facebook
twitter

Наблюдател

Свободата на Кристо

За споровете около работата му той казваше: чувал съм много мнения и всички, включително най-критичните, са верни
2 139
 снимка: Емил Л. Георгиев
"Плаващите кейове", 2016 г., езерото Изео в Северна Италия. Поради времето и мястото това е и проектът на Кристо, посетен от най-много българи.

Умря Кристо - един щастлив и свободен човек, творец, радвал мнозина по целия свят, правил цял живот това, което иска. Също така най-прочутият българин в съвременната световна култура. Умря човек, предизвикал възхищение и радост, но и раздразнение и омраза в други, много по-малко на брой хора, главно в страната, в която се е родил. И от която е избягал, както обичат да казват вторите. Сякаш e изоставил на произвола на съдбата Майка България, която е късала от залъка си, за да го отгледа и да го направи добър художник. И когато ѝ е най-нужен, той си е тръгнал внезапно, без дори да си вземе сбогом. 

Истината е, че след като Христо Явашев избяга, Майка България направи всичко възможно, за да забрави и името му, а ние да не го чуваме. Ако беше останал, Христо можеше да стане един от най-успешните художници в България, но не и познатият по цял свят Кристо. Като това важи както за периода преди, така и след 1989 г. 

 

Избяга, защото искаше да бъде свободен

 

И стана толкова свободен, колкото малцина творци могат да си позволят, където и да е по света. Това e много съществена част от неговата творческа уникалност. Кристо (за краткост оттук-нататък всеки път, когато напиша “Кристо”, си представяйте „и Жан-Клод“), плаща за създаването на всичките си творби, които струват милиони долари, с лични средства. Самите творби, чиято себестойност е огромна, нямат цена, никога не се продават и обикновено 14 дни след излагането им се унищожават, а вложените в тях материали отиват за рециклиране. 

Единственият шанс да видим повече някога произведение на Кристо на живо, е ако отидем в Париж през есента на 2021-а - тогава там, заедно с голяма изложба в центъра "Помпиду", ще бъде реализиран един от последните проекти, по които работеше художникът. Тази мимолетност е важен елемент от магията на изкуството на Кристо, както и гаранция, че то никога няма да има притежател. Кристо може да бъде наречен най-демократичния артист, защото

 

никой, колкото и пари да предлага, не може да си купи

 

неговите произведения и да ги притежава, те са на всички. 

Да  предлагаш безплатно нещо, за което си платил милиони, на пръв поглед е налудничава идея. Обаче готовото произведение, например “Плаващите кейове” в езерото Изео, е само един от финалните стадии на сложен цялостен проект. Всеки проект включва няколко предварителни етапа и обикновено отнема години работа: от идеята, през предварителните рисунки, проектирането, осигуряването на разрешителните, продажбата на рисунките, която осигурява финансирането на следващите етапи, до демонтажа и издаването на много скъп албум (с парите от който се финансират началните дейности от следващия проект, който накрая също ще бъде унищожен). 

„Импулсът за разрушение също е творчески импулс“, припомни Банкси, цитирайки Пикасо.  Банкси също не получава нищо от продажбите на прочутите си графити. Каза го, след като унищожи наполовина една своя картина с шредер по време на търг (и цената ѝ се вдигна допълнително).

Кристо е новатор в повече от едно отношение. Самият той обяснява в интервю от 2016 г., по повод “Плаващите кейове”, че „Произведението на изкуството е цялото пътешествие“, като под “цялото пътешествие” разбира всичките етапи на създаването му - от идеята до унищожението. Но за него най-красивата част, която продължи само 16 дни, е била да види хората, които вървят, без да отиват  никъде - само заради усещането на повърхността на кейовете, вятъра, лекото вълнение на водата под тях. "Много от тях се бяха събули и вървяха боси. Не отиваха на пазар, нито да се видят с приятели. Наистина не отиваха никъде". 

