facebook
twitter

Наблюдател

ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Зараза в мозъка на света

Винаги има по нещо вярно във всеки радикализъм. Въпросът е, че това нещо набъбва в главата на радикала като единствена истина, по-импозантна от дирижабъл
3893

Китайците решили, че нашествениците от Запад са виновни за разпадането на подредения китайски свят  и че народът масово се дрогира с опиум. Някои въстанали и клали когото европеец, американец или японец докопат. Особено изпатили китайските слуги на чужденците, понеже самите чужденци били хитри и въоръжени, не били лесна плячка. Случило се по време на т.нар. "Въстание на боксьорите", преди само около век и нещо. 
Човек лесно въстава, когато реши, че светът му се разпада. И 


лесно намира виновник - чужденците


Или друговерците. От тази гледна точка можем да погледнем и терориста Брентън Тарант, който извърши убийствата в Нова Зеландия. Той самият гледа на себе си като на боец, а не като на обикновен масов убиец и психопат. Въпросният Брентън и другият - Брайвик, преди него са огледални антагонисти на ислямските идеологически психопати, извършили масови убийства на невъоръжени хора в зала "Батаклан" и из немалко европейски градове.
Нека непременно кажем, че ихетуанските въстаници в Китай не били образовани. Били силно невежи, но и силно мотивирани. Нека кажем и това, че и Брентън, и Кулибали, и ония от "Боко харам", и повечето идеологически психопати и мераклии за масови убийци са хора на невежеството и брошурките, не на образованието и сериозните книжки. Те са силно девиантни доктринери, на които им се струва, че дискомфортът им в света не се дължи на тях самите, а на зли външни сили, които са нарушили реда и обичайната племенна хармония.  
От тази гледна точка не се различават особено от ихетуанците в Китай, но има нещо ново, и за него - по-долу. Разбира се, десните бели терористи като Брайвик и Брентън твърдят, че защитават белия супрематизъм и християнството, макар че първият застреля главно християни, но това не е въпрос на религия. Ислямските терористи пък твърдят, че защитават Пророка и правоверните, макар че и те убиват мюсюлмани. (Помня, че при атентата в Бургас загина български шофьор мюсюлманин.) Разликите им са като цветни знаменца на футболен мач, а зловещата запалянковщина е от същия вид, идентична. 
Светът и на едните, и на другите им се струва зацапано място, зацапано от друговерци и чужденци. 
Нека кажем 

от какво страдат едните и от какво другите

Десните бели терористи са само зловещото острие на тип мислене, характеризиращо се с расистки, ксенофобски, крайно консервативни възгледи, избиващи в радикализъм. Тия, които убиват, са обикновени хора, ала са или откровено болни, или са на границата на болестта. Те обаче изразяват в краен вид идеологията на инак широки слоеве. При десните това е неприязън към мигранта и бежанеца, недоволство от вида и обичаите му, несъгласие дори с високата му раждаемост. Как така някой, чиито предци са били цели векове втора ръка хора, годни само за роби и слуги, сега ще ми ходи по улиците, ще ми се ползва от социалните придобивки, ще ми седи в кръчмата до мене и ще си позволява - о, това вече е нетърпимо! - да задиря дъщерята ми?
Крайните ислямисти също са шепа злодеи около патологията, но също са и връх на широка пирамида. Тази пирамида от техни единоверци се характеризира със следното мислене. "Нашият свят е под голяма заплаха. И тя идва от разпасаната култура, образование, обичаи и съблазни на Запада, главно от християните. Те най-вече разсипват основните ценности като семейството, като йерархията, давайки на жените и децата прекалени свободи, и отнемайки авторитета на мъжа. Жените в техния свят стават непокорни и разпуснати, а обществото им е гнило и пълно с греховност. Това бърже прониква и в нашия свят и застрашава самите му устои."
Има ли по нещо вярно и при тези, и при онези? Винаги има по нещо вярно във всеки радикализъм. Въпросът е, че това нещо набъбва в главата на радикала като единствена истина, по-импозантна от дирижабъл. Радикализъм и крайни идеологии е имало по всяко време, при това - много по-нелепи от днешните. Новото сега е в бързината на информацията, в тока, който протича мигновено през целия свят и през милиардите човешки глави само с едно кликване и включване. Новото е и в интерпретацията на тези неща. Тя често сякаш не служи на разума, а на рейтинга и производните му манипулативни техники. Понякога се дължи на меркантилност, по-често - на глупост и неподготвеност на интерпретатори и публика. 
От тази гледна точка и у нас случката с Брентън наплоди доста нелепи "исторически" коментари за упоменатите "битки", наплоди и възхвала на кирилицата, с която този объркан и престъпен мозък, при това - доста невеж, повтарям, си е украсил оръжията. Брентън стана много по-интересен от убитите, както често се случва при терора, уви. А това не бива да е така. 


