facebook
twitter

Наблюдател

ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Нито фокусник, нито провокатор

2955

Няма по-ожесточени, по-безмилостни войни от тези, зад които се мержелее религиозно алиби. Вярата е и утеха, и спасител човешки, и могъща мотивираща сила, но и оправдание за най-злодейските и безсмислени изстъпления на цели народи срещу други или на отделни индивиди срещу нищо неподозиращи техни себеподобни. Зависи накъде насочат вярата нейните безбройни тълкуватели, пастири и интерпретатори.

Сетих се за темата не само поради великденските празници, но

 

 

и поради храмовите атентатори,

 

чиято зла воля празниците сякаш катализират досущ пълнолунието – кучешки вой. Срещу какво точно воюват камикадзетата в Шри Ланка, та взривяваха хора там? Ами онзи австралиец, нападнал джамия в Нова Зеландия? Ами оня другият, вдъхновил се от австралиеца, но нападнал синагога в САЩ преди няколко дни? Срещу християнството? Срещу исляма? Срещу юдаизма? Че нали ислямистите искат да изкоренят юдейството, юдеите тихо се подсмиват над новозаветните надграждания на Свещената им книга, а християните смятат Корана за опростен и малко примитивен римейк на Библията? Че нали в рамките на всяка достатъчно голяма религия неизбежно се появяват нови течения и модифицирани конфесионални системи? Че нали вътре в една религия разцъфват общности, отричащи се една друга и дори враждуващи помежду си с оръжие? Но какво говоря – дори в рамките на всяка дребна секта възниква вътрешна опозиция и властта на харизматичния гуру често е заплашена от някой по-харизматичен или просто по-недоверчив негов бивш последовател? В религиите и апаратите им от духовници безусловно

 

стои един основен въпрос – този за властта

 

Той впрочем стои в човешкото общество като цяло и затова религията е неизбежна част от политическото. Можем да кажем и обратното, ала сложните плетеници на взаимоотношения между религия и политика не отменят факта, че и в страни, където религиозният канон обуславя политическото устройство (като доста арабски държави), и такива, в които религията по конституция е напълно отделена от държавата (като САЩ), въпросите на религиозната вяра доминират обществата. А това, да повторим пак, означава политика, означава власт и „Игра на тронове“, ако ми бъде позволено да цитирам нашумелия сериал, излъчващ се в момента. То на нас, вярващите, не би трябвало да ни пречи, но не би трябвало и да ни държи в плен на простодушието и невежеството. От тази гледна точка вълненията покрай гостуването на римокатолическия папа у нас следва да бъде интерпретирано в светлината на политическото, а не в светлината на верското, както открито или под сурдинка правят медии и анализатори. Един вид – какъв добър и просветен световен отец, а нашият клир – какъв назадничав и враждебен и незначителен... Или – какъв скромен мъж с каква огромна власт, а нашите – мерцедеси и ролекси, далавери със свещоливниците, скечове по сериалите...

Този начин на интерпретация е път към онова, с което почнах –

 

търсене на религиозна основа за обикновената и примитивна враждебност

 

Моя милост, повтарям, като вярващ човек, харесвам папа Франциск – носи се скромно, обича футбола, проповядва напредничави неща. Ала не виждам никакво основание да ми е по-важен от дядо Добри например. Голямата власт не е преимущество при сравнението.

Иначе всички тези неща – миенето на нозе от високите по ранг в християнството, даруването на бедни по време на Рамазан при мюсюлманите, преборването на егозащитните механизми при будизма са част от величествения етос на вярата, но и ритуалистика, призвана да служи като обществена спойка, ала и да укрепва нечия власт. Когато някое общество реши, че неговите „истини“ са призвани да доминират, а неговите „чудеса“ са най-истински и най-първоизворни, това е основание

 

незрелите и радикалните глави в това общество

 

да потърсят врага между чуждите и да го накажат.

Ето защо аз – вярващият, съм противник на псевдочудесата, каквито са всъщност всички чудеса освен тези – Сътворението и животът. Когато започнат внушенията за „нетварен“ и „низпослан огън“, който се пали по чудодеен път и само православните го заслужават, не се чувствам вече православен; само вярващ. Тогава предпочитам да чета Лев Толстой: „Божият закон се открива не на някои си там избрани хора, а на всеки човек, ако поиска да го узнае. Чудеса никога не е имало и няма и всички разкази за чудеса са празни измислици. Не е вярно и това, че има такива книги, в които всяка дума е истинна и е внушена от Бога. Всички книги са дело на човешки ръце и в тях може да има и полезно, и вредно, и истинно, и лъжливо“ („Пътят на живота“).

Превеждам си го така: Господ не е фокусник, нито провокатор. Нашата наивност и нашите амбиции обаче ни карат да му отреждаме и такава роля.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Българската Шиниъд
Българската Шиниъд

15.07.2019

911 3
Хората не са станали рязко тъпи, просто приоритетите им са други

09.03.2019

НИКОЛАЙ ИСКРОВ

2275 6
Играта с думите и подмяната им са опасни

Коментари

maestrata

Религиозният индекс е в обратна пропорция с образованието и благосъстоянието!

Миряна Б.

 

Лев Николаевич Толстой след отлъчването му от църквата:

 

https://www.youtube.com/watch?v=ePP9AHrncjQ

Миряна Б.

 

https://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/08... - Гробът на религиозния индивидуалист  Лев Толстой в Ясна поляна.

Думи думи

Хм, то ако беше толкова просто..., върлите врагове на Православието --  католици и протестанти отдавна щяха да разкрият измама в тайнството със слизането на Благодатния огън.

Но не!

То си е чудо.😊 

бавно загряващ

католици и протестанти отдавна щяха да разкрият измама в тайнството със слизането на Благодатния огън

Вече много векове те не вярват във въпросното тайнство. За да покажат обаче по сигурен начин каква е измамата, би трябвало да им се даде достъп до мястото, където се случват нещата, по времето, когато те се случват.

Mrx

Венецуел крепи ми.. Глупости на търкалета.... върлите врагове на нещо желаят унищожаването му....не съм чул католици и протестанти да искат унищожаване на паравославието...виж едни други са го правили...наричат се цоциалисти , понякога комунисти ...но са си най-паче ТЕРОРИСТИ..

 

 1. Католиците поддържаха Хитлер и криха след това масовите убийци, като Анте Павлич, отговорен за над 500 000 убийства от усташите. .

 2. комунистите, социалисти осъществяха това, което Христос и свети Павел са мечтали, равенство, без да го чакат от някакъв си измислен Бог. Христос е казал: "По-скоро камила ще мине през иглени уши, отколкото богат ще влезе в рая". А общините на Павел са били комуни, в които частна собственост не се е допускала.

3. Ако не бяха комунистите дето им викаш терористи, след Втората световна война България щеше да бъде разпарчетосана. Чърчил е натискал затова. Единствено Сталин е държал България да остане цяла. Но са му били нужни аргументи. И един от тези аргументи е, че в България е имало антифашисстка съпротива. Другият е участието на България в Отечествената война срещу Хитлер. И Георги Димитров залъга Тито с така планираната Балканска федерация и Тито нямаше претенции за Българска земя и за компенсации. Компенсации, обаче, ние платихме на Гърция.. 

Като пишеш тези глупости явно нямаш акъл за историята. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×