Някои художници рисуват върху хартия, други върху стени, а

 

платното на Кристо беше целият свят

 

Ако някой се съмнява и се чуди защо след 1989 г.  Кристо не дойде да направи нещо в родината си, нека просто се опита да си представи какво ли би се случило, ако бе пожелал да направи нещо и у нас. Например така, както в Германия му позволиха да опакова Райхстага (и стана вторият българин, прочул се покрай тази емблематична сграда), тук би могъл да си хареса примерно Народното събрание или НДК. Подходящи като архитектура и символика (въпреки че художникът отрича да влага в работата си каквито и да е идеологически послания) изглеждат Партийният дом, храм-паметникът „Св. Александър Невски“ и Паметникът на съветската армия. 

Със сигурност това щеше да предизвика вълна от нережисирани граждански протести с участието на късо подстригани млади хора с черни тениски, отворени писма на интелектуалци от СБП, работнически колективи и академици от БАН с призиви „долу ръцете от националните светини", "Kristo go home!", загрижено слово на президента срещу правителството, вот на недоверие от БСП и разбира се, остра дипломатически нота от руското посолство с отзоваване на посланици. Без никакво съмнение крайно негативни реакции щеше да има и от така наречените “патриоти” и Движение Русофили, а що се отнася до Волен Сидеров, там вече може да се очаква всичко… Всичко това щеше да се посрещне с одобрение от онази част от широките народни маси, която е убедена, че модерното изкуство не е нищо повече от успешна схема за пране на пари, и от няколко медии. 

Не, Кристо, със или без Жан-Клод, не би си губил времето с това. Той от това избяга. 

За съжаление, докато при едни хора сблъсъкът с непонятното събужда желание да го разберат, при други води до

 

омраза към това, което не разбират

 

Това е и най-печалната, за да не кажем най-отвратителната част от отношението към Кристо у нас преди и след 1989 г, преди и след смъртта му. Това са хората, които смятат, че истинските художници рисуват с молив върху хартия или с четка върху платно. И не могат да преглътнат това, че Кристо рисуваше с въображението си върху целия свят - от австралийското крайбрежие, през Париж, Берлин и Ню Йорк, до планините на Колорадо. Още приживе Кристо бе епитомът на поговорката "Никой не е пророк в собствената си страна".

Няма значение, че има и друга поговорка - "за мъртвите или добро, или нищо". Ето само някои откъси от коментари под съобщението за смъртта на художника: "борец и слуга на капитализма", "измамник, който само се прави на художник", "изменник, забравил родината си", "жалък безродник, робски отдаден на антибългарските си господари", "двуличник, дълбоко мразещ България", "маниак, покриващ архитектурни творби с бохчи", "опаковчик и тарикат", "мегаломан и безродник"... 

У нас Кристо трудно печелеше одобрение не само от хората с форумни псевдоними, но и от публични фигури с обществено влияние. „Почва силно да ми писва от масираната реклама, която върви през последните дни за някаква си изложба на Кристо. Да наричаш „гениален творец“ някой, който опакова неща, е проява на тежка ментална деменция", написа един популярен журналист с национални награди. 

Известен с острия си език депутат, член на парламентарната комисия по култура, се оплака, че 10 минути се опитвал да схване как „Плаващите кейове“ могат да минат за изкуство и нарече творчеството му „апотеоз на пиара“, „опаковка без съдържание“, „флирт с глобалния полуидиот, който е чел оттук-оттам, но умира да се чувства значим, умен и възвишен“. Главното му възмущение все пак е от журналистите: „това медийно пърхане, тази нагла снобарщина, която настоява производителят на консуматорска баналност да бъде обявен за гений“.

