Медия без
политическа реклама

Apple отложи пускането на противоречива функция за iPhone

04 Септ. 2021
Pixabay

Apple забави плановете си за внедряване на технологията, която сканира телефоните на потребителите в САЩ в търсене на материали за сексуално насилие над деца, предава Би Би Си. Технологията получи много критики, тъй като се смята, че проследяването на устройството създава опасен прецедент и опасения, че системата може да бъде използвана от авторитарни държави.

Така наречената технология NeuralHash сканира изображения точно преди да бъдат качени в iCloud Photos. След това системата ги сравнява с вече известни материали, изобразяващи насилие над деца, поддържана от Националния център за изчезнали и експлоатирани деца. Ако има съвпадение, то трябва да бъде прегледано от човек и, ако е необходимо, да се предприемат стъпки за деактивиране на акаунта на потребителя и докладване за това на правоприлагащите органи. Системата трябваше да стартира по-късно през годината.

В изявление Apple съобщи: ''Миналия месец обявихме планове за функции, предназначени да помогнат за защита на децата от престъпници, които използват комуникационни инструменти. Въз основа на обратна връзка от клиенти, групи, ангажирани с човешките права, изследователи и др., решихме да отделим допълнително време през следващите месеци, за да съберем информация и да направим подобрения, преди да пуснем тази важна за безопасността на децата функция''.

Защитниците на личните данни изразиха загриженост, че технологията може да бъде използвана от авторитарните правителства, за да шпионират гражданите. Фондация Еlectronic Frontiersе - един от най -гръмките критици на системата -  направи петиция, подписана от 25 000 души.

Нова технология на Apple, предназначена да търси забранени снимки на iPhone и iPad, предизвика тревога в социалните мрежи доколко потребителите могат да разчитат на поверителност.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

iPhones, Apple

Още по темата