2024
ЕПА/БГНЕС
Астронавтите ще извършват различни експерименти.

Ракета SpaceX с трима американски астронавти и един руски космонавт излетя от Флорида и се отправи към Международната космическа станция (МКС).

Те имат 6-месечна мисия, а космосът е една от малкото области, в които САЩ и Русия продължават да си сътрудничат тясно въпреки войната в Украйна, предаде Би Би Си.

Тримата мъже и една жена са в капсула, използвана в космоса четири пъти преди това от фирмата SpaceX на Илон Мъск. Те планират да извършат различни експерименти. Изследванията им ще включват отглеждане на изкуствени копия на човешки органи за изучаване на дегенеративни заболявания в среда с ниска гравитация, което не е възможно на Земята.

Екипажът излетя от космическия център "Кенеди" във Флорида в 22:53 ч. местно време (03:53 ч. по Гринуич на 4 март). Първият опит за изстрелване в събота беше отменен поради силни ветрове. Матю Доминик е ръководител на мисията и заедно с американката Джанет Епс и руснака Александър Гребенкин извършва първия си полет в космоса. Другият член на екипажа е лекарят Майкъл Барат, който посещава МКС за трети път.

Международната космическа станция е рядко срещана област на международно сътрудничество между различни световни правителства и се поддържа от космическите агенции на Канада, Европа, Япония, Съединените щати и Русия.