Ние експонираме и преекспонираме заразата 

- у нас и по света, по начин, който я разпространява. 
Нека го кажем с други думи - едно време е имало чума, но е пълзяла бавно, не е имало как да бърза. Сега няма уж чума, но вече има условия за такава бързина, че ако, не дай боже, се появи пак в нов облик, може да налази Земята за часове. Тая мозъчна чума може да изяде мозъка на света, преди да измислим илач. 
 

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокуратурата тихомълком е обвинила двама души за изнудване на Пеевски и Доган
Българин пострада при терористично нападение в Германия

09.10.2019

299 1
Върховният бог

10.09.2019

БОЙКО ЛАМБОВСКИ

3408 8

Коментари

генек

Добре, че е снимката. Иначе написаното е като копи-пейснато от четвъртъшната проповедничка на либерализма, джендъризма и всеобщата любов към всички чужди...

Сега чакаме тукашният джендър индианец да пропее и пропсува...

-----------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Стоф

Основната причина за появата на тъй наречените радикални движения и акции, е попадането в ситуация на пълна противоположност между намерения, дела и резултати. Идеята за мултикултурно общество е наивно несъстоятелна, съответно реакциите не закъсняват. Относително единно и успешно функциониращо общество е възможно само, когато е основано на общи реалистични ценности. Религиозните общества са нещо различно. Те са смес от психиатрични отклонения и първобитни престъпни идеологии. Никаква толерантност не може да помогне, никакво насилие. 

wreckage
снимка на wreckage

Нека кажем и това, че и Брентън, и Кулибали, и ония от "Боко харам", и повечето идеологически психопати и мераклии за масови убийци са хора на невежеството и брошурките, не на образованието и сериозните книжки.

Кулибали е ноо качествен централен защитник и неам нищо протиф да играе до Върджил ван Дайк.

19namo

Палче за Кулибали до ВДВ.

Предводител на ...

Генчо, ти си обсебен, златце.

Памфуций
снимка на Памфуций

Основната причина за появата на тъй наречените радикални движения и акции, е попадането в ситуация на пълна противоположност между намерения, дела и резултати. Идеята за мултикултурно общество е наивно несъстоятелна, съответно реакциите не закъсняват.

 

Леви и десни радикални движения, вкл. и терористични групи неминуемо изникват като практическа реализация на насилствени идеологии. Практически няма разлика дали е ЕТА, Червените бригади, Сивите вълци или Боко Харам.

Предводител на ...

Идеята за мултикултурно общество е наивно несъстоятелна, съответно реакциите не закъсняват. 

Наистина ли, уважаеми? Аз продължавам да чакам примери за истински монокултурни общества както в историята, така и в съвремието.

wreckage
снимка на wreckage

ф Папуа-НюГини има ноо проспериращи монокултурни опщества, чиито членове са готови да очистят фсеки натрапник и да превърнат главата му ф декоративен интериорен акцент.

