Quantcast
Аоияма си гарантира "качикоши" три дни преди края | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Аоияма си гарантира "качикоши" три дни преди края

530
  YouTube

Даниел Иванов-Аоияма спечели осма победа на сумо турнира "Хару башо" в Токио и си гарантира положителен баланс "качикоши" в пролетната надпревара за Купата на императора. Българският представител във висшата дивизия "макуучи" го постигна три дни преди края на събитието, надделявайки над Даиамами в 12-ия кръг днес.

12-и маегашира Аоияма взе надмощие още след началния контакт "тачиай" и бързо притисна японския 16-и маегашира на ръба на дохиото, след което едновременно го изхвърли и повали на пода извън ринга с техниката "ошитаоши". За 34-годишния ветеран от Елхово това беше пети успех от седем схватки с този противник.

С баланс 8-4 Даниел си гарантира изкачаване в йерархията за майския турнир, независимо какво се случи до края на борбата в столичния дворец "Рьогоку Кокугикан" тази седмица. В 13-ия ден утре Аоияма ще се изправи срещу 8-и маегашира Тобизару (8-4), с когото делят четвърта позиция в класирането заедно с още петима рикиши.

Едноличен лидер е комусуби Такаясу (10-2), следван от озеки Асанояма и секиваке Терунофуджи с по 9-3. В турнира не участва нито един от двамата йокозуна - Хакухо и Какурю, лекуващи различни контузии.

Ключови думи:

сумо, Аоияма

Още

Контузия в последния момент спря Аоияма от летния турнир по сумо

08.05.2021

152
Аоияма завърши втори и взе наградата "Боен дух"

29.03.2021

382
Аоияма остава в борбата за Купата на императора

27.03.2021

222