Quantcast
Опасност дебне у дома | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Опасност дебне у дома

5 255
 Pixabay
В домашния офис човекът е нещо като бройлер, напъхан в тясна клетка, за да се пести всеки разход и да се губи минимум енергия и телесна маса в непродуктивни движения. Тази сметка е лесна, но глупава и късогледа

Искрено се забавлявам от възторженото кукуригане как за няколко месеца, благодарение на насилственото изключване на големи части от световното стопанство (lockdown), светът направил гигантски скок към „домашния офис“. Милиони заетите с работа пред компютрите, от всички сфери и отрасли, се били сврели, изолирали се вкъщи и си работели потресаващо ефективно. Това било истински прекрасно, удивително и супер свежо, куул! Най-прогресивните фирми вече обмисляли как

да напуснем офиса завинаги,

най-хитрите освободили по-голяма част от офисните площи, изхвърлили бюрата и превърнали работните места в зали за срещи, където понякога да се събират работните групи, ако случайно не могат да решат някой въпрос по чатовете или с видеоконферентна връзка. Не само докато икономиката е в изкуствена кома, ами завинаги персоналът ще се закотви на домашните си работни места. Чиновници и началници, но и програмисти, инженери, консултанти, анализатори, продавачи, дизайнери и мислители. Дори един хирург качил клипче как оперира хемороиди, като командва медицински робот от плота в кухнята. Близо е денят, когато шофьори, пилоти и ватмани ще карат транспортни средства с мишката, опружени на дивана в хола – доколкото изобщо има нужда от тези професии в бъдеще. Разбира се, че

идеята за дистанционна работа въодушевява

не само ординерната офисна фауна, която пърха от радост, че ще вижда киселата физиономия на шефа колкото може по-рядко и от възможно най-голямо разстояние. Истински умни хора са възхитени от чуството за свобода и мобилност, която им дава модерният свят. Офис без хартия технически е възможен, какво пречи да се качи информацията в цифрови облаци, софтуерът на преносими компютри и да работим отвсякъде. Интернетът на нещата (IoT) и мрежите 5G съвсем скоро ще направят всичко – от шевна машина до супертанкер, - управляемо от всяка точка на света. Какъв смисъл да ходим някъде на работа, ако можем да работим където ни хрумне? Изтръпвам като помисля какви

тежки поразии могат да настъпят

за наивното общество, което днес се радва на илюзиите, които му пробутват. Проблемът не е само в огромните технически рискове. Смешни пари струва заглушаващо устройство, което блокира безжичната комуникация на цял квартал. Колко са сигурни данните в облаците, също е сериозен въпрос. Но най-голямата опасност е самата изолация. С дребни изключения всеки бизнес, всяка работа не се върши от човек, а от колектив. Общият, сработен, натрупал колективен опит и корпоративна култура екип се разбива. За да развие и запази ценните си качества, екипът трябва да работи физически заедно, отблизо, лично. Да се разбира без думи, да обменя терабайти с поглед или жест. И най-важното, особено в нашия занаят, древната професия на банкерите: доверието. Гради се с години, с много скъпи грешки и провали. Изпарява се за дни, че и по-бързо. Трябва отблизо да познаваш колегата, за да му имаш вяра, иначе слагаш предпазните тенекии и капаци, спазваш 10000 страници норми и стандарти, така сделка, която се договаря за 2 минути, може да отнеме и месеци. Работещ от дистанция, колкото и по себе си да е способен,

човекът деградира до мийтуер

(meatware), мръвката пред хардуера, захранваща софтуера с нова информация (старата е съхранена някъде). Работата отдалече винаги си остава виртуална, дистанцирана, строго формална и затова безлична. (Мийтуерът знае, че всичко се записва, а Големият Брат ни гледа). Да се рискува не бива, лесно ще се установи авторът на идеята, довела до провал или сериозна загуба – не е като да говорят неколцина и после никой от тях да не може нито да се сети, още по-малко да докаже, чия е „тъпата идея“. Мийтуерът развива егоизъм, а и по-сериозна психосоматика. Става безотговорен, няма чуства (освен злобни) към работодателя, към колегите си, често и към работата. Психолозите и психиатрите тепърва има да описват социално изолирания, дистанционно зает индивид. Но защо бизнес консултантите и модерните „мениджъри“ са опиянени от домашния офис и дистанционната заетост веднага разбираме: представят

лакомията като иновация.

Фирмите плащат луди пари за наем и издръжка на офиси. Надпреварват се по „престижна локация“ и показен шик. Като се остави офисното стадо да работи по домовете, се спестяват огромни разходи. Няма никакво значение, че в днешните домове на огромната част от това стадо няма работни места, годни за цял ден труд, а и пространство няма, най-често мръвката е сгърчена в някой мрачен ъгъл. В домашния офис човекът е нещо като бройлер, напъхан в тясна клетка, за да се пести всеки разход и да се губи минимум енергия и телесна маса в непродуктивни движения. Тази сметка е лесна, но глупава и късогледа. Скоро ще се разбере, че така не може да се работи. Колкото повече са дистанционно заетите, колкото по-дълго време са изолирани един от друг, толкова ще нараства хаосът във фирмата, ще изтича ценна информация (не че някой ще „пробие“ криптозащитите, а защото ще е достъпна през всички домашни офиси, там охрана няма и никой не контролира кой има достъп до нея). Грешките, злоупотребите и измамите ще се увеличат, процесите и решенията ще се забавят. Всичко това вече се вижда, но не се чува.