Любопитен, но и леко снизходителен поглед към дарбата му е и този на прочут наш интелектуалец и колумнист, "Кристо е велик мистификатор и е по-велик от Великия комбинатор Остап Бендер. Някои ахкат и охкат от възторг пред творбите му". Ахкат не само по света, но и у нас - 

 

първата голяма ретроспектива на Кристо у нас

 

през 2015-а (25 години след падането на комунизма) в СГХГ бе сред най-посетените в новата история на галерията. Както припомнят от СГХГ, това беше  „изключителен жест на Кристо към българската публика, защото художникът лично проектира подреждането на творбите и пое по-голямата финансова тежест по организирането на изложбата“. Две изложби в една - "Кристо и Жан-Клод. Проекти / Роден в Габрово" представи с голям успех музеят "Дом на хумора и сатирата“ в Габрово.

Как хората, смятащи Кристо за бездарен художник и хитър манипулатор, флиртуващ със снобизма на богатите, си обясняват популярността му? Някои от тях - навярно по същия начин, по който все повече хора днес си обясняват онова, което не разбират - като ваксините, коронавируса и 5G мрежите. За тях съвременното изкуство, още от Пикасо насам, ще да е резултат от коварен заговор на силите на злото. Зад тази конспирация може да стоят илюминатите или масоните, а още по-вероятно - ЦРУ, дълбоката държава, злодеи-милиардери като Бил Гейтс и Сорос. Целта им е лишено от истинско изкуство, човечеството да изгуби духовните си ориентири и да деградира в безразлична маса, която лесно може да бъде управлявана.

Това сигурно щеше да се хареса на Кристо: вечните спорове около работата му са сигурен признак на истинското изкуство. А по повод различните интерпретации за неговите произведения той казваше, че е чувал най-различни мнения - и всички, включително и най-критичните, са верни. 

Ключови думи:

Кристо, Христо Явашев
22

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Центърът Помпиду отвори с „Кристо и Жан-Клод, Париж!“

02.07.2020

152
Христо, Кристо и Жан-Клод: къде в България?
Триумфалната арка ще бъде опакована по проекта на Кристо през 2021 г.

02.06.2020

682 10

Коментари

Стоф

Кристо създаваше радост. Велик!

Simplicissima
снимка на Simplicissima

толкова габровец👏

Forza NATO

Колко?

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Колкото Рачо Ковача.

He is so Gabrovetz: calm, collected, quiet and elegantly simplistic. Love him.

Туй не е било казано за него, но би могло да е един от начините да се каже, че не е трудно да се обича такъв художник.

Звън®
снимка на Звън®

Няма творби на изкуството, които да се харесват на всички. Явашев си намери своята артистична ниша, прослави се, изхрани се от нея - какво повече. Дали се е смятал за българин - изборът си е негов. Дали публиката го смята за българин - няма абсолютно никакво значение. 

 

Иначе идеята за пакетиране е интересна като метафора. Облеклото на хората също е един вид пакетиране - обвиване на човешкото тяло. Интериорът - тапети, пердета, дамаски и т.н. -, загъването на стоките също може да се интерпретира като един вид тривиално пакетиране. Всеки подобед акт променя същността на загъвания обект. Колкото по-нетрадиционен е той, толкова по-необичаен и открояващ се става актът на самото му пакетиране.

 

Дали пък замърсяването на атмосферата не може да се интерпретира като един вид пакетиращо покривало на Земята? Какво ли би станало ако Творецът реши на пакетира Вселената?

pasamaz

👍

Slava
снимка на Slava

Благодаря ви, ЕМИЛ Л. ГЕОРГИЕВ!

Кристо и приживе, и сега, когато вече го няма, заслужава вашите думи👍

Показа ни света така, както никой друг творец не го е правил.

Опакованото конче - ако някой не го е виждал, е потресаващо тъжна и въздействаща творба. "Не отива никъде".

 

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8647940

 

Световните медии за Кристо

 

https://www.vesti.bg/sviat/svetovnite-medii-za-kristo-6110357

Peaceful Citizen
снимка на Peaceful Citizen

Егати и шантавия свят, в който всеки опаковчик на нещо е творец. Да не говорим, че у месарския магазин ще опаковат, каквото и да е, значително по-кадърно. 

