facebook
twitter

Спорт

Париж `24 отхвърли искане за референдум за отмяна на олимпиадата

Швеция подкрепи кандидатура на Стокхолм и Оре за зимните игри през 2026 г.
69
Paris 2024

Организационният комитет на олимпийските игри в Париж през 2024 г. отхвърли искане на общинската съветничка във френската столица Даниел Симоне за свикване на референдум с въпрос дали игрите трябва да се проведат или не. 47-годишната Симоне отправи искането до президента на Франция Еманюел Макрон и кмета на Париж Ан Идалго, позовавайки се на онлайн допитване на местен мобилен оператор, в което 62% от 6612 души посочват, че олимпиадата трябва да бъде отменена. Според организационния комитет цитираните резултати от сайта на мобилния оператор нямат представителна тежест на истинска анкета.

"Последното официално допитване през септември 2018 г. показва, че 92% от младите хора на възраст от 15 до 25 г. подкрепят провеждането на игрите. Друго независимо проучване от октомври 2018 г. посочва, че 67% от французите смятат да следят игрите. По време на кандидатстването ние се консултирахме с хора в цялата страна", каза говорител на Париж `24 пред специализирания сайт Inside the Games.biz.

Симоне, съпредседател на Лявата партия, смята, че отмяна на игрите е в "интерес на климата и социалната справедливост". Според нея заради домакинството на игрите Париж работи върху аспекти, които не са от спешна нужда за населението. Тя посочи, че се работи за директна връзка на метрото от летище "Шарл дьо Гол" до центъра на града.

Организационният комитет на игрите обаче отвърна, че работи заедно с властите и се съобразява с проблемите на хората. От комитета заявиха, че въпросният проект за метрото съществува отпреди кандидатурата за игрите. "Няма да има транспортна инфраструктура, която ще се строи специално за олимпиадата. Инвестицията ни се основава на други проекти, които са започнати преди кандидатурата", се казва още в съобщението.

 

В ШВЕЦИЯ

Междувременно шведското правителство съобщи, че ще подкрепи кандидатурата на Стокхолм и Оре за домакинство на зимните олимпийски и параолимийски игри през 2026 г. До момента правителството не даваше гаранции за сигурност и за визите, които се изискват от международния олимпийски комитет (МОК). Министърът на спорта и културата Аманда Линд обяви, че държавата застава зад кандидатурата.

"Ще е страхотно за Швеция да приеме олимпийски игри. Това ще даде тласък на целия спорт. Правителството е обединено зад решението", каза Линд.

Ключови думи:

олимпийски игри, Париж `24
Все още няма коментари

Още

МОК премести олимпийския маратон на 800 км от Токио заради жегата

18.10.2019

23
Кралев очаква 55 квоти за олимпиадата в Токио

10.10.2019

37
Азия придобива все по-голямо влияние в спорта

05.10.2019

sportspromedia.com

52

Влез или се регистрирай за да коментираш

×