Ключови думи:

Хърсев, хоум офис, заплахи
14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Цветанов: В Шуменско са заплашвани да не напускат ГЕРБ

18.10.2020

3750 4
Активист от Стара Загора е заплашван да не участва в протестите

05.09.2020

2983 23
Обидите и заплахите към съдиите вече са недопустими

16.08.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

4050 6

Коментари

Andrij

Нормалният човек е социален.Лудият е асоциален.Дали асоциалният е луд?! Ако не е,ще полудее.

Най-дълго в социума прекарваме на работното си място.

mick

Лудият е асоциален.. докато лудите не станат повече от нормалните ;) Тогава на нормалните ще казват луди и асоциални. ;)

mehudi

напълно съм съгласен!

Nick F

Глупости на търкалета. Просто на някои им се иска да са в офиса и да могат да надзирават хората физически. Мойте уважения към Хърсев, но той живее в миналото.

Порфирий

Фантазиите на Хърсев, представени като анализ. А може и да е взел някой лев от кредитните милионери, които застроиха София с офис сгради, които сега се чудят как да продадат.

cymen

99% работата, която може да се върши от вкъщи е абсолютно ненужна и безсмислена. Казвам го като човек, който дори и извън ковида работи от вкъщи.

Politico

Съжалявам, но не съм съгласен с г-н Хърсев! Работата от дома е не само добро решение в ситуации като тази в която се намираме. Нещо повече, ефективността на работния процес е по-голяма в сравнение с работата от офиса. Фирми като WMWare дори обявиха, че сегашния хоум офис ще се остане и след тази пандемия. 

 

Колкото до финансиситите, убеден съм, че физическия контакт е много важен. У нас всичко трябва да става на четири очи, че иначе остават следи.

 

Относно сигурността на ИТ системите и could based технологиите считам, че Хърсев не е квалифициран да коментира. Все едно аз да коментирам по финансови въпроси. При всички ситуации ако този тренд се запази много мутростроители ще почувстват промяната. 

 

Накрая, да социализацията с колеги е важна, но работата от вкъщи е не по-малко ефективна. 

wreckage
снимка на wreckage

 И най-важното, особено в нашия занаят, древната професия на банкерите: доверието.

Банкерството не само че не изисква квато и да било човещина, но човещината даже има отрицателен ефект върху продуктивността. Точно затва и с цел повишаване на доверието, банкерите биват масово заменяни од банкомати.

 

По същия начин по-древни и по-уважавани професии од банкерството, като продажбата на билети и търговията на дребно с разхладителни и горещи напитки фсе по-често се извършва од роботи.

 

 

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

Тоя път докторът по икономика е натворил големи глупости. Работата от вкъщи действително има сериозни недостатъци, но те не са сред посочените.  Може би само за липсата на подходящи условия в голяма част от домовете е прав. Иначе процесът по изнасянето на работните процеси извън офисите тече от години и причините са свързани далеч не само с пестенето от наеми. Авторът трябва да го е проспал това и затова сега така се е стреснал. 

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

"Нещо повече, ефективността на работния процес е по-голяма в сравнение с работата от офиса."

 

My ass, както се казва. Като ветеран в отдалечената работа (вече близо 20 години) мога да ви убедя, че това въобще не е вярно. Повечето хора всъщност въобще не са способни да работят без непосредствен физически надзор и без рутината налагана им от редовното посещение на офис. Има един период на ентусиазъм и висока ефективност, който продължава месец-два-три най-много и в повечето случаи е последван от разпускане, прерастващо в пълно блокиране. Причината все повече хора да работят отдалечено е съвсем друга - в развития свят става все по-трудно да се намерят местни кадри с подходяща квалификация и желание за работа. По-добре неефективен, но що годе адекватен служител, работещ отдалечено, отколкото некой неспасяем неандерталец в офиса. По същата причина и толкова много дейности като разработка на софтуер и административни услуги се изтеглят в Източна Европа и Азия - надали им излиза по-евтино така на чорбаджиите (плащат по-малко, но и ефективността е много по-ниска), но при тях просто няма кой да е я върши тази работа.

 

Друг е въпросът, че гората почнаха да възприемат възможността за работа от вкъщи като вид социална придобивка, т.е. нещо като платен полу-отпуск (уж работиш, ама не съвсем).  Вероятно точно това дразни д-р Хърсев, известен със силната си ангажираност към каузите на всекакви чорбаджии иззедници.

mick

А аз се чудех защо никнейма ти е такъв ;) 

 

Иначе сериозно - едно е да работиш от време на време от вкъщи..  друго е - ако това ти е основното работно място и вкъщи сте много хора.

vvatkov

    А за какво ни е и това метро, ако няма да се ходи на работа с него? Ходенето на Витоша с метро е противопоказно за здравето.

dobadoba

Един въпрос към Емо:

Неговите статии в офиса ли ги пише, или извън него?..

⚓️

21st_Century

Регистирах се специално за да кажа на г-н Хърсев, че по-голяма нелепост е трудно да се сътвори. Няма нужда да прехвърля инстинктите си на човек, свикнал да прави сделки на 2 до 8 очи, върху цялото мироздание. Да, вярно е, че при работа онлайн може да се види чия е била „глупавата идея”, поради която е фалирала някоя банка например.. Мнението му за „данните в облака” дори не подлежи на коментар, защото не си личи да знае какво значи „облак”. Същото важи и за защитата при достъпа до данните. Що се отнася да удобството на работното място вкъщи, това  може да се усъвършенства. И накрая  би ли ми обяснил като финансист каква е загубата от home office  на човек, който отделя два часа на ден за пътуване до работното място, за да свърши нещо, което може от вкъщи? А „офисно стадо” няма как да означава работещи хора и затова няма значение дали то трябва да си стои вкъщи или не, след като е безполезно.

Влез или се регистрирай за да коментираш