Медия без
политическа реклама

Apple обясни защо отдавна изтрити снимки наскоро се появиха отново в iPhone

Миналата седмица Apple пусна актуализация на операционната система iOS 17.5, след чието инсталиране iPhone и iPad на някои потребители започнаха да показват снимки, изтрити от устройствата им преди няколко дни или дори месеца. За да поправи ситуацията, компанията пусна кръпка за iOS 17.5.1, но все още не е известно какво точно е причинило появата на изтритите снимки. Сега има нова информация относно причините за проблема.

Според източника появата на стари снимки в галерията се дължи на повреда на записа в базата данни на файловата система на потребителските устройства. Проблемът засяга само потребителските устройства и няма нищо общо с файловете, съхранявани в облака iCloud. В изявление на Apple се казва, че снимките са били възстановени на малък брой устройства, чиито собственици неправилно са извършили процедурата по изтриване на паметта. Поради тази причина в базата данни на файловата система са останали неизтрити данни, от които снимките са били възстановени при синхронизиране с iCloud. Отбелязва се, че Apple няма достъп до снимките и видеоклиповете, които се съхраняват на потребителските устройства.

Изследователите от Synactiv също така разгледаха този въпрос в детайли и обърнаха IOS 17.5.1 update. Оказа се, че IOS 17.5 добави процедура за миграция, отговорна за сканиране и повторно внасяне на снимки от файловата система. Инсталирането на iOS 17.5.1 процедура предизвиква тази процедура да бъде отстранена, тъй като тя е тази, която преиндексира стари файлове в местната система и възстановява изтрити снимки. Това може да означава също, че изтритите от iPhone снимки продължават да се съхраняват в устройството, докато заеманото от тях място не бъде презаписано от други данни.

"Въз основа на кода, който изследвахме, можем да кажем, че появилите се снимки все още се съхраняват във файловите системи и че те са били открити с помощта на процедурата за миграция, добавена в iOS 17.5. Въз основа само на този анализ е невъзможно да се заключи как снимките са останали във файловата система на първо място", се казва в изявление на Synactiv.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

iCloud, Apple, Synactiv

Още по темата