Quantcast

Медия без
политическа реклама

Търговията с бебета процъфтява в Латинска Америка

Местната организирана престъпност е подпомагана от полицейски шефове и закоравели разбирания за правата на жените

https://nworeport.me
Катастрофалната икономическа криза във Венецуела води до гледки като бебета в кашони в болниците. От това се възползва местната мафия.

Времето на военните диктатури в Южна Америка отмина, но срамната търговия с деца и бебета е широко разпространена в редица страни от региона и до днес. Засегнати са най-бедните и беззащитни семейства.

Жителите на Перу обаче бяха просто потресени от най-новите разкрития. Полицията разби предполагаема мрежа за търговия с деца в южния град Арекипа. Основен заподозрян е бившият шеф на перуанската полиция Раул Бекера. Твърди се, че именно той е бил дясната ръка на престъпниците, търгуващи с деца. Според следователите бандата е отвличала и задържала бременни жени, принуждавайки ги да се откажат от бебетата си след раждането.

Макар този случай да е особено скандален, търговията с деца в Латинска Америка не е рядкост. Според различни хуманитарни организации става въпрос за широко разпространен феномен, който засяга всички страни в региона. Престъпните банди са специализирани в различни сфери на търговията с деца. В повечето случаи става дума за нелегални осиновявания. Ръководителят на неправителствената организация Redlamyc Хуан Мартин Перес Гарсия разкри пред "Дойче веле", че престъпните групировки много често си сътрудничат с корумпирани държавни служители, за да открият подходящи бебета и деца. "Те използват слабостта на институциите в страната и вратичките в закона. Понякога осиновителите изобщо не научават откъде е детето", казва той.

Особено драматично е положението в Гватемала. От 80-те години насам страната е лидер на световния пазар за нелегални осиновявания. Експертите са единодушни, че растящият брой на отвличания от 2013 г., както и вероятното съучастие на служители от здравеопазването

 

създават благоприятна почва за незаконната търговия

 

с деца, която процъфтява и поради ширещата се атмосфера на безнаказаност в много южноамерикански държави. УНИЦЕФ от години предупреждава, че бедността е един от решаващите фактори за разрастването на нелегалния бизнес. Най-силно застрашени са децата от най-бедните слоеве на населението. В този смисъл търговията с деца е и социален проблем, който има връзка и с етническата принадлежност. Мередит Фабиан от фондацията Casa Alianza, която се ангажира в защита на детските права в много латиноамерикански държави, подчертава опасностите, на които са изложени бездомните деца.

"Тях няма кой да ги защити – нито имат семейство, нито учители или възпитатели", казва тя пред ДВ. Според нея особено застрашени са и малолетните мигранти без придружител, които в момента се придвижват на големи групи от Централна Америка към САЩ. А когато най-малките деца поотраснат, те по правило се превръщат в жертва на принудителен труд и проституция – особено момичетата. Според Хуан Мартин Перес Гарсия растящата организирана престъпност сочи, че е нужно спешно да бъдат реформирани международните споразумения за осиновяване, които са вече остарели. Мередит Фабиан от своя страна подчертава необходимостта от борба срещу

 

широко разпространената атмосфера на безнаказаност

 

в страните от Южна Америка. По отношение на осиновяванията Хуан Мартин Перес Гарсия призовава и за промяна в мисленето. "Трябва да се промени манталитетът на много хора, които си въобразяват, че имат право да купуват бебета, сякаш става дума за домашни животни, които да си избират по цвят на кожата, произход и възраст. Иначе казано: Трябва децата да си избират родителите осиновители, а не обратното“, заключава той.

В региона има и друг голям проблем. В Латинска Америка законите срещу абортите са повече от строги. Особено в Салвадор, изтъква Би Би Си. В тази централноамериканска държава

 

под ударите на закона попадат дори и жените,

 

които са сполетени от спонтанен аборт или раждат мъртви бебета. В редица случаи тези жени са съдебно преследвани и някои от тях попадат в затвора. Гленда Ксиомара Круз получава остри стомашни болки и силно кървене в ранните часове на 30 октомври миналата година. 19-годишната салвадорка отива до близката болница, където лекарите констатират злощастната новина – Гленда е загубила бебето си. Самата тя разбира, че е била бременна, именно след този преглед, тъй като теглото й не се било променило в последните месеци, а през май си направила тест за бременност и той бил отрицателен. Само четири дни по-късно Гленда Круз е обвинена в умишлено убийство, след като полицията получава сигнал от болницата за предполагаем аборт. Тя не присъства на първоначалното изслушване в съда, тъй като все още бе в критично състояние. След 2 спешни операции и 3 седмици в болницата Круз се озовава директно в женски затвор в предградията на столицата Сан Салвадор. За да се стигне до процес и крайно решение на съда – 10 години затвор. Съдията е категоричен – подсъдимата не е направила всичко възможно, за да спаси бебето. Адвокатът на Круз споделя пред Би Би Си, че в това отношение салвадорското законодателство действа с презумпцията за виновност и това прави оневиняването на жените изключително трудна задача.
В конкретния случай подсъдимата дори трябвало да се счита за късметлийка, тъй като прокуратурата настоявала за 50-годишна присъда. Салвадор е една от петте страни в света заедно с Никарагуа, Чили, Хондурас и Доминиканската република, където е в сила тотална забрана на абортите. От 1998 г. в закона изрично се вписва, че изключения не се допускат – дори и дадена жена да е изнасилена или животът й да е изложен на непосредствен риск заради бременността. В периода 2000 - 2011 г. в полицията са подадени над 200 сигнала срещу жени за извършване на аборт. Срещу 129 са повдигнати обвинения, а 49 са осъдени. 25 получават присъди за убийство между 12 и 35 години затвор. През 2012 са осъдени още 7 жени. Трябва да се отбележи, че

 

осъдените са бедни, неомъжени и необразовани

 

И всички са били приемани в държавни медицински заведения. В същото време нито едно криминално производство не е произлязло от частния здравен сектор. А в Салвадор е публична тайна, че именно в частни болници се извършват хиляди аборти годишно. Оказва се, че ако можеш да си платиш, законът и религията се заобикалят. Ако не – те заклеймяват като убийца на деца, закопчават те с белезници за болничното легло, докато се възстановяваш от животоспасяваща операция, прекарваш 10-20 години в затвор. Така неслучайно все повече бедни жени са принудени да не търсят медицинска помощ при спонтанен аборт или друг сериозен проблем по време на бременност. Други просто не издържат на огромното напрежение – през последните години най-честата причина за смърт сред момичетата между 10 и 19 години е самоубийството. А половината от тези момичета са бременни, когато посягат на живота си. От всичко това се възползват криминалните банди в региона, които предлагат пари на жените, за да ги "отърват от проблемите", с което трафикът на бебета само се засилва. 

Ключови думи:

бебета, трафик

Още по темата