facebook
twitter

Наблюдател

Комисията, която търси корупция само където й е удобно

За една година практика КПКОНПИ репресира неудобните на властта и беззъбо подмина самата власт
6196
Илияна Кирилова
Пламен Георгиев предизвестено беше избран за председател на КПКОНПИ от парламента. Неговата кариера тръгна нагоре, след като отказа да образува дело по изтеклите записи от скандала "Мишо Бирата".

Всеки, неудобен на политическата конюнктура, не бива да си прави илюзии, че може да му се размине среща с антикорупционната комисия (КПКОНПИ). За едната година, откакто съществува, двойният й стандарт лъсна - точно както се очакваше. Събирането на няколко поотделно лошо работещи звена в едно не роди някакъв позитивен резултат, но навреди - създаде се още един репресивен орган в услуга на властта. И тя безогледно го използва за разчистване на сметки или изпиране до блясък. 

Открила ли е антикорупционната комисия нещо нередно в това, че финансовият министър Владислав Горанов живее в луксозния апартамент от 180 кв.м на бизнесмена Иван Сариев - негов кръстник? Макар че засега е топ тайната на държавата - можем да се обзаложим какъв ще е резултатът и от проверката за търговия с влияние и длъжностно престъпление, и от производството за конфликт на интереси. 

Практиката на комисията вече е ясна и предвидима. Ето например преди седмица зам.-министърът на социалната политика Султанка Петрова беше разтоварена от съмненията за конфликт на интереси, които тегнеха над нея заради факта, че фирма, свързана със съпруга й и зет й, е охранявала Народното събрание. Аргументът на КПКОНПИ - липсвал частен интерес на Петрова.

По същия начин

 

липсваше частен интерес и на Бойко Борисов,

 

когато срещу него беше подаден сигнал, че рекламира хазартна фирма върху тениската, с която играе футбол в отбора на т.нар. Бистришки тигри. Да, реклама има, но никой не бил питал премиера за нея и той едва ли не против волята си обличал неприятната тениска. 

Схоластиката на КОНПИ стъпи върху скандалната практика на бившата комисия за конфликт на интереси, която нашумя с тефтерчетата на бившия си председател, на когото важни клечки от ГЕРБ диктуваха кого да удари и кого да предпази. Тефтерчетата изчезнаха мистериозно, но наглата практика остана, а новият антикорупционен закон преписа дефиницията за конфликт на интереси, в капана на която досега са паднали само няколко учителки и директори на селски прогимназии, които назначили сватите си за чистачки. Преди изобщо да съществува закон, дори Върховният административен съд не успя да намери кусур на Ахмед Доган - единственият философ в света, консултирал хидроинженерен проект. Толкова по въпроса с конфликта на интереси в България! Чудно защо изобщо харчим пари за него. 

2018 г. беше годината, в която КПКОНПИ привлече вниманието повече от всяка друга институция и би всички по действеност. Конкурираше я само спецпрокуратурата, която лично главният прокурор Сотир Цацаров обяви за шампион. Двете институции впрочем се сработиха като една и е очевидно, че един и същ "команден център" им дава насоки кого да вземат на мушка. В резултат се нагледахме на зрелищни акции и се наслушахме на гръмки изказвания. По закон агентите тепърва ще получат право да слагат маски при акциите си.

Сред първите, попаднали в портфолиото на комисията, беше депутатът от ДПС, медиен издател и крупен бизнесмен Делян Пеевски. Както спешно се тича до химическото чистене, така и тук спешно се проведе тайнствена проверка и за нула време беше отчетен блестящ резултат. "Или Пеевски е най-проверяван и чист, или има най-добрите адвокати и счетоводители", оправда се шефът на комисията Пламен Георгиев точно на петата годишнина от протестите, провокирани от назначението на депутата за шеф на ДАНС. Стана ясно, че

 

Пеевски не е проверяван по същество, а само по документи 

 

и че в имуществото му не може да се рови, без прокуратурата да му е повдигнала обвинение. Никой друг гражданин не успя да получи такава привилегия - напротив. Например бившият министър Трайчо Трайков беше притиснат да доказва стари приходи в изключително кратък, неизпълним срок. И се оказа със запор на 2.37 млн. лв. По същата схема върви и колегата му Симеон Дянков, както и издателят на "Капитал" Иво Прокопиев. 

