Медия без
политическа реклама

Тандемът Борисов-Гешев развъртя бухалката

Подпрян върху прокуратурата, премиерът е готов да маха министри и да се раздели с приятели, стига да запази формулата на властта

25 Яну. 2020
Борисов и Гешев планират следващия си удар.
Фейсбук профил на Бойко Борисов
Борисов и Гешев планират следващия си удар.

Направете две крачки назад - така ще видите цялата картина. Не се взирайте само в някой от многобройните проблеми, които се дискутират денонощно - погледнете целия политически пейзаж. Той се променя пред очите ви в последния месец - от средата на декември се огъва като планина по време на земетресение.

До края на миналата година ситуацията бе ясна. Страната се управляваше от ясна официална коалиция, но силата на управляващите идваше от друго място - от негласната задкулисна коалиция, в която влизат и опозиционни партии като ДПС. Истинската сила на управляващите бе в коалицията Борисов-Доган/Пеевски, подкрепяна от независимата съдебна власт и подпряна здраво от медиите.

 

Тази власт умело балансираше между интересите

 

на крупни неполитически фактори като Цеко Минев, Валентин Златев, Христо Ковачки, Васил Божков, Кирил Домусчиев и т.н.

Тази политическа, финансова и медийна симбиоза винаги се е обяснявала най-добре през Пеевски, но вижте и Доган - Сокола купи миналата година за 1.5 млн. нещо, което струва 100 млн. - ТЕЦ “Варна”, а след това получи увереност, че от бюджета ще дойдат едни 220 млн. за разширяване и модернизиране на пристанищната инфраструктура в района. В резултат на ей такива врътки всички правилно брояха Доган и неговия обществен аватар - Делян Пеевски, за негласни членове на правителството. Министри в сянка. Доган участваше в играта, като пращаше своите депутати да гласуват "против" правителството във вотовете на недоверие, но в същото време обясняваше, че: “Към днешна дата в политическия спектър на България няма нито желание, нито готовност за предсрочни парламентарни избори”. Опозиционността на ДПС винаги се е обяснявала през участието на националисти в правителството, а не през криза на управлението на ГЕРБ.

В началото на годината

 

ситуацията изглеждаше пред промяна

 

ДПС пак обяви, че ще гласува "против" правителството в предстоящия вот на недоверие, но за първи път партията реши да е и вносител на вота заедно с БСП. Движението започна остро да критикува кабинета. “Неадекватното управление на това правителство, на самотек, на ад хок, на кризи в продължение на 10 години, доведе до това, което е”, каза Рамадан Аталай и сравни Борисов с Тодор Живков. “За нас е винаги добре да падне това правителство”, закле се Йордан Цонев. В ДПС заговориха за некадърност в ГЕРБ, а не за това, че в кабинета се мотаят хора от НФСБ и ВМРО.

Нещата обаче рязко се обърнаха в понеделник, когато ДПС пак отказа да е вносител на вот срещу Борисов. Така отпадна една от въпросителните - има ли истинска война между ГЕРБ и ДПС? Не, няма.

Но титанична битка има и тя се вижда не през героите на сцената, а през последствия след сраженията. Те са колосални.

През последния месец няколко министри от кабинета се озоваха в центъра на обществени скандали. Остро е атакуван коалиционен партньор на ГЕРБ. Близки до Борисов бизнесмени също са обект на атака. На пръв поглед - заради обществен натиск след некадърно управление на различни сектори, ГЕРБ дава поредните жертви. Това обаче не обяснява цялата ситуация.

 

Защото правителството на Борисов също е в настъпление -

 

примерно отново се връща добрата стара практика - прави се закон, за да бъде ударен конкретен бизнесмен.

И така... В ареста след светкавични действия на прокуратурата лежи министър на ВМРО - Нено Димов. Той стана първата голяма жертва на скандала с пернишката вода. Ударена бе и Басейнова дирекция “Западнобеломорски район” в Благоевград, която отговаря и за водите на Струма, т.е. и за язовир “Студена”. Тя също е свързана с ВМРО. Краси Каракачанов даде да се разбере, че е ядосан, така и трябва, но след това застана плътно до премиера и тихо замина с него за Египет. В резултат на водната криза в Перник бе отворен бизнес за около 100 млн. лв. - за реновирането на язовира, за временни мерки, целящи отклонение на разни поточета по Витоша, и тепърва - за строене на водопровод от Мало Бучино до Перник.   

Ударен бе втори член на правителството - нали не сте забравили за скандала с лекарствата? Един илач се продава на една болница за 129 лв., а на друга за 1063 лв., каза шефът на здравната каса д-р Дечо Дечев, като съвсем ясно декларира своята цел - да обясни, че министърът на здравеопазването Кирил Ананиев не изпълнява контролните си функции в сектора. Т.е. доктор, който не е част от ГЕРБ и е на висока позиция, един ден се събужда и решава, че ще зареже собствената си кариера и ще атакува като камикадзе?! И в тази история, разбира се, е намесена прокуратурата. А ГЕРБ - атакуваният ГЕРБ, бързо реши да поправи една наредба, приета вероятно заради лобистки интереси преди 3 години и половина.

