Медия без
политическа реклама

Шефът на МОК: В Украйна е само една от 28-те войни по света

Спортистите не трябва да бъдат наказвани заради своите правителства, защити Бах решението за допускане на руснаци в Париж 2024

14 Дек. 2023
ЕПА/БГНЕС
Наскоро Томас Бах направи инспекция на строителните работи по олимпийското село на спортистите в Париж

Президентът на МОК Томас Бах защити решението, което взе Изпълнителното бюро от миналата седмица да бъдат допуснати спортисти от Русия и Беларус да участват като неутрални на игрите в Париж 2024.

"Спортистите не може да бъдат наказвани за действията на своите правителства - заяви 67-годишният германец пред BBC на глобалния форум на ООН за бежанците в Женева. - Това е само една от 28 войни и конфликти по света и всички останали спортисти се състезават мирно."

В решението си от миналата седмица МОК каза, че отделни състезатели (единствено в ондивидуални спортове) от Русия и нейния съюзник Беларус, които са се класирали за Париж 2024, ще имат право на участие, но без знамена, емблеми или химни на своите страни. Разрешението не се отнася до спортистите и техническите и помощни екипи от тези две страни, които активно са подкрепили нахлуването на Русия в Украйна, а също така и за спортисти, свързани със силовите структури (напр. членове на спортните клубове на армията или силовите органи).

Изпълнителното бюро на Международния олимпийски комитет (МОК) взе решение да допусне спортисти от Русия и Беларус на игрите в Париж 2024 в качеството им на неутрални състезатели.

Заради това решение Украйна намекна, че може да бойкотира игрите, а президентът ѝ Володимир Зеленски заяви, че руските спортисти „не може да бъдат прикривани с претенция за неутралитет“.

В Женева Бах контрира, че на страните, които не са съгласни с решението на МОК, е "позволено да имат различни политически мнения" и отхвърли заплахите за бойкот.

Ключови думи:

Томас Бах, Париж 2024

Още по темата