Стоф

Всички общества съществуващи под формата на държави, практически са монокултурни. Изповядването на различни религии в рамките на една държава не я прави мултикултурна до тогава, докато съответните и общности споделят една и съща ценностна система изразена в законодателството. В обратния вариант, подтискането на вътрешните напрежения е до границата на конфликта. Защото културата не се изразява само в броя на дневните молитви и някакви ритуали. Голямо лицемерие и 'политкоректност' има по този въпрос. Лично мнение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nigel

Какво ще кажете за Япония например ?

wreckage
снимка на wreckage

кво предлагаш да бъде казано за Япония и од кого? Щото корейците ф края на ерата Сенгоку щеха серозно да се разпсуват срещу "Япония", да не говорим за китайците през 20-век, или примерно айну през фтората половина на 19-век.

 

Тва, че до края на 19-ти век Япония малко или повече се е изолирала од останалия свят, не ѝ е попречило през огромната част од историята си да е един сбиреток од враждуващи и воюващи помежду си държавици. Чак през периода Едо иаме обединение на "Япония" и превръщането ѝ ф тва, което към момента иаме като Япония.

wreckage
снимка на wreckage

единствената разлика между точно този точен момент и фсеки друг момент од човешката история по одношение на чируризма е достъпът до Интернет.

Навремето не е имало достъпен интернет. Бил е кофти, бавен, бъгаф и черно-бял.

Памфуций
снимка на Памфуций

и по-евтините самолетни билети

Предводител на ...

и по-евтините самолетни билети

Позволяващи на всеки австралиец да се накърви яко в Дряновския манастир 😂 

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Боксьорите нямат връзка с Опиумните войни. Всъщност точно от боксьорското въстание идва Сун Ятсен (личност почитана в съвременен Китай наравно с Мао и Маркс) и либерализира прогнилата Империя (след епизода с Гоминдана  и Гражданската война е довършено от Мао и Дън Сяо пин). Хубаво е да не се мешат епохи и събития с век разлика.

Памфуций
снимка на Памфуций

Няма смисъл да търсиш историческа акуратност в писанията на поет.

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Все пак импресията е приятна, отбелязвам че е европоцентрична.

Gilgamesh
снимка на Gilgamesh

ЗАРАЗА В МОЗЪКА НА СВЕТА

Хипнозата съществува. Възможността за контрол на съзнанието винаги е била съблазнителна за властниците. Логично е да си помислим, че съвременната науката е напреднала много и в тази посока. Дори не е нужно да се съчиняват убедителни идеологии за да екзалтират или влудят някои. Новите технологии, не са само тези, които виждаме. Със сигурност има такива, които никога няма да излязат на пазара.

Миряна Б.

Отговор на 8

 

Реки, зависи от натрапника. Първият бял такъв в Папуа нюГини е бил едва ли не обожествен от аборигените. За ужас на партнърите, той е бил руският, о ужас! пътешественик и антрополог Николай Маклухо Маклай. Не знам как е обаял папуасите, трябва да разтършувам мрежата за дневниците му. Учен с двойна фамилия и недоизяснена национална идентичност, явно се е слял с невинните души в Папуа. Невинни в смисъл на неизкушени от благата на цивилизацията.Която той не им натрапвал. И когато дошъл кораб да го прибере в Русия, туземците тичали до кораба и дълго викали: Маклай, Маклай, не си отивай! Той се е подвизавал и на Рапануи, тоест Великденския остров, добре познат ни от книгата на Тур Хейердал "Аку-Аку".  

 

 

Миряна Б.

Боксьорите нямат връзка с Опиумните войни. Те са боксери.

 

Нямат връзка и с Кубрат Кулев. Изконното им название е "ихетуани".

 

Почитателка съм на ливингстоун и стенли с неговото поанглийчено негърче

Калулу https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9...

 

На практика почитам колонизаторите.Но ако не бяха те, към цивилизованата военна диващина щяха да се полепят и ритуалите на канибализма, да не говорим за ловците на глави. 

 

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×