Quantcast
Япония отмени сумо турнир едва за трети път в историята | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Япония отмени сумо турнир едва за трети път в историята

62
 Japan Times

Японската професионална асоциация по сумо (JSA) отмени големия летен турнир "Нацу башо" в Токио заради пандемията от коронавирус. Решението беше взето, след като вчера правителството на Япония удължи извънредното положение в страната до 31 май.

Оригинално турнирът трябваше да се проведе от 10 до 24 май в столичния дворец "Рьогоку Кокугикан". От JSA първоначално отложиха откриването за 24 май, но в крайна сметка прецениха, че надпреварата не може да се състои въобще - дори при закрити врата, както се наложи да бъде организиран мартенският турнир "Хару башо" в Осака.

Освен това беше решено юлският "Нагоя башо" да бъде преместен от едноименния град в Токио. Традиционната демонстративна верига "Аки джунгьо" пък отпада от календара за 2020 г.

В историята има само два други случая, когато някой от шестте турнира в професионалната лига е отменен. През 1946 г. "Нацу башо" през май не се провежда, тъй като "Кокугикан" не е възстановен навреме след опустошителния пожар, предизвикан от американските бомбардировки през Втората световна война. През 2011 г. пък "Хару башо" не се състои заради скандала с уговорени срещи.

От JSA поясниха, че съставената ранглиста за "Хару башо" ще бъде приложена за следващия турнир, който трябва да започне на 19 юли в Токио. Също така отсега беше направена прогноза, че той ще се проведе без зрители.

В публикуваната майска ранглиста българският сумист Даниел Иванов-Аоияма беше повишен от 13-и в 4-ти маегашира. Скокът с цели девет ранга в йерархията се дължи на силното представяне на гиганта от Елхово през март в Осака. Там 33-годишният българин беше лидер в класирането след 12-ия ден, а накрая зае 4-то място и получи специалната награда "Гино-шо" за най-техничен състезател.

Ключови думи:

сумо, Аоияма, коронавирус
Все още няма коментари

Още

Аоияма приключи с "макекоши" след трета поредна загуба

27.09.2020

125
Аоияма ще се бори за положителен баланс във финалния кръг

26.09.2020

133
Аоияма допусна шеста загуба два дни преди края

25.09.2020

62 1

Влез или се регистрирай за да коментираш