facebook
twitter

Спорт

Аоияма отстъпи в сумо йерархията, другият българин се пенсионира

120
 БГНЕС
Даниел Иванов-Аоияма

Сумистът Даниел Иванов-Аоияма бе понижен с два ранга в йерархията на професионалната лига в Япония. На летния турнир в Нагоя (7-21 юли) 33-годишният българин ще се състезава като 2-ри маегашира, след като беше комусуби в Токио през май. Като член на елитната секция "саняку" от висшата дивизия "макуучи" в столицата, нашият постигна 6 победи и 9 загуби, а отрицателният баланс винаги води до понижаване в чин.

Аоияма остава единственият български сумист в японската лига, след като другият наш представител - Венцислав Кацаров-Торакио, прекрати кариерата си едва на 22-годишна възраст. Ученикът на Калоян Махлянов в токийската му школа "Наруто бея" получи травма в дясното коляно още на мартенския турнир в Осака и пропусна цялата 15-дневна надпревара в Токио миналия месец. В началото на юни Кацаров, който се състезаваше в четвърта дивизия "санданме", се е прибрал за постоянно в родния Асеновград.

На върха в ранглистата за "Нагоя башо" са двамата действащи йокозуна - монголците Какурю и Хакухо, които оглавяват съответно Източната и Западната част на подреждането.

Ключови думи:

сумо, Аоияма, Торакио
Все още няма коментари

Още

Япония отмени сумо турнир едва за трети път в историята

05.05.2020

53
Аоияма взе наградата за най-техничен сумист в Осака

25.03.2020

503
Хакухо спечели Купата на императора за рекорден 44-ти път

22.03.2020

409

Влез или се регистрирай за да коментираш

×