Quantcast

Медия без
политическа реклама

Едва петима треньори от Първа лига не са сменени този сезон

България е в челната третина в света по уволнени футболни наставници

Черно море
Илиан Илиев ("Черно море") е най-дълго задържалият се на поста си треньор в Първа лига към този момент.

Само петима треньори от Първа лига не са били сменени до момента от клубовете си от началото на футболния сезон 2022/23. Това са Илиан Илиев ("Черно море"), Саша Илич ("ЦСКА-София"), Александър Томаш ("Локомотив", Пд), Александър Тунчев ("Арда") и Станислав Генчев ("Локомотив 1929", Сф).

От тях с най-дълъг стаж на поста си е Илиев, който се завърна при варненци на 28 декември 2017 г. и вече 5 години и половина е несменяем. Следва го Томаш, който бе назначен в "Локомотив" към края на миналия сезон - 11 април 2022 г. Останалите трима започнаха работа в началото на настоящия сезон, макар че назначението на Тунчев стана ясно още на 19 май, т.е. преди края на предишния.

Не за всички от петимата обаче е сигурно, че ще се задържат на постовете си и за следващия сезон (2023/24). Генчев вече нееднократно обяви, че ще напусне, ако собственикът на "Локомотив 1929" Иван Василев спази заканата си и се оттегли от клуба. Бъдещето на Томаш тепърва ще бъде обсъдено от ръководството на клуба след края на сезона. Дори и за Илиев се заговори, че може да напусне "Черно море" - заради интерес към него от алжирския КР "Белоиздад".

Според новия доклад на Международния център за спортни изследвания (CIES) Първа лига е доста напред в света по честота на уволняване на треньори. Разгледани са смените в 60 футболни първенства от цял свят от началото на сезон 2022/23 до 22 май т.г. Данните сочат, че българското първенство е на 19-о място, т.е. в първата третина по брой треньорски смени. У нас 68.8% от клубовете не разчитат на един треньор в течение на цяло първенство.

Най-много треньорски смени (11 от общо 12 отбора или 91.7%) се правят в босненското първенство. Следват северномакедонското (10 смени в 11 тима или 90.9%) и сръбското (14 промени в 16 отбора или 87.5%). Най-рядко се правят смени в индийската Суперлига (само една смяна от 11 отбора или 9.1%), а следващото първенство по сигурност сред треньорите е малтийското (3 уволнения от 14 клуба или 21.4%).

Друг изследван от CIES показател сочи, че средно един наставник в Първа лига е начело на отбора си в 45.1% от мачовете през сезона, преди да напусне поста си. В това отношение сме на 34-то място в света. Най-бързо сменят треньорите в Румъния - там водят само 24.6% от мачовете, преди да бъдат заменени. На обратния полюс е шампионатът на Ямайка, където наставниците средно водят 64.9% от двубоите, преди да се разделят с работата си.

Още по темата