facebook
twitter

Спорт

Йокозуна се отказа от сумото след позорна серия от загуби

Кисеносато не оправда очакванията и ще стане младши треньор
706
japantimes
Ютака Хагивара-Кисеносато попива сълзите си на пресконференцията, на която обяви оттеглянето си от сумото.

Контузии принудиха един от тримата действащи велики шампиони ("йокозуна") в сумото - Кисеносато, да прекрати състезателната си кариера преждевременно. Когато 32-годишният Ютака Хагивара обяви разплакан своето решение, това подейства като шок в Страната на изгряващото слънце, защото древният спорт отново остава без японец с най-високия ранг, а и роденият в Рюгасаки (префектура Ибараки) Кисеносато бе един от най-популярните спортисти в държавата.

Той започна Новогодишния турнир в токийския дворец "Риогоку Кокугикан" с 3 поредни загуби и реши да не продължава повече агонията, предизвикана от непрестанни болки в лявото рамо. "Жалко е, че не мога да оправдая очакванията на всички като йокозуна, но не съжалявам за нищо в своята кариера", заяви той, а след това разкри, че остава в сумото като младши треньор в школата Тагоноура под името Араисо.

През март 2017 г. Кисеносато стана 72-рият йокозуна в древния спорт и първият японец, удостоен с този ранг след Ваканохана през 1998 г. Оттогава бе непрекъснато преследван от травмата. Голямата ирония е, че докато стана велик шампион, за 15 години той пропусна само 1 от 1123 схватки. На първия си турнир като йокозуна, независимо от болките, Кисеносато спечели и втората титла в кариерата си. Но равносметката му след това е достойна за съжаление - той пропусна 102 от следващите 150 двубоя (в 8 турнира не игра въобще), а като велик шампион постигна едва 23 победи.

Във Фукуока през ноември 2018-а започна с 4 поредни загуби - най-лошия старт на йокозуна от 87 г. А, без да се броят оттеглянията му, той има вече 8 поредни поражения на дохиото - най-позорната серия на велик шампион от въвеждането на 15-дневния формат на турнирите през 1949 г.

"Тренирах, влязох във форма. Но загубих първите три схватки и нямам извинение. След контузията бях уверен, че ще дам най-доброто от себе си. Но паднах и повече не можах да се изправя", обясни през сълзи Кисеносато, който в 101 турнира има 800 победи и 496 загуби, а неговите 714 успеха във висшата дивизия "макуучи" са шестото най-добро постижение в историята на сумото.

След отказването му остават двама действащи "йокозуна" - монголците Хакухо и Какурю. 

 

ПЪРВА ЗАГУБА

Първа загуба в Токио допусна Даниел Иванов-Аоияма, който се състезава с ранг "маегешира-5". В 4-тия ден той отстъпи пред "маегешира-6" Оношо. Така той е пред деветимата сумисти с актив 3-1, докато на върха са шестима с по 4-0, включително и "йокозуна" Хакухо. Другият велик шампион - Какурю, успя да изравни баланса си на 2-2, след като надви вчера Ичиноджо. Днес Аоияма ще се бори срещу Рюден (2-2), срещу когото спечели единствената схватка помежду им досега.

Ключови думи:

сумо, Аоияма
4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Победно начало за Аоияма във Фукуока

11.11.2019

6
Аоияма извоюва трета победа на "Аки башо" в Токио

20.09.2019

53
Спортни вести

18.09.2019

40

Коментари

TheBahurKing

А преди Ваканохана велик йокозуна беше брат му, Таканохана.

TheBahurKing

И винаги е интересно да видиш как риве 160 кила бебе.

ИзъЛѷхнїдъ
снимка на ИзъЛѷхнїдъ

Сън не ме лови сега....

TheBahurKing

И ас втори ден хлипам...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×