Сред най-злощастните изяви на новите комисари беше показната акция в центъра на София, при която бяха задържани районната кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Арестът им предизвика всеобщо възмущение и в резултат за начина им на задържане, влаченето им като панаирджийски мечки, както и за условията, при които месеци наред бяха държани в ареста, ще се произнася Страсбург. И почти сигурно е, че накрая данъкоплатците, а не КПКОНПИ, ще платят солената сметка за ювелирната акция. А в КОНПИ ще се радват на бонусите си "за постигнати резултати".

Другата "перла в короната" на комисията са арестите в Държавната агенция за българите в чужбина. От всички 20 задържани през октомври обвинения получиха четирима, в това число председателят и главният й секретар. Организаторът на групата за търговия с влияние беше обвинен само за подкуп от 5000 евро и за 5 случая на търговия с влияние за по 350 евро, с което балонът на КОНПИ и спецпрокуратурата, обявила случая за "корупцията на века", значително  спихна.

Властта впрочем добре се грижи за бухалката си. Комисията има редкия комфорт

 

всяко нейно желание за броени дни да се превръща в закон

 

За по-малко от 20 дни парламентът прие спешни промени в антикорупционния закон само и само да заобиколи Тълкувателното решение на Върховния касационен съд, че ако някой престане да е обвиняем, делото срещу него за конфискация (но по стария закон) не може да продължи. Поправката мина светкавично в парламента без никакви възражения, не я спря и президентът.

Тълкувателното решение, което има силата на закон, засягаше кратък период и ограничен брой дела, но КПКОНПИ пропищя, че заради него трябва да оттегли 19 иска за 21 млн. лв., най-известният от които е срещу Христо Бисеров, а в бъдеще в тази група може да се окажат Цветан Василев и Иво Прокопиев. Шефът на комисията, който литна в кариерата от прокуратурата, обвини съда, а не прокуратурата, която в действителност се провали по наказателното дело срещу Бисеров. На държавното обвинение удобно му беше спестен фактът, че то е виновно за финала на този процес - с факта, че не предостави никакви доказателства на Швейцария и съответно не получи никакви данни за извършени преводи на пари там.  

Сега този сериал върви към кулминацията си, тъй като КПКОНПИ се включи в институционалната война срещу председателя на върховния съд Лозан Панов - очевидно съвсем планирано. С цялата си мощ тя се развъртя срещу един от най-упоритите критици на властта, и то в координирана атака с Инспектората на ВСС, ръководството на прокуратурата и ВСС. Целта е съвсем прозрачна - Панов да бъде отстранен, а на последователите му да им бъде даден ясен урок. 

Сега идва нова порция промени. Ако станат факт,

 

комисията ще се превърне в още по-репресивен орган

 

Регламентира се, че при разкриване на корупция на хора на висши държавни длъжности комисията може да поиска от съда разкриване на банкова и търговска тайна, както и борсова информация. Може освен това да изисква разкриване на застрахователна тайна, да получава информация от електронната база данни на Централния кредитен регистър и от Регистъра на банковите сметки и сейфове, да отправя искания до органи по приходите за данъчна и осигурителна информация.

С проектозакона общинските съветници се вадят от списъка на задължените да декларират имущество и интереси и им се дава зелена светлина да правят и придобиват каквото пожелаят. Тази привилегия не беше предоставена нито на чистачките по държавните учреждения, нито на дребните чиновници, нито на селските кметове. Всички те чинно декларираха имат ли яхти и самолети, любовници, чии автомобили карат. 

Общинските съветници обаче и тази година бяха разтоварени от задължението да си осветят парите и имотите и това беше първата поправка на закона съвсем скоро след приемането му. А заради ключовата им роля във феодалния метод на управление, така добре отработен от ГЕРБ по примера на ДПС, и за в бъдеще ще бъдат разтоварени от неприятните имотни декларации. Аргументът на ГЕРБ е, че иначе щели да се откажат кандидатите за общинските съвети (защото всеизвестно е, че длъжността е желана заради възможността за солидно забогатяване). А пък и заплатите им не били толкова високи. И това в годината на местните избори - какъв по-удобен (анти)корупционен чадър?

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Местните избори - чудесен сезон за лов на кметове
Горанов пробва да се самооневини за партийните субсидии

08.06.2019

3226 16
Неделя - ден за чистка

03.06.2019

567 1

Коментари

Хулиган

А някой да е очаквал, че при хунта може да има правосъдие?

Как беше - Нали ти си го избра?

 

http://www.drago.info/index.php/2018/12/28/borbata...

генек

Не "където й е удобно", а КЪДЕТО Й НАРЕДЯТ!

---------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

letec55

"Чрез качествено управление към ефективно отнемане!"

Лозунг от рекламния календар на Комисията за 2019 г.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×