facebook
twitter

Спорт

Котоошу подготви седем ученици за "Нацу башо" (видео+галерия)

113
Japan Times
По време на активната си кариера Котоошу тежеше 155 кг и бе наричан от феновете Дейвид Бекъм на сумото. Сега 203-сантиметровият исполин от Джулюница сякаш окончателно оправдава прякора си.

Седем от учениците на Калоян Махлянов в школата му "Наруто бея" ще участват в летния сумо турнир за Купата на императора "Нацу башо" в Токио (Яп) от 12 до 26 май. Един от тях е Венцислав Кацаров-Торакио, който засега е и най-успешният възпитаник на бившия озеки Котоошу.

22-годишният асеновградчанин дебютира в професионалната лига още през септември 2017 г. и само за два турнира се изкачи от шеста в четвърта дивизия. Оттогава обаче българинът не успява да прогресира по-нагоре и това ще бъде неговото седмо поредно участие в IV ниво "санданме".

Всички останали ученици на Махлянов ще се състезават в V ешелон "джонидан". Един от тях е дебютант в дивизията - Оджу (23 г.), а другите имат и предишен опит в това ниво въпреки преобладаващо крехката си възраст - Анзай (16 г.), Кавамура (17 г.), Хонма (18 г.), Ошозан (18 г.) и Мукайда (20 г.).

През последните седмици основаната през 2017 г. школа "Наруто бея" в Токио стана обект на интерес от националните медии в Япония. Екип на в. "Джапан Таймс" дори посети заниманията на българина и засне фото- и видеорепортаж за тренировъчните сесии, наречени "кейко" или "асагейко".

Видимо отслабнал в сравнение със състезателните си години, Калоян се включва лично в някои от упражненията, а през останалото време наблюдава своите възпитаници край ринга. Роденият в търновското село Джулюница бивш носител на Купата на императора прие японско поданство през 2014 г. и оттогава светското му име е Кароян Андо. В йерархията на сумото Махлянов вече е с треньорска титла и прозвище - ояката Наруто.

 

 

Ключови думи:

сумо, Котоошу, Торакио
Все още няма коментари

Още

Аоияма отстъпи в сумо йерархията, другият българин се пенсионира

27.06.2019

20
Сумистът Аоияма ще бъде понижен в ранг

27.05.2019

133
Аоияма спечели четвърта поредна победа в Токио

23.05.2019

52

Влез или се регистрирай за да коментираш

×