Пак около водната криза бе атакуван и вече бившият шеф на “Лукойл” Валентин Златев - майстор на белота и близък приятел на премиера. Семейството на Златев притежава язовир “Бебреш”, а кметът на Ботевград - бившият баскетболист Гавалюгов, реши, че Златев трябва да бъде отговорен за бъдещата водна криза. Златев взе мерки, сравнително бързо се установи, че "Бебреш" въобще не е язовир за питейна вода. А Ботевград за всеки случай сложи тапа на главния водопровод към Правец. Важното в случая е, че под атака попадна ГЕРБ и свързан с ГЕРБ крупен бизнесмен, а цялата история тепърва ще се разследва от прокуратурата. Скандалите около ботевградската вода вероятно също ще бъдат решени по начина, който само Борисов може - с много пари и в бъдеще време. 

Сега, за пръв път от десетилетие, бяха поставени под въпрос мощностите на ТЕЦ “Бобов дол” на Ковачки - засега не защото замърсяват въздуха, като горят пластмасови боклуци, а защото “не са изпълни всички изисквания”. Тук разпоредбата идва с половин уста от новия екоминистър Емил Димитров. Но много по-дейно в случая влезе прокуратурата в Дупница, която вече образува досъдебно производство за извършено престъпление срещу здравето на хората и околната среда. Накратко - осветен е още един бизнесмен, близък до правителството.

Борисов, разбира се, не е само жертва на атака.
 

Борисов е активен участник в тази война
 

От декември спецпрокуратурата проверява сигнали, свързани с хазартния бос Васил Божков. Шефовете на "Ефбет" и бивши съдружници на Божков решиха, че той иска да отнеме голяма част от бизнеса им. Братята Цветомир и Боян Найденови и баща им Стефан дадоха на прокуратурата прелюбопитен факт - че дружеството на Божков "Ню Геймс", което организира игрите на "Националната лотария", е било облагано по занижена ставка, което е ощетило бюджета с над 250 млн. лв. Най-богатият българин не е просто атакуван от някакви братя, които сега гравитират около Домусчиев или Пеевски. Най-богатият българин е атакуван директно от управляващото мнозинство. Дни след атаката на братя Найденови дойде друга прелюбопитна новина - Валери Симеонов предложи, а Борисов и Горанов много бързичко приеха идеята за промени в закона за хазарта, които да доведат до държавен монопол в хазартния бизнес. Т.е. до отнемане на златната кокошка от Божков. "Борисов не ми вдига телефона", "Трябват 5000-10 000 човека, а не 500. Вие знаете какво да правите", бе цитиран да казва Божков в неделя. И да добавя: "Фалират ли ме, няма как да давам пари за "Левски". Така Божков бе поставен в една категория с бизнесмени като Ветко Арабаджиев и Николай Банев, които вече са в ареста.


Кое е общото във всички тези скандали?

 

При тях от едната страна на барикадата е новосформираният тандем Бойко Борисов-Иван Гешев. Вече няма значение кой предложи Гешев, важното е, че този дует е в пълен синхрон, може да се окаже по-ефикасен и от Борисов-Цацаров. Бухалката на властта удря силно.

От другата страна на барикадата обаче не е опозицията. Каквото и да ви говорят, нито един от споменатите случаи не е повдигнат на обществено внимание от БСП или "Демократична България" - те, както и всяка нормална опозиция, само се опитват да се възползват от скандалите. 

Министри от кабинета и крупни бизнесмени, близки до сърцето на Борисов, се представят като атакувани от зли врагове. Но ако се вгледате внимателно в картинката, повечето от атаките идват отвътре, те са инициирани от самото мнозинство. Кабинетът отстрани Нено Димов, шефът на НЗОК атакува Ананиев, Ревизоро спира мощности на Ковачки... Ако се вгледате още по-внимателно, ще видите, че Борисов е активната страна във всички тези действия, а от другата страна има само изненадани жертви. Страдат не близки до Борисов, а близки до Цветанов, Пеевски, Васил Божков, Цеко Минев...  Тандемът Борисов-Гешев провежда нагледна демонстрация на сила. Борисов се възползва от видимите кризи, за да разчисти още повече терена около себе си. Няма значение къде удря бухалката - дали близко или далече. Тя удря ефикасно. Да, това е война. Непропорционална, тъй като милионите нямат шанс срещу бюджета. 

Борисов, разбира се, може да се справи със ситуацията още по-бързо, но не бива. В демократична държава всички скандали се събират в една точка - в прокуратурата. Защото прокуратурата е мястото, в което скандалите може да потънат. Или да се изострят още повече. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата