Медия без
политическа реклама

Аоияма започва срещу бразилец в първия сумо турнир без публика

06 Март 2020
Секиваке Асанояма тренира преди началото на "Хару башо" в Осака.
Japan Times
Секиваке Асанояма тренира преди началото на "Хару башо" в Осака.

Българският сумист в професионалната лига на Япония Даниел Иванов-Аоияма ще започне участието си в пролетния турнир за Купата на императора в Осака срещу бразилския ветеран Кайсей. Надпреварата "Хару башо" (8-22 март) се открива в неделя в зала "Едион Арина" и ще се превърне в първия в историята класически турнир без публика.

Заради разпространението на коронавируса в страната организаторите от професионалната асоциация (JSA) взеха безпрецедентното решение схватките да се проведат при закрити врата. Това ще коства на домакините загуби от над 1 млрд. йени ($10 млн.), които трябва да бъдат върнати на притежателите на билети. Пропуските за 15-дневната надпревара бяха разпродадени и се очакваха по над 7000 зрители всеки ден.

"Взехме това решение, за да помогнем да бъде спряно разпространението на инфекцията. Молим за вашето разбиране", написаха от JSA на официалния си сайт.

Въпреки липсата на публика турнирът ще се проведе при изключителни мерки за сигурност. Председателят на JSA Хакаку обяви, всеки от участниците в надпреварата ще бъде тестван по два пъти на ден и дори само един от тях да даде положителна проба за COVID-19, турнирът ще бъде прекратен незабавно.

Във втория ден от "Хару башо" в понеделник Аоияма трябва да се изправи срещу Икиой. Във втората за годината надпревара от календара на JSA българинът ще бъде с ранг 13-и маегашира, след като на новогодишния турнир в Токио като 8-и маегашира завърши с отрицателен баланс 4-11 и бе понижен в йерархията.

Във фокуса на вниманието на дохиото в Осака ще бъдат основно двама сумисти: секиваке Асанояма, който при силно представяне може да бъде произведен в озеки; и актуалният носител на Купата на императора Токушорю, който беше повишен от 17-и маегашира до 2-ри маегашира, след като през януари стана най-ниско класираният в ранглистата шампион през последните 20 години.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

сумо, Аоияма

Още по темата