МЕТЕОР
снимка на МЕТЕОР

👌

седеруги и герберуги са тук- тях всичко западнярско е горната кора на 💩

Е и аз съм на Запада чак у Квебек  ма не виждам по газетите да се прехласват.

След 2 дена Ще проверя във  Венецуела дали са писали нящо.

ловkия

Чудесна статия! 👌

pasamaz

Със сигурност не разбирам "придаването на контур" като изкуство. От друга страна нямам и напън да споря, ако някой си го припознава като призвание. Определено отблъсква приповдигнатата и фалшива елитарност на "не разбираш дълбочината и автентичността на това послание" .... Точно такава стилистика и мотивация лежеше в дитирамбите за "ръцете на електротехника като символ на социалистическият реализъм" и още много. много, много кухи, еснафски идеологеми издаващи провинциален и комплексиран дух. Най-вероятно Явашев не е бил роб на такъв дух, за разлика от някои от феновете си.

Сгугню
снимка на Сгугню

Статията е чудесна!

Достави ми голямо удоволствие да я чета.

 

Авторът си има своите пристрастия, явно харесва Кристо - негово право е.

Но е и право на тези, които не го харесват да не го харесват  и намирам автора за ненужно язвителен по отношение на тях.

Slava
снимка на Slava

12

Ср., 03/06/2020 - 09:56 (нов)

Сгугню

Статията е чудесна!

Достави ми голямо удоволствие да я чета.

 

Авторът си има своите пристрастия, явно харесва Кристо - негово право е.

Но е и право на тези, които не го харесват да не го харесват  и намирам автора за ненужно язвителен по отношение на тях.

 

Дрискането на нехаресващите го беше под новината за смъртта му. Много грозно! Те са едни и същи комплексари, които не "прощават" на нито една известна личност.

Джак Ръсел Траминер
снимка на Джак Ръсел Траминер

А извсените личности са кои  само западни нали?Ням Г Димитров, Няма  Борис Христов,Няма Гео Милев,Смирненски

 

з

а герберугата  само западно ,даже хитлер че и борис3 

geo_19

Кристо пред CNN: Аз съм марксист, който печели от капитализма

 https://blitz.bg/obshtestvo/kultura/kristo-pred-cnn-az-sm-marksist-koyto-pecheli-ot-kapitalizma_news749291.html

ПероВТ

Световно известният румънски скулптор  основател на абстрактната скулптура Константин Брънкуш, известен като Бранкузи също не е бил разбиран в родината си, но й е останал верен.

showstopper

Ако беше останал в комунистическата Дедовина светлинчовците щяха да му видят сметката - щеше да види модеринзъм през опакован макарон. И не само те. "Ако някога се роди гении на завистта, то ще е в България", Елин Пелин. Вижте само коментарите. Отношението към него в България се движи изцяло от завист - за това, че се е спасил от комунистите , че прави само и единствено каквото иска да прави, за това че получи признание там където разбират от изкуство, че стана и милионер, а накрая ги нарече и тъпанари. Кристо отвсякъде размаза българските чукундури и то без да си мръдне пръста - с едно творчество. Кристо скъса синджира и живя истински свободно. Това последното никога няма да му простят. 

Джак Ръсел Траминер
снимка на Джак Ръсел Траминер

дриснята ристо👎

Предводител на ...

Боло Метеоритнио дъш е намерил за нужно да плюва туканка с много никове.

Джак Ръсел Траминер
снимка на Джак Ръсел Траминер

кажи ва миндил?

 

Предводител на ...

Иначе предмет на статията не е Кристо, а беззаветната преданост и любов на автора към Гордио Ездач на Ритони от Банки - Белот Баши.

Кристо е само повод за обяснението.

Предводител на ...

кажи ва миндил?

Метеоритнио дъш резко позиционирА фамилната си история в триъгълника Маджериту - Арнаутиту